Oxfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

Betyg (1-5):
3.03 (70 betyg)

En sann gourmet-förrätt att tillaga för de händiga i köket.

Tillagningstid: 8 timmar 50 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Potatisterrin:
  • 600 g tunt skivad mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.5 dl plockade blad från timjan,
  • 100 g riven västerbottensost
  • Blåbärssky:
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 1 skalad palsternacka, i små bitar
  • 1 msk smör
  • 3 msk råströsocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 0.5 dl koncentrerad fond (kalv-, ox- eller viltfond)
  • 0.5 msk majsena
  • 0.5 krm peppar
  • 1 dl blåbär
  • Shiitakesvamp:
  • 200 g rökt sidfläsk, i små tärningar
  • 250 g rensad shiitake
  • 1 msk smör
  • 0.5 krm peppar
  • 2 salladslökar
  • Oxfilé:
  • 1 msk smör
  • 680 g oxfilé
  • 0.5 tsk peppar

Gör så här

  1. Stek potatisen snabbt i smöret. Salta och peppra. Blanda timjanbladen och osten med potatisen. Klä en brödform med ett smort bakplåtspapper. Fyll formen med potatisen. Packa jämnt. Baka mitt i ugnen tills potatisen är genombakad, cirka 35 minuter. Ta formen ur ugnen. Lägg bakplåtspapper på terrinen och ställ den andra brödformen på med en tyngd i (så tung som möjligt). Låt stå i kyl, helst över natten. Vid servering, ta ur potatisterrinen ur formen. Skär terrinen i bitar och värm i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.

Blåbärssky

  1. Fräs löken och palsternackan mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt sockret. Fräs tills det har karamelliserats. Tillsätt vinägern och koka in den. Tillsätt vinet och fonden. Låt sjuda cirka 10 minuter. Sila. Rör ut majsenan i ett par matskedar vatten, rör ner i skyn och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera socker och vinäger. Hit kan du förbereda dagen innan. Vid servering värm skyn och tillsätt blåbären.

Shiitakesvamp

  1. Stek fläsket knaprigt. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Blanda med fläsket och salladslöken.

Oxfilé

  1. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek skivorna till önskad stekgrad på medelstark värme. Salta och peppra.

Stektider för oxfilé

  1. När köttsaften börjar tränga upp på den råa sidan är det dags att vända filéskivan. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rött, cirka 55 grader. När köttsaften tränger upp ordentligt på den stekta sidan är köttet rosa, cirka 60 grader. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, cirka 65 grader.

Servering

Servera köttet med potatis-terrinen, en liten hög av svampblandningen och en sked av blåbärsskyn. Servera resten av skyn i såskopp vid sidan om.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Asiatiskt långkok med nudlar

(0)

Barnens bästa renskavsgryta

(24)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Krämig risotto med champinjoner, spenat och rökt skinka

(4)

Vildsvinsfärsrulle med kantarellfyllning

(32)

Boeuf bourguignon med högrevsfärs

(23)

Fransk köttfärssås med sidfläsk och svamp

(27)
23 st
  • Potatisterrin:
  • 600 g tunt skivad mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.5 dl plockade blad från timjan,
  • 100 g riven västerbottensost
  • Blåbärssky:
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 1 skalad palsternacka, i små bitar
  • 1 msk smör
  • 3 msk råströsocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 0.5 dl koncentrerad fond (kalv-, ox- eller viltfond)
  • 0.5 msk majsena
  • 0.5 krm peppar
  • 1 dl blåbär
  • Shiitakesvamp:
  • 200 g rökt sidfläsk, i små tärningar
  • 250 g rensad shiitake
  • 1 msk smör
  • 0.5 krm peppar
  • 2 salladslökar
  • Oxfilé:
  • 1 msk smör
  • 680 g oxfilé
  • 0.5 tsk peppar

Oxfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

Betyg (1-5):
3.03 (70 betyg)

En sann gourmet-förrätt att tillaga för de händiga i köket.

Tillagningstid: 8 timmar 50 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Stek potatisen snabbt i smöret. Salta och peppra. Blanda timjanbladen och osten med potatisen. Klä en brödform med ett smort bakplåtspapper. Fyll formen med potatisen. Packa jämnt. Baka mitt i ugnen tills potatisen är genombakad, cirka 35 minuter. Ta formen ur ugnen. Lägg bakplåtspapper på terrinen och ställ den andra brödformen på med en tyngd i (så tung som möjligt). Låt stå i kyl, helst över natten. Vid servering, ta ur potatisterrinen ur formen. Skär terrinen i bitar och värm i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.

Blåbärssky

  1. Fräs löken och palsternackan mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt sockret. Fräs tills det har karamelliserats. Tillsätt vinägern och koka in den. Tillsätt vinet och fonden. Låt sjuda cirka 10 minuter. Sila. Rör ut majsenan i ett par matskedar vatten, rör ner i skyn och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera socker och vinäger. Hit kan du förbereda dagen innan. Vid servering värm skyn och tillsätt blåbären.

Shiitakesvamp

  1. Stek fläsket knaprigt. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Blanda med fläsket och salladslöken.

Oxfilé

  1. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek skivorna till önskad stekgrad på medelstark värme. Salta och peppra.

Stektider för oxfilé

  1. När köttsaften börjar tränga upp på den råa sidan är det dags att vända filéskivan. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rött, cirka 55 grader. När köttsaften tränger upp ordentligt på den stekta sidan är köttet rosa, cirka 60 grader. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, cirka 65 grader.

Servering

Servera köttet med potatis-terrinen, en liten hög av svampblandningen och en sked av blåbärsskyn. Servera resten av skyn i såskopp vid sidan om.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Asiatiskt långkok med nudlar

(0)

Barnens bästa renskavsgryta

(24)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Krämig risotto med champinjoner, spenat och rökt skinka

(4)

Vildsvinsfärsrulle med kantarellfyllning

(32)

Boeuf bourguignon med högrevsfärs

(23)

Fransk köttfärssås med sidfläsk och svamp

(27)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies