Queneller

Queneller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Franska tjusiga fiskfärsbullar i en härlig gräddsås med smak av citron.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
  • 400 g skinnfri fiskfilé, t ex lax eller gädda
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg, dela upp vitan och gulan
  • 2 dl mellangrädde
  • 0.5 tsk salt
  • Kokning:
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 0.5 fiskbuljongtärning
  • 1 msk smör eller margarin
  • 0.5 dl mellangrädde
  • 0.3 tsk citron, pressad saft
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 1.5 krm dragon
  • 1 dl riven ost
  • 0.5 krm salt
  • Tillbehör:
  • 1 kg potatis
  • 1.5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • svartpeppar
  • 2 msk hackad dill
  • 400 g kokta blandade gröna bönor
  • salt

Gör så här

  1. Dela fisken i mindre bitar. Finfördela dem tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och äggvita i matberedare. Häll ner grädden genom matarröret och kör till en slät färs.
  2. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Forma den ganska lösa färsen med vattensköljda händer till 12 bollar. Lägg ner dem i det heta vattnet, en och en med hjälp av en matsked, och sjud under lock cirka 10 minuter. Spara spadet till såsen.

Sås

  1. Vispa ut mjölet i lite mindre än hälften av kokspadet i en kastrull, koka upp under omrörning och tillsätt buljongtärning eller fond och fett. Sjud såsen 3-4 minuter. Ta kastrullen från spisen och vispa ner äggulan blandad med grädden. Smaka av med citron, salt och kryddor.
  2. Koka potatisen till den blir mjuk. Mosa med mjölk, grädde, smör och smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Lägg quenellerna i mitten av en ugnssäker form, spritsa eller klicka ut potatismoset runt om. Häll såsen över fisken och strö över osten. Gratinera i ugnen cirka 15 minuter.Strö över dill och servera med bönor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Queneller
25 st
  • Ingredienser (25)
  • 400 g skinnfri fiskfilé, t ex lax eller gädda
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg, dela upp vitan och gulan
  • 2 dl mellangrädde
  • 0.5 tsk salt
  • Kokning:
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 0.5 fiskbuljongtärning
  • 1 msk smör eller margarin
  • 0.5 dl mellangrädde
  • 0.3 tsk citron, pressad saft
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 1.5 krm dragon
  • 1 dl riven ost
  • 0.5 krm salt
  • Tillbehör:
  • 1 kg potatis
  • 1.5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • svartpeppar
  • 2 msk hackad dill
  • 400 g kokta blandade gröna bönor
  • salt

Queneller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Franska tjusiga fiskfärsbullar i en härlig gräddsås med smak av citron.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
4 portioner

Gör så här

  1. Dela fisken i mindre bitar. Finfördela dem tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och äggvita i matberedare. Häll ner grädden genom matarröret och kör till en slät färs.
  2. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Forma den ganska lösa färsen med vattensköljda händer till 12 bollar. Lägg ner dem i det heta vattnet, en och en med hjälp av en matsked, och sjud under lock cirka 10 minuter. Spara spadet till såsen.

Sås

  1. Vispa ut mjölet i lite mindre än hälften av kokspadet i en kastrull, koka upp under omrörning och tillsätt buljongtärning eller fond och fett. Sjud såsen 3-4 minuter. Ta kastrullen från spisen och vispa ner äggulan blandad med grädden. Smaka av med citron, salt och kryddor.
  2. Koka potatisen till den blir mjuk. Mosa med mjölk, grädde, smör och smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Lägg quenellerna i mitten av en ugnssäker form, spritsa eller klicka ut potatismoset runt om. Häll såsen över fisken och strö över osten. Gratinera i ugnen cirka 15 minuter.Strö över dill och servera med bönor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!