
Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky
Betyg (1-5):
En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag
Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 800 g oxfilé
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk nymortlad svartpeppar
- 20 g smör
- 1 msk neutral olja
- 2 dl rött vin
- 3 msk balsamvinäger
- 2 msk koncentrerad oxfond
- 2 msk honung
- Paprikapesto:
- 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
- 1 vitlöksklyfta
- 60 g pinjenötter
- 2 dl finriven parmesan
- 0.5 tsk salt
- Råstekta rotfrukter:
- 500 g rotselleri
- 500 g potatis
- 40 g smör
- 3 dl hackad persilja
- 1 tsk salt
Gör så här
- Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
- Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
- Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.
Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.
Liknande recept
Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky
Betyg (1-5):
En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag
Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
- Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
- Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.
Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!