Rostbiff

Betyg (1-5):
2.7 (84 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 st
  • 1 kg nötkött, benfritt av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
  • 1.5 tsk salt
  • svartpeppar eller vitpeppar

Gör så här

  1. <p>Rostbiff kan stekas i 125ºC eller 175ºC ugnsvärme. I den lägre temperaturen blir hela snittytan jämnt rosaröd eller rosa (s k fransk rostbiff). I den högre värmen får snittytan ett rosa mittparti med en gråbrun rand runtom (s k engelsk rostbiff). I 125ºC blir stektiden något längre men utbytet något högre, dvs köttet lättar mindre i vikt.
  2. Välj temperatur och sätt på ugnen. Lägg köttet i en ugnssäker glasform, stekpanna eller liten långpanna. Krydda det runtom med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att hela röret kommer in och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Placera ugnsgallret på nedre falsen, sätt in formen eller pannan och stek till önskad innertemperatur. När köttermometern visar 55ºC är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60ºC rosa.
  3. Stektider: 1 1/4-1 1/2 timme för 1 kg kött i 125ºC (fransk rostbiff) 50-60 minuter för 1 kg kött i 175ºC (engelsk rostbiff).
  4. Tag ut den färdiga rostbiffen och låt den stå ca 15 min om den ska skäras upp varm eller låt den kallna. (Tag vara på skyn och vispa ur formen eller pannan med hett vatten som blandas med skyn och används till sås.) Skär varm rostbiff i tunna jämna skivor, kall rostbiff i mycket tunna skivor.
  5. Servera kall rostbiff med en potatisgratäng eller potatissallad och en blandad sallad. Eller lägg skivad rostbiff på smörgås och garnera med t ex pickles, syltlök, hyvlad pepparrot, gelé. Servera varm rostbiff med sås.
  6. Steka djupfryst kött: Helt kött steks i samma ugnsvärme som färskt. Köttet blir allra bäst om det är helt tinat, men kan även stekas delvis tinat eller otinat. I delvis tinat kött kan köttermometern stickas in efter ca 30 min och i otinat efter ca 1 timme i ugnen. Otinat helt kött kan också stekas i mycket låg ugnsvärme, 75-100ºC, under lång tid, ca 12 timmar.
  7. Obs! Entrecôte och ryggbiff kan stekas

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats

2014-06-17

Till Tjälknöl använder man fryst kött.....

crille

2014-02-14

suger

oj

2014-02-04

laga aldrig fryst kött för bövelen, låt det tina!!!

Ggf

2012-12-08

Ffg

John-willy

2011-12-26

Rostbiff

Liknande recept

3 st
  • Ingredienser 3 st
  • 1 kg nötkött, benfritt av rostbiff, fransyska, innanlår eller mörad bog
  • 1.5 tsk salt
  • svartpeppar eller vitpeppar

Rostbiff

Betyg (1-5):
2.7 (84 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. <p>Rostbiff kan stekas i 125ºC eller 175ºC ugnsvärme. I den lägre temperaturen blir hela snittytan jämnt rosaröd eller rosa (s k fransk rostbiff). I den högre värmen får snittytan ett rosa mittparti med en gråbrun rand runtom (s k engelsk rostbiff). I 125ºC blir stektiden något längre men utbytet något högre, dvs köttet lättar mindre i vikt.
  2. Välj temperatur och sätt på ugnen. Lägg köttet i en ugnssäker glasform, stekpanna eller liten långpanna. Krydda det runtom med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att hela röret kommer in och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Placera ugnsgallret på nedre falsen, sätt in formen eller pannan och stek till önskad innertemperatur. När köttermometern visar 55ºC är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60ºC rosa.
  3. Stektider: 1 1/4-1 1/2 timme för 1 kg kött i 125ºC (fransk rostbiff) 50-60 minuter för 1 kg kött i 175ºC (engelsk rostbiff).
  4. Tag ut den färdiga rostbiffen och låt den stå ca 15 min om den ska skäras upp varm eller låt den kallna. (Tag vara på skyn och vispa ur formen eller pannan med hett vatten som blandas med skyn och används till sås.) Skär varm rostbiff i tunna jämna skivor, kall rostbiff i mycket tunna skivor.
  5. Servera kall rostbiff med en potatisgratäng eller potatissallad och en blandad sallad. Eller lägg skivad rostbiff på smörgås och garnera med t ex pickles, syltlök, hyvlad pepparrot, gelé. Servera varm rostbiff med sås.
  6. Steka djupfryst kött: Helt kött steks i samma ugnsvärme som färskt. Köttet blir allra bäst om det är helt tinat, men kan även stekas delvis tinat eller otinat. I delvis tinat kött kan köttermometern stickas in efter ca 30 min och i otinat efter ca 1 timme i ugnen. Otinat helt kött kan också stekas i mycket låg ugnsvärme, 75-100ºC, under lång tid, ca 12 timmar.
  7. Obs! Entrecôte och ryggbiff kan stekas

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats

2014-06-17

Till Tjälknöl använder man fryst kött.....

crille

2014-02-14

suger

oj

2014-02-04

laga aldrig fryst kött för bövelen, låt det tina!!!

Ggf

2012-12-08

Ffg

John-willy

2011-12-26

Rostbiff

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies