Rågkusar med rödbetor och frötopping

Betyg (1-5):
4 (4 betyg)

Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.

Tillagningstid: 3 tim
Ugnstemperatur:200º
16 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 150 g morötter
  • 150 g färska rödbetor
  • 25 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 msk honung
  • 8 dl rågsikt
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
  2. Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-12-06

Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Anna Margaretha

2019-12-05

Hur mycket salt skall tillsättas i degen???

Marianne

2018-04-05

Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.

Marie

2018-04-04

Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.

Barbro

2018-03-24

Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare

Liknande recept

Gravad lax med rosépeppar

(3)

Majsbröd med bacon

(0)

Pasta med kallrökt lax

(17)

Tacos med asiatisk kräftröra

(0)

Varma havskräftor med sezuanpepparsmör och wok

(5)

Ugnsbakad citrus med snötäcke

(1)

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

(2)

Salsa med lingon och äpple

(2)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 150 g morötter
  • 150 g färska rödbetor
  • 25 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 msk honung
  • 8 dl rågsikt
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • 1 ägg
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk flingsalt

Rågkusar med rödbetor och frötopping

Betyg (1-5):
4 (4 betyg)

Morot och rödbeta gör de här rågkusarna riktigt saftiga.

Tillagningstid: 3 tim
Ugnstemperatur:200º
16 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och riv morötter och rödbetor grovt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt och honung. Rör ner rotfrukterna och rör om.
  2. Häll i rågsikt och vetemjöl lite i taget under omrörning. Klicka i smöret och arbeta degen på mjölat bakbord ca 8 min. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 25x35 cm. Tryck ut degen i formen och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med lättvispat ägg och strö över sesam- och solrosfrön och flingsalt. Skär med vass kniv i degen så det blir 16 rutor.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 98°. Låt svalna en stund i formen och sedan helt på galler.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-12-06

Hej Anna Margaretha! Det ska vara 1 tsk salt, och det är nu tillbaka i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Anna Margaretha

2019-12-05

Hur mycket salt skall tillsättas i degen???

Marianne

2018-04-05

Jättegott bröd. Tänker dock grädda det några minuter längre nästa gång, det blev liiite degigt i mitten.

Marie

2018-04-04

Sämsta brödet, blev bara degigt hur länge jag än gräddade det.

Barbro

2018-03-24

Lite knepig smet att hantera men ett fantastiskt gott bröd. Rekommenderade receptet till två kusiner där den ena tyckte att det var jättegott och den andra har 5 minuter kvar i ugnen. Kommer att sprida detta vidare

Liknande recept

Gravad lax med rosépeppar

(3)

Majsbröd med bacon

(0)

Pasta med kallrökt lax

(17)

Tacos med asiatisk kräftröra

(0)

Varma havskräftor med sezuanpepparsmör och wok

(5)

Ugnsbakad citrus med snötäcke

(1)

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

(2)

Salsa med lingon och äpple

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies