Saffransbullar

Betyg (1-5):
3.59 (46 betyg)

Variera och gör en butterkaka av saffransbullarna. Lägg dem tätt i en form och grädda ett par minuter extra.

Tillagningstid: 30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid
Ugnstemperatur:225º
Svårighetsgrad:Medel
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 tsk hel kardemumma
  • 1 g saffran
  • 12 dl vetemjöl, ev lite mer
  • Fyllning:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa
  • Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 dl pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Fyllning

  1. Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
  2. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

Pensling och garnering

  1. Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Tips

Degvätskan behöver inte vara 37 grader, den kan gärna vara kallare. Det viktiga är att den inte är varmare!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Leila

2015-12-02

Har precis gräddat färdigt dessa bullar och Mums så goda de blev! Degen var väldigt kletig innan gäspning men blev lagom efter att man slängt i de 2 sista deciliterna mjöl :)

Åsa

2015-11-29

Tusan vilken kletdeg... Måste gjort nåt fel...? Hoppas bullarna blir goda i alla fall!

Lena Stigsdotter

2015-02-01

Goda bullar, men minskade socker, smör och mandelmassan i fyllningen.

musse

2014-12-23

snart ska de in i ugnen, å så spännande det ska bli....

Liza

2014-12-21

Supergoda bullar…Mmmm! Har dock en del tips; blanda mandelmassa, socker och smör till en smet o bre på. (Blir saftigare eftersom sockret inte stjäl fukt från degen) Ta i rivet citronskal från 1/2 citron i fyllningen, kanongott! God jul : )

Jane Karlsson

2014-11-30

Varning - ger torra bullar.

Ida

2014-11-29

Superbra recept som blev storfavorit i familjen. Misstänker att jag får göra dessa många gånger till! :)

caroline

2014-11-28

Mycket goda!!! Dock rivde jag mandelmassan (i rivjärn) och blandade med smöret och bredde ut på degen.

Jessica

2013-12-12

Bakat dem idag och även förra julen. Så goda!

Anna-Karin

2013-12-11

Bästa och godaste bullarna jag gjort!

elin

2013-12-10

superbra recept!

Nina

2013-02-03

Bästa bullarna hitills, jag har ändrat receptet lite och har i kesella för att göra degen lite fluffigare och vit sirap istället för strösocker. Saffran hoppar vi över i den här familjen.

Johanna

2012-12-18

Guuuud vad goda har bakat dessa flera gånger nu och kan inte sluta äta !! Haha :)

Lena

2012-12-16

Bullarna blev underbart jättegoda och det står ju i receptet att kardemumman skulle stötas, smakade bra med saffran. Ett recept som jag bakat av två ggr nu och som jag kommer att spara. Fick många fler bullar då jag inte vill ha dem alltför stora.

Britta/Webbredaktionen

2012-12-13

Kardemumman ska stötas i mortel.

Gerda

2012-12-12

Goda bullar, men jag tyckte det blev lite konstig kombination med de hela kardemummafröna i degen. Smakade för mycket kanelbulle. Nästa gång skippar jag dem, så man känner saffranssmaken bättre.

Lotti

2012-12-05

Adventsfika hos väninnan som bakat dessa ljuvligheter - smakade heeeeeeelt underbart gott!!!!!!!!!! :D

Anna

2012-11-28

Karin och anna-lena, bytte ni ut strösockret mot vaniljsocker eller tillsatte ni bara vaniljsocker till orginalreceptet?

Ylva

2012-11-27

Svar till Janne B: h (hour) står för timme, d.v.s. 1,5 tim. Lycka till med baket!

Janne B

2012-11-27

Vad betyder h när det står 1,5 h?

anna-lena

2012-11-26

supergoda, jag testade din variant med vaniljsocker och 1,5 h jästid karin

Karin

2012-11-23

:)

Karin

2012-11-23

Underbart goda, hela familjens nya favoritbullar! Jag låter degen jäsa 1,5 h och tillsätter ca 2tsk vaniljsocker i fyllningen.. Mums :)

Aino

2011-12-02

Måste prövas

Liknande recept

Saffransbullar med mandelmassa och hallon

(22)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(12)

Saffranskaka

(34)

Saffransbulle med mandelmassa

(6)

Saffransbullpanna

(8)

Lussebullar med kvarg

(115)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Saffransbröd i plåt

(9)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 tsk hel kardemumma
  • 1 g saffran
  • 12 dl vetemjöl, ev lite mer
  • Fyllning:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa
  • Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 dl pärlsocker

Saffransbullar

Betyg (1-5):
3.59 (46 betyg)

Variera och gör en butterkaka av saffransbullarna. Lägg dem tätt i en form och grädda ett par minuter extra.

