Saffransbulle med mandelmassa

Betyg (1-5):
4 (6 betyg)

Klassisk saffransbulle med mandelmasse- och kardemummafyllning.

Tillagningstid: 2 tim + 20 min
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • Till gräddning
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelspån
  • 0.5 dl pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  2. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  4. Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen).
  5. Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.

Tips

Funkar förstås att lägga en och en i rejäla bullformar istället ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabeth

2019-12-08

Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?

Coop

2019-12-06

Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!

Millan

2019-12-04

Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?

Robert

2017-12-14

La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.

Mats

2017-12-09

Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.

Malin

2017-12-08

Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.

Liknande recept

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(20)

Veganska lussebullar

(9)

Saffransbullpanna

(8)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(14)

Saffransbröd i plåt

(9)

Saffranskaka

(34)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Lussebullar med kvarg

(115)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • Till gräddning
  • 1 ägg
  • 0.5 dl mandelspån
  • 0.5 dl pärlsocker

Saffransbulle med mandelmassa

Betyg (1-5):
4 (6 betyg)

Klassisk saffransbulle med mandelmasse- och kardemummafyllning.

Tillagningstid: 2 tim + 20 min
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  2. Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  4. Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen).
  5. Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och låt svalna under bakduk.

Tips

Funkar förstås att lägga en och en i rejäla bullformar istället ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabeth

2019-12-08

Galet kletigt. Är det verkligen rätt med 5 dl degspad?

Coop

2019-12-06

Hej Millan! Det ska vara 150 g smör till bulldegen, och det står även med i ingredienslistan för min del. Vad använder du för webbläsare? Lycka till med bakandet!

Millan

2019-12-04

Har smöret fallit bort i receptet på själva bulldegen?

Robert

2017-12-14

La dem i stora bullformar och i en pajform, blev kanon.

Mats

2017-12-09

Måste vara fel att man ska grädda så långt som 30-40 minuter (i tidningen Mersmak stod det till och med 45 minuter). Bullarna blir torra. Jag körde andra satsen drygt 20 minuter och den blev mycket bättre.

Malin

2017-12-08

Lös i degen så addera ett par deciliter mjöl till. Det blir luftigt och saftigt ändå.

Liknande recept

Lotta Lundgren - Saffransknutar med mandelmassa

(20)

Veganska lussebullar

(9)

Saffransbullpanna

(8)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(14)

Saffransbröd i plåt

(9)

Saffranskaka

(34)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Lussebullar med kvarg

(115)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies