För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Renkalvinnanlår med rödvinssås och rotselleripuré

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Lyxiga köttbitar med en rödvinssås som får smaklökarna att dansa

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g innanlår, av ren, hjort eller älg alternativt rostbiff
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • Rödvinssås:
  • 2 msk smör, varav hälften till att fräsa löken
  • 0.5 gul lök i bitar
  • 100 g skalad rotselleri i bitar
  • 1 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk gelé, t ex vinbärsgelé
  • 1 msk viltfond
  • 0.5 msk majsena
  • 1 msk vatten
  • 0.5 krm peppar
  • Rotselleripuré:
  • 8 dl mjölk
  • 800 g skalad rotselleri i bitar
  • 2 msk smör
  • 0.5 krm peppar
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Klappa in köttet med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runtom så att det får en vacker stekyta. Lägg det på ett ugnssäkert fat, stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på cirka 56 grader (eller se nedan). Låt köttet vila 20 minuter innan det skärs upp.

Rödvinssås

  1. Smält hälften av smöret i en kastrull. Fräs lök och selleri någon minut utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten, gelé och viltfond. Koka på medelstark värme cirka 15 minuter. Blanda majsena och vatten och red såsen. Rör i resten av smöret. Smaka av med peppar.

Rotselleripuré

  1. Koka upp mjölken i en rymlig kastrull och lägg i rotsellerin. Låt småkoka tills sellerin är riktigt mjuk, cirka 20 minuter. Häll av mjölken och spara den. Vispa rotsellerin till puré med en elvisp. Tillsätt en skvätt av den varma mjölken, lite i taget, tills purén fått lagom konsistens. Rör i smör, salt och peppar.

Köttemperaturer

  1. 56-58 grader för blodigt kött 60-63 medium 65-70 genomstekt

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Köttfärssås på nytt sätt

(19)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Rotfruktsraggmunk med fläsk och lingon

(3)

Pasta bolognese

(36)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

(6)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 600 g innanlår, av ren, hjort eller älg alternativt rostbiff
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • Rödvinssås:
  • 2 msk smör, varav hälften till att fräsa löken
  • 0.5 gul lök i bitar
  • 100 g skalad rotselleri i bitar
  • 1 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk gelé, t ex vinbärsgelé
  • 1 msk viltfond
  • 0.5 msk majsena
  • 1 msk vatten
  • 0.5 krm peppar
  • Rotselleripuré:
  • 8 dl mjölk
  • 800 g skalad rotselleri i bitar
  • 2 msk smör
  • 0.5 krm peppar
  • 1 tsk salt

Renkalvinnanlår med rödvinssås och rotselleripuré

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Lyxiga köttbitar med en rödvinssås som får smaklökarna att dansa

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:125º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Klappa in köttet med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runtom så att det får en vacker stekyta. Lägg det på ett ugnssäkert fat, stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på cirka 56 grader (eller se nedan). Låt köttet vila 20 minuter innan det skärs upp.

Rödvinssås

  1. Smält hälften av smöret i en kastrull. Fräs lök och selleri någon minut utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten, gelé och viltfond. Koka på medelstark värme cirka 15 minuter. Blanda majsena och vatten och red såsen. Rör i resten av smöret. Smaka av med peppar.

Rotselleripuré

  1. Koka upp mjölken i en rymlig kastrull och lägg i rotsellerin. Låt småkoka tills sellerin är riktigt mjuk, cirka 20 minuter. Häll av mjölken och spara den. Vispa rotsellerin till puré med en elvisp. Tillsätt en skvätt av den varma mjölken, lite i taget, tills purén fått lagom konsistens. Rör i smör, salt och peppar.

Köttemperaturer

  1. 56-58 grader för blodigt kött 60-63 medium 65-70 genomstekt

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Köttfärssås på nytt sätt

(19)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Rotfruktsraggmunk med fläsk och lingon

(3)

Pasta bolognese

(36)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

(6)