
Saffransknutar med mandelmassa
Smakrika saffransbullar med mandelmassa och brännvin. Perfekta att förberedda och frysa in. Recept av Lotta Lundgren.
- 1 g saffran
- 2 msk brännvin eller kokhett vatten
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 250 g kvarg (10 %)
- 0.5 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
- Fyllning
- 150 g smör, kallt
- 300 g mandelmassa, riven
- 1 ägg, till pensling
Gör så här
- Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
- Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
- Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
- Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Saffransknutar med mandelmassa
Smakrika saffransbullar med mandelmassa och brännvin. Perfekta att förberedda och frysa in. Recept av Lotta Lundgren.
Gör så här
- Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
- Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
- Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
- Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-25
Hej Sofia och Katha! Tack för att ni märkte att ingrediensen saknades. Det ska vara 100 g smör. Receptet är nu uppdaterat. Mvh Maja, redaktör
2020-11-22
Exakt! Hur mycket smör ska smältas?
2020-11-22
Jag ser inget mått av smör i degen (”smält smöret och tillsätt mjölken”). Ska det vara 150 gr allt som allt, eller ännu mer...?
2020-10-25
Man kan med fördel byta ut kvarg mot smetana, då blir bullarna ännu godare.
2019-12-23
Hej Anna! Ja, visst är klänningen fin! Den är inhyrd från ett kostymförråd, så går tyvärr inte att köpa dessvärre. God jul :)
2019-12-21
Hej Lotta! Jag har nog testat de flesta av dina recept. Super bra tips, prisvärt och så gott! Tack för det! Jag är väldigt förtjust i din vita klänning som du bär i julreklamen. Får man veta var den är köpt? 🙏🏻 God Jul! /Anna
2018-12-12
Hej Bodil! De här bullarna går bra att frysa, och de brukar inte bli torra. Lycka till med julbaket! /Elsa, webbredaktör.
2018-12-08
Tack, Lotta! Har just gjort ditt vörtbröd i muffinsformar😊 Funkade jättebra och barnen älskade det💕 Mvh Eva Sternå
2018-12-04
Har lärt mig att just mandelmassabullar lätt blir torra vid infrysning. Är det något i det här receptet som minskar den risken?
2018-11-27
Jätte Smarrigt. TACK
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-25
Hej Sofia och Katha! Tack för att ni märkte att ingrediensen saknades. Det ska vara 100 g smör. Receptet är nu uppdaterat. Mvh Maja, redaktör
Sofia
2020-11-22
Exakt! Hur mycket smör ska smältas?
Katha
2020-11-22
Jag ser inget mått av smör i degen (”smält smöret och tillsätt mjölken”). Ska det vara 150 gr allt som allt, eller ännu mer...?
Katarina
2020-10-25
Man kan med fördel byta ut kvarg mot smetana, då blir bullarna ännu godare.
2019-12-23
Hej Anna! Ja, visst är klänningen fin! Den är inhyrd från ett kostymförråd, så går tyvärr inte att köpa dessvärre. God jul :)
Anna
2019-12-21
Hej Lotta! Jag har nog testat de flesta av dina recept. Super bra tips, prisvärt och så gott! Tack för det! Jag är väldigt förtjust i din vita klänning som du bär i julreklamen. Får man veta var den är köpt? 🙏🏻 God Jul! /Anna
2018-12-12
Hej Bodil! De här bullarna går bra att frysa, och de brukar inte bli torra. Lycka till med julbaket! /Elsa, webbredaktör.
Eva Sternå
2018-12-08
Tack, Lotta! Har just gjort ditt vörtbröd i muffinsformar😊 Funkade jättebra och barnen älskade det💕 Mvh Eva Sternå
Bodil
2018-12-04
Har lärt mig att just mandelmassabullar lätt blir torra vid infrysning. Är det något i det här receptet som minskar den risken?
Magdolna Ibolya
2018-11-27
Jätte Smarrigt. TACK