
Saffransbulle med mandelmassa
Klassisk saffransbulle med mandelmasse- och kardemummafyllning.
- (14)
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 25 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 11 dl vetemjöl
- 150 g rumsvarmt smör
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 200 g mandelmassa, finriven
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
- Till gräddning
- 1 ägg
- 0.5 dl mandelspån
- 0.5 dl pärlsocker
Gör så här
- Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
- Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
- Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen).
- Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.
Tips

Funkar förstås att lägga en och en i rejäla bullformar istället ...
Liknande recept
Saffransbulle med mandelmassa
Klassisk saffransbulle med mandelmasse- och kardemummafyllning.
Gör så här
- Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
- Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
- Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen).
- Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.
Tips

Funkar förstås att lägga en och en i rejäla bullformar istället ...
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-12-08
Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?
2019-12-06
Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!
2019-12-04
Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?
2017-12-14
La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.
2017-12-09
Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.
2017-12-08
Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Elisabeth
2019-12-08
Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?
Coop
2019-12-06
Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!
Millan
2019-12-04
Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?
Robert
2017-12-14
La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.
Mats
2017-12-09
Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.
Malin
2017-12-08
Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.