Pepparkakshus

Betyg (1-5):
3.35 (26 betyg)

Gör ett dekorativt pepparkakshus till jul! Kul att att göra, gott att äta och fint att se på!

Ugnstemperatur:175º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0.5 msk malen kanel
  • 0.5 msk malen ingefära
  • 0.5 msk malda kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk, 3 %
  • 0.5 msk bikarbonat
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, till utbakning
  • Karamell till hopfogning:
  • 2 dl socker
  • Kristyr till garnering:
  • 4 dl florsocker
  • 1 ägg, endast vitan
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och smör i en kastrull, värm tills det har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt blandningen kallna. Blanda mjöl med bikarbonat i en bunke, men spara en liten del till utbakningen. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Svep in degen i folie och låt den vila i kylskåp, minst 1 dygn.
  2. <a href='http://www.coop.se/Recept--mat/Mat-for-alla-tillfallen/Hogtider/Jul/Pepparkakshus/' target='_blank' title='Mallar för pepparkakshuset. Öppnas i nytt fönster.'>Mallar för pepparkakshuset.
  3. <h3>
  4. Lägg på mallarna direkt efter gräddningen och kontrollera att måtten stämmer. Skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt delarna svalna på plåtarna. Smält socker till karamellen i en torr stekpanna på måttlig värme, rör då och då. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt.
  5. Låt pannan stå på svag värme medan delarna fogas ihop, annars kan sockret hårdna under tiden. Doppa gavlarnas lodräta sidor, en gavel i taget och foga ihop dem med husets långsidor. Bred smält socker på gavlarnas sneda sidor. Lägg på taket, en halva i taget, ringla smält socker i takfogen. Foga ihop skorstenens delar. Doppa dörrens långsida i sockret och sätt fast.

Kristyr

  1. Blanda florsocker, äggvita och ättika till kristyren. Vispa kraftigt tills kristyren blir hård, använd helst elvisp. Fyll kristyren i en spritspåse, använd ett munstycke med litet hål (eller fyll en 1-liters fryspåse och gör ett litet hål i ena hörnet). Garnera huset.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2018-12-09

Degen går inte att kavla.Oformbar.Snustorr.Ta ett annat recept.

Raouf Ayoub

2011-11-29

Bra

Liknande recept

Frasvåfflor

(123)

Veganska lussebullar

(7)

Kolakakor

(101)

Mjuk pepparkaka med kardemumma

(54)

Matmuffins med morötter och fetaost

(5)

Nutellakladdkaka med marängtopp

(9)

Biscotti med blåbär och tranbär

(6)

Dinkelmuffins med pumpafrön, aprikoser och hallonsylt

(23)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0.5 msk malen kanel
  • 0.5 msk malen ingefära
  • 0.5 msk malda kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk, 3 %
  • 0.5 msk bikarbonat
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, till utbakning
  • Karamell till hopfogning:
  • 2 dl socker
  • Kristyr till garnering:
  • 4 dl florsocker
  • 1 ägg, endast vitan
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)

Pepparkakshus

Betyg (1-5):
3.35 (26 betyg)

Gör ett dekorativt pepparkakshus till jul! Kul att att göra, gott att äta och fint att se på!

Ugnstemperatur:175º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och smör i en kastrull, värm tills det har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt blandningen kallna. Blanda mjöl med bikarbonat i en bunke, men spara en liten del till utbakningen. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Svep in degen i folie och låt den vila i kylskåp, minst 1 dygn.
  2. <a href='http://www.coop.se/Recept--mat/Mat-for-alla-tillfallen/Hogtider/Jul/Pepparkakshus/' target='_blank' title='Mallar för pepparkakshuset. Öppnas i nytt fönster.'>Mallar för pepparkakshuset.
  3. <h3>
  4. Lägg på mallarna direkt efter gräddningen och kontrollera att måtten stämmer. Skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt delarna svalna på plåtarna. Smält socker till karamellen i en torr stekpanna på måttlig värme, rör då och då. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt.
  5. Låt pannan stå på svag värme medan delarna fogas ihop, annars kan sockret hårdna under tiden. Doppa gavlarnas lodräta sidor, en gavel i taget och foga ihop dem med husets långsidor. Bred smält socker på gavlarnas sneda sidor. Lägg på taket, en halva i taget, ringla smält socker i takfogen. Foga ihop skorstenens delar. Doppa dörrens långsida i sockret och sätt fast.

Kristyr

  1. Blanda florsocker, äggvita och ättika till kristyren. Vispa kraftigt tills kristyren blir hård, använd helst elvisp. Fyll kristyren i en spritspåse, använd ett munstycke med litet hål (eller fyll en 1-liters fryspåse och gör ett litet hål i ena hörnet). Garnera huset.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2018-12-09

Degen går inte att kavla.Oformbar.Snustorr.Ta ett annat recept.

Raouf Ayoub

2011-11-29

Bra

Liknande recept

Frasvåfflor

(123)

Veganska lussebullar

(7)

Kolakakor

(101)

Mjuk pepparkaka med kardemumma

(54)

Matmuffins med morötter och fetaost

(5)

Nutellakladdkaka med marängtopp

(9)

Biscotti med blåbär och tranbär

(6)

Dinkelmuffins med pumpafrön, aprikoser och hallonsylt

(23)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies