Napoleonbakelser

Betyg (1-5):
3.55 (22 betyg)

Många bakverk har fått namn efter kungligheter, men det är inte säkert att de alltid smakat dem ens. Förklaringen kan finnas i att det var vid hoven man hade råd att använda det dyrbara sockret i större mängder.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:225-250º
12 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Botten:
  • 2 djupfrysta smördegsplattor
  • Fyllning:
  • 2 dl vaniljkräm
  • 1.5 gelatinblad eller motsvarande gelatinpulver och vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk hallonsylt eller äppelmos
  • Glasyr:
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk saft eller lite sylt och vatten

Gör så här

Bottnen

  1. Värm ugnen till 225-250°C. Låt degplattorna tina på plåt med bakplåtspapper ca 15 minuter. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter.

Fyllningen

  1. Gör vaniljkrämen. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Om vaniljkrämen är varm, rör ner gelatinet. Om vaniljkrämen är kall, smält gelatinet och rör ner det när det svalnat av. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen.
  2. Skär de kalla bottnarna i 2 delar, så de blir hälften så tjocka. Skär varje längd i bitar så att de tillsamman stämmer överens med det antal receptet avser. Bred ett lager sylt eller mos på längdernas undersida. Fördela vaniljgrädden ovanpå.

Glasyren

  1. Blanda florsocker med saft eller sylt och vatten till en jämn glasyr. Bred den på ovansidorna. Låt glasyren stelna något. Lägg de glaserade bottnarna på vaniljgrädden. Servera genast, om de får stå försvinner frasigheten.

Tips

Bakelsen går lättast att äta om man lägger ena långsidan mot assietten.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jakob

2014-09-29

Ines. Jag tror att du har glömt smördegsplattorna. Det är inte 2 dl vaniljkräm och 1 dl grädde som är botten och toppen utan det är fyllningen. Det blev kanon gott om man följde receptet

ines

2014-02-24

Idiotism! Det står ju inte i receptet att man ska ha en gigantisk vispad grädde i mitten!!! Behöver åka o handla en liter grädde! det e ju bara botten o toppen som är med här. WTF

Margareta

2013-04-01

Finn det verkligen djupfrysta SMöRdegsplattor på Coop numera?

p.petzon

2012-09-30

Tips: Lägg bakelsen på sidan så kan DU äta den utan att fyllningen sprider sig över hela assietten! Smart va? Bon Appétit

Liknande recept

Lingon- och marängpaj

(4)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Blåbärscocotter

(19)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(10)

Mandelkaka med körsbär

(2)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(17)

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

(67)

Pascha med hallon och blåbär

(5)
7 st
  • Botten:
  • 2 djupfrysta smördegsplattor
  • Fyllning:
  • 2 dl vaniljkräm
  • 1.5 gelatinblad eller motsvarande gelatinpulver och vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk hallonsylt eller äppelmos
  • Glasyr:
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk saft eller lite sylt och vatten

Napoleonbakelser

Betyg (1-5):
3.55 (22 betyg)

Många bakverk har fått namn efter kungligheter, men det är inte säkert att de alltid smakat dem ens. Förklaringen kan finnas i att det var vid hoven man hade råd att använda det dyrbara sockret i större mängder.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:225-250º
12 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Bottnen

  1. Värm ugnen till 225-250°C. Låt degplattorna tina på plåt med bakplåtspapper ca 15 minuter. Nagga degen och grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter.

Fyllningen

  1. Gör vaniljkrämen. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Om vaniljkrämen är varm, rör ner gelatinet. Om vaniljkrämen är kall, smält gelatinet och rör ner det när det svalnat av. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen.
  2. Skär de kalla bottnarna i 2 delar, så de blir hälften så tjocka. Skär varje längd i bitar så att de tillsamman stämmer överens med det antal receptet avser. Bred ett lager sylt eller mos på längdernas undersida. Fördela vaniljgrädden ovanpå.

Glasyren

  1. Blanda florsocker med saft eller sylt och vatten till en jämn glasyr. Bred den på ovansidorna. Låt glasyren stelna något. Lägg de glaserade bottnarna på vaniljgrädden. Servera genast, om de får stå försvinner frasigheten.

Tips

Bakelsen går lättast att äta om man lägger ena långsidan mot assietten.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jakob

2014-09-29

Ines. Jag tror att du har glömt smördegsplattorna. Det är inte 2 dl vaniljkräm och 1 dl grädde som är botten och toppen utan det är fyllningen. Det blev kanon gott om man följde receptet

ines

2014-02-24

Idiotism! Det står ju inte i receptet att man ska ha en gigantisk vispad grädde i mitten!!! Behöver åka o handla en liter grädde! det e ju bara botten o toppen som är med här. WTF

Margareta

2013-04-01

Finn det verkligen djupfrysta SMöRdegsplattor på Coop numera?

p.petzon

2012-09-30

Tips: Lägg bakelsen på sidan så kan DU äta den utan att fyllningen sprider sig över hela assietten! Smart va? Bon Appétit

Liknande recept

Lingon- och marängpaj

(4)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Blåbärscocotter

(19)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(10)

Mandelkaka med körsbär

(2)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(17)

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

(67)

Pascha med hallon och blåbär

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies