Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
3 (13 betyg)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Boeuf bourguignon med rotselleri

(35)

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

(4)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Rustik bondgryta

(34)

Lammfärsbiffar med smörstekt kål och rostad rotselleri

(5)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Fläsklägg med gräddkokt rotselleri och inlagd gurka

(0)

Rotfruktsraggmunk med äpple och bacon

(7)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymortlad svartpeppar
  • 20 g smör
  • 1 msk neutral olja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk honung
  • Paprikapesto:
  • 1 burk grillad paprika i olja, 200 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g pinjenötter
  • 2 dl finriven parmesan
  • Råstekta rotfrukter:
  • 500 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 40 g smör
  • 3 dl hackad persilja

Oxfilé med tärnade rotfrukter, paprikapesto och balsamicosky

Betyg (1-5):
3 (13 betyg)

En riktigt lyxig och festlig nyårsmiddag

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnssäker form eller på en plåt så länge. Slå vin, vinäger, fond och honung i stekfettet i pannan och låt koka upp. Sila ner vätskan i en kastrull. Koka ner tills det är 1 dl kvar. Mixa paprika, oljan från paprikan, vitlök och pinjenötter fint i en mixer eller med stavmixer. Vänd ner parmesan och salt.
  2. Skala rotselleri och potatis och tärna i 1 cm stora kuber. Hetta upp en stor stekpanna och stek i smör tills de är mjuka, ca 20 min. Rör då och då. Smaka av med salt och vänd ner persilja vid servering.
  3. Vid servering: Sätt en stektermometer i köttet och stek klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Ringla skyn över köttet vid servering.

Tips

Sara tipsar: Låt köttet ligga i rumstemperatur 1 tim innan stekning för bäst resultat.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Boeuf bourguignon med rotselleri

(35)

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

(4)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Rustik bondgryta

(34)

Lammfärsbiffar med smörstekt kål och rostad rotselleri

(5)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Fläsklägg med gräddkokt rotselleri och inlagd gurka

(0)

Rotfruktsraggmunk med äpple och bacon

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies