Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3 (13 betyg)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • 0.5 tsk salt
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Lammrostbiff med rostad rotselleri och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Gräddkokt rotselleri med kalvfrikadeller

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Boeuf bourguignon på högrev

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Helstekt fläskfilé med ugnsrostade grönsaker

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Hemmagjord pizza

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Limpa á la Lindström

Betyg
Betyg
(63)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • 0.5 tsk salt
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja
  • 1 tsk salt

Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3 (13 betyg)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Lammrostbiff med rostad rotselleri och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Gräddkokt rotselleri med kalvfrikadeller

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Boeuf bourguignon på högrev

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Helstekt fläskfilé med ugnsrostade grönsaker

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Hemmagjord pizza

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Limpa á la Lindström

Betyg
Betyg
(63)