Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (2 betyg)

Ugnstemperatur:175º-Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 Lammstek (med ben, ca 1 ½ kg)
  • olivolja till formen
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 morötter, stora, i bitar
  • 0.5 rotselleri, i bitar
  • 1 vitlök, i klyftor
  • 1.5 dl timjan
  • rosmarin och bladpersilja, klippt
  • 1 smulat lagerblad
  • salt och peppar
  • olja till pensling
  • vatten
  • hönsbuljongtärning, till skysåsen, om så önskas
  • 13 schalottenlökar
  • Aromsmör::
  • 50 g smör
  • 50 g fetaost
  • 1 ask kryddkrasse
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Skär ut benet och putsa steken fri från senor. Lägg benet i en oljesmord ugnspanna och låt den stå i ugnen 10-15 minuter. Tillsätt sedan lök, morot, selleri, vitlök och kanske lite mer olja. Låt stå ytterligare 10 minuter.
  2. Fyll under tiden lammsteken med örtkryddor och lagerblad. Salta och peppra. Bind upp steken med ett steksnöre och pensla den med olivolja. Lägg även steken i ugnsformen och ställ tillbaka den i ugnen ca 30 minuter. Häll på ca 1 liter vatten och låt stå i ugnen ytterligare 30 minuter, späd med mer vatten under stektiden. Tag undan benet, sila av grönsakerna och spara endast buljongen i en kastrull. Håll steken varm inlindad i aluminiumfolie. Koka ner buljongen till en skysås, smaka av och tillsätt eventuellt smulad buljongtärning.
  3. Baka lökarna i en oljesmord ugnsform nederst i ugnen de sista 30 minuterna som steken står inne. Blanda ingredienserna till aromsmöret. Forma en rulle av smöret i plastfolie och lägg i kylskåpet. Skär steken i skivor och servera med potatisgratäng, skysås, lök och festasmör.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Fläskgryta i pepparsås

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Lammfärsbakad gul lök

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fläskkarre i ugn med honugnsmarinad

Betyg
Betyg
(204)
Spara recept

Lammytterfilé med ugnsbakad knipplök

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Lammfärsspett med kryddig löksås

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Pulled pork i hamburgerbröd

Betyg
Betyg
(22)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 1 Lammstek (med ben, ca 1 ½ kg)
  • olivolja till formen
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 morötter, stora, i bitar
  • 0.5 rotselleri, i bitar
  • 1 vitlök, i klyftor
  • 1.5 dl timjan
  • rosmarin och bladpersilja, klippt
  • 1 smulat lagerblad
  • salt och peppar
  • olja till pensling
  • vatten
  • hönsbuljongtärning, till skysåsen, om så önskas
  • 13 schalottenlökar
  • Aromsmör::
  • 50 g smör
  • 50 g fetaost
  • 1 ask kryddkrasse
  • 0.5 tsk salt

Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (2 betyg)

Ugnstemperatur:175º-Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär ut benet och putsa steken fri från senor. Lägg benet i en oljesmord ugnspanna och låt den stå i ugnen 10-15 minuter. Tillsätt sedan lök, morot, selleri, vitlök och kanske lite mer olja. Låt stå ytterligare 10 minuter.
  2. Fyll under tiden lammsteken med örtkryddor och lagerblad. Salta och peppra. Bind upp steken med ett steksnöre och pensla den med olivolja. Lägg även steken i ugnsformen och ställ tillbaka den i ugnen ca 30 minuter. Häll på ca 1 liter vatten och låt stå i ugnen ytterligare 30 minuter, späd med mer vatten under stektiden. Tag undan benet, sila av grönsakerna och spara endast buljongen i en kastrull. Håll steken varm inlindad i aluminiumfolie. Koka ner buljongen till en skysås, smaka av och tillsätt eventuellt smulad buljongtärning.
  3. Baka lökarna i en oljesmord ugnsform nederst i ugnen de sista 30 minuterna som steken står inne. Blanda ingredienserna till aromsmöret. Forma en rulle av smöret i plastfolie och lägg i kylskåpet. Skär steken i skivor och servera med potatisgratäng, skysås, lök och festasmör.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Fläskgryta i pepparsås

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Lammfärsbakad gul lök

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fläskkarre i ugn med honugnsmarinad

Betyg
Betyg
(204)
Spara recept

Lammytterfilé med ugnsbakad knipplök

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Lammfärsspett med kryddig löksås

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Pulled pork i hamburgerbröd

Betyg
Betyg
(22)