Tillagningstid: 30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid
Ugnstemperatur:225º
Svårighetsgrad:Medel
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Fyllning

  1. Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
  2. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

Pensling och garnering

  1. Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Tips

Degvätskan behöver inte vara 37 grader, den kan gärna vara kallare. Det viktiga är att den inte är varmare!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Leila

2015-12-02

Har precis gräddat färdigt dessa bullar och Mums så goda de blev! Degen var väldigt kletig innan gäspning men blev lagom efter att man slängt i de 2 sista deciliterna mjöl :)

Åsa

2015-11-29

Tusan vilken kletdeg... Måste gjort nåt fel...? Hoppas bullarna blir goda i alla fall!

Lena Stigsdotter

2015-02-01

Goda bullar, men minskade socker, smör och mandelmassan i fyllningen.

musse

2014-12-23

snart ska de in i ugnen, å så spännande det ska bli....

Liza

2014-12-21

Supergoda bullar…Mmmm! Har dock en del tips; blanda mandelmassa, socker och smör till en smet o bre på. (Blir saftigare eftersom sockret inte stjäl fukt från degen) Ta i rivet citronskal från 1/2 citron i fyllningen, kanongott! God jul : )

Jane Karlsson

2014-11-30

Varning - ger torra bullar.

Ida

2014-11-29

Superbra recept som blev storfavorit i familjen. Misstänker att jag får göra dessa många gånger till! :)

caroline

2014-11-28

Mycket goda!!! Dock rivde jag mandelmassan (i rivjärn) och blandade med smöret och bredde ut på degen.

Jessica

2013-12-12

Bakat dem idag och även förra julen. Så goda!

Anna-Karin

2013-12-11

Bästa och godaste bullarna jag gjort!

elin

2013-12-10

superbra recept!

Nina

2013-02-03

Bästa bullarna hitills, jag har ändrat receptet lite och har i kesella för att göra degen lite fluffigare och vit sirap istället för strösocker. Saffran hoppar vi över i den här familjen.

Johanna

2012-12-18

Guuuud vad goda har bakat dessa flera gånger nu och kan inte sluta äta !! Haha :)

Lena

2012-12-16

Bullarna blev underbart jättegoda och det står ju i receptet att kardemumman skulle stötas, smakade bra med saffran. Ett recept som jag bakat av två ggr nu och som jag kommer att spara. Fick många fler bullar då jag inte vill ha dem alltför stora.

Britta/Webbredaktionen

2012-12-13

Kardemumman ska stötas i mortel.

Gerda

2012-12-12

Goda bullar, men jag tyckte det blev lite konstig kombination med de hela kardemummafröna i degen. Smakade för mycket kanelbulle. Nästa gång skippar jag dem, så man känner saffranssmaken bättre.

Lotti

2012-12-05

Adventsfika hos väninnan som bakat dessa ljuvligheter - smakade heeeeeeelt underbart gott!!!!!!!!!! :D

Anna

2012-11-28

Karin och anna-lena, bytte ni ut strösockret mot vaniljsocker eller tillsatte ni bara vaniljsocker till orginalreceptet?

Ylva

2012-11-27

Svar till Janne B: h (hour) står för timme, d.v.s. 1,5 tim. Lycka till med baket!

Janne B

2012-11-27

Vad betyder h när det står 1,5 h?

anna-lena

2012-11-26

supergoda, jag testade din variant med vaniljsocker och 1,5 h jästid karin

Karin

2012-11-23

:)

Karin

2012-11-23

Underbart goda, hela familjens nya favoritbullar! Jag låter degen jäsa 1,5 h och tillsätter ca 2tsk vaniljsocker i fyllningen.. Mums :)

Aino

2011-12-02

Måste prövas

Liknande recept

Saffransbullar med mandelmassa och hallon

(22)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(12)

Saffranskaka

(34)

Saffransbulle med mandelmassa

(6)

Saffransbullpanna

(8)

Lussebullar med kvarg

(115)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Saffransbröd i plåt

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies