Napoleonbakelse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3 (3 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:200º
16 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 förpackning färsk smördeg (250 gram)
  • 1.5 dl äppelmos
  • Vaniljkräm:
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl + 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 3 äggulor
  • Glasyr:
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk hallonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg gelatinbladen till vaniljkrämen i kallt vatten.
  2. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dela den gräddade degen i två halvor.

Vaniljkräm

  1. Värm mjölk, 1 dl grädde, socker och vaniljpulver lätt i en kastrull. Rör tills sockret har smält. Ta kastrullen från värmen och häll ner äggulorna under konstant vispning. Sänk temperaturen och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Värm försiktigt under vispning tills krämen tjocknat (82°). Sila krämen ner i en bunke. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i krämen att smälta under omrörning. Låt svalna 15 min i kyl.
  2. Vispa 2 dl grädde fast och vänd ner i vaniljkrämen. Låt krämen stelna i kyl ca 40 min. Blanda florsocker och sylt. Bred glasyren på ena smördegshalvan.
  3. Bred äppelmos och sedan vaniljkrämen på den andra smördegsplattan. Lägg plattan med glasyr på krämen och tryck till lite lätt. Använd en spatel eller bred kniv och släta till kanterna. Skär i 16 bitar med en vass kniv.

Tips

Bakelsen vinner på att ätas nygjord så lägg ihop den strax innan servering

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Manette

2015-03-22

om jag nu inte kan ha äggulor i vaniljkrämen då jag är allergisk mot ägg som inte har varit utsatt för värme, hur gör jag då??

AnkiH

2014-10-27

Utsökt recept! Rekommenderas.

Liknande recept

Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Enkel cheesecake

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Coop Extras jubileumstårta

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Oreotårta

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Hallonsemifreddo

Betyg
Betyg
(30)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 förpackning färsk smördeg (250 gram)
  • 1.5 dl äppelmos
  • Vaniljkräm:
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl + 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 3 äggulor
  • Glasyr:
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk hallonsylt

Napoleonbakelse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3 (3 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:200º
16 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg gelatinbladen till vaniljkrämen i kallt vatten.
  2. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dela den gräddade degen i två halvor.

Vaniljkräm

  1. Värm mjölk, 1 dl grädde, socker och vaniljpulver lätt i en kastrull. Rör tills sockret har smält. Ta kastrullen från värmen och häll ner äggulorna under konstant vispning. Sänk temperaturen och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Värm försiktigt under vispning tills krämen tjocknat (82°). Sila krämen ner i en bunke. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i krämen att smälta under omrörning. Låt svalna 15 min i kyl.
  2. Vispa 2 dl grädde fast och vänd ner i vaniljkrämen. Låt krämen stelna i kyl ca 40 min. Blanda florsocker och sylt. Bred glasyren på ena smördegshalvan.
  3. Bred äppelmos och sedan vaniljkrämen på den andra smördegsplattan. Lägg plattan med glasyr på krämen och tryck till lite lätt. Använd en spatel eller bred kniv och släta till kanterna. Skär i 16 bitar med en vass kniv.

Tips

Bakelsen vinner på att ätas nygjord så lägg ihop den strax innan servering

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Manette

2015-03-22

om jag nu inte kan ha äggulor i vaniljkrämen då jag är allergisk mot ägg som inte har varit utsatt för värme, hur gör jag då??

AnkiH

2014-10-27

Utsökt recept! Rekommenderas.

Liknande recept

Spara recept

Karlsbadersemlor

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Enkel cheesecake

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Coop Extras jubileumstårta

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Oreotårta

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Hallonsemifreddo

Betyg
Betyg
(30)