Moussaka med linser och fetaost

Betyg (1-5):
4.05 (76 betyg)

Moussaka med smak av tomat, vitlök och chili.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:200º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 16 st
  • 700 g aubergine, 2 stycken
  • 2 msk olivolja
  • 300 g bakpotatis
  • Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad piri piri eller röd chili
  • 400 g krossade tomater, en burk
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl torra röda linser
  • 1 kruka hackad oregano
  • Béchamelsås:
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smulad fetaost
  • 0.25 tsk finriven muskotnöt

Gör så här

  1. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.
  2. Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och piri-piri 3–5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom oreganon. Låt koka cirka 10 minuter och vänd ner oreganon.
  3. Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Tillsätt fetaost och muskot.
  5. Skiva potatisen så tunt det går, använd eventuellt en matberedare. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter. <br>Grädda i ugnen cirka 50 minuter.

Tips

I stället för béchamelsås; köp färdig ostsås och blanda ner smulad fetaost

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2015-09-25

Detta har blivit "min" paradrätt. Så himla god!!!!! Jag slänger alltid ner lite andra goda saker i tomatsåsen och brukar byta ut den färska piri pirin mot sambal oelek eller fryst hackad chili för enkelhetens skull.

Anna

2015-09-02

Jäättteeegooood!

Irene

2014-12-07

Älskar den här! Favorit vegetariska rätten. Brukar lägga till svartpeppar och paprika i tomatsåsen.

Alexandra

2014-09-27

Helt underbart god! Jag som älskar fetaost la i lite extra smulad fetaost mellan lagren. Till och med min man som inte är överförtjust i vegetariskt eller linser älskade denna rätt"

Elsa

2014-09-18

Härmed döper jag om denna rätt till "Mumsaka" ;)

Sonia

2014-02-02

Kan verkligen rekommendera att byta ut potatisen mot sötpotatis, riktig smaksensation faktiskt. Jag varvade med bladspenat och smaksatte tomatsåsen lite extra med kanel och hackade kalamataoliver - underbart!

Tina Henriksson

2013-02-23

Jättegod, gjorde den helt efter receptet! Har gjort den flera gånger och även bjudit på den. Gästerna tyckte också den var toppen!

Janne A

2013-01-22

Jazzigt värre!!

Elin

2012-11-29

Supergott! Lätt godaste vegetariska jag ätit. Bara potatisen blir genommjuk. Skippade piripri och tog extra oregano istället, mildare och godare tycker jag :)

Annika

2012-04-23

Underbart gott! Jag gjorde den utan potatis, och tog mer aubergine istället. Och så hade jag grädde, riven goudaost och fetaost i ostsåsen. =) Denna blir en ofta återkommande rätt här hemma!

Sonja

2012-04-23

Ikväll blir det dethär, men istället för oregano hade jag i basilika.

Liknande recept

Klassisk lasagne

(66)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(8)

Bowl med sashimilax

(3)

Vegopizza på kikärtsbotten

(17)

Fish tacos deluxe

(32)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(7)

Räksallad med japansk dressing

(86)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)
16 st
  • Ingredienser 16 st
  • 700 g aubergine, 2 stycken
  • 2 msk olivolja
  • 300 g bakpotatis
  • Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad piri piri eller röd chili
  • 400 g krossade tomater, en burk
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl torra röda linser
  • 1 kruka hackad oregano
  • Béchamelsås:
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smulad fetaost
  • 0.25 tsk finriven muskotnöt

Moussaka med linser och fetaost

Betyg (1-5):
4.05 (76 betyg)

Moussaka med smak av tomat, vitlök och chili.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:200º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.
  2. Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och piri-piri 3–5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom oreganon. Låt koka cirka 10 minuter och vänd ner oreganon.
  3. Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Tillsätt fetaost och muskot.
  5. Skiva potatisen så tunt det går, använd eventuellt en matberedare. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter. <br>Grädda i ugnen cirka 50 minuter.

Tips

I stället för béchamelsås; köp färdig ostsås och blanda ner smulad fetaost

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2015-09-25

Detta har blivit "min" paradrätt. Så himla god!!!!! Jag slänger alltid ner lite andra goda saker i tomatsåsen och brukar byta ut den färska piri pirin mot sambal oelek eller fryst hackad chili för enkelhetens skull.

Anna

2015-09-02

Jäättteeegooood!

Irene

2014-12-07

Älskar den här! Favorit vegetariska rätten. Brukar lägga till svartpeppar och paprika i tomatsåsen.

Alexandra

2014-09-27

Helt underbart god! Jag som älskar fetaost la i lite extra smulad fetaost mellan lagren. Till och med min man som inte är överförtjust i vegetariskt eller linser älskade denna rätt"

Elsa

2014-09-18

Härmed döper jag om denna rätt till "Mumsaka" ;)

Sonia

2014-02-02

Kan verkligen rekommendera att byta ut potatisen mot sötpotatis, riktig smaksensation faktiskt. Jag varvade med bladspenat och smaksatte tomatsåsen lite extra med kanel och hackade kalamataoliver - underbart!

Tina Henriksson

2013-02-23

Jättegod, gjorde den helt efter receptet! Har gjort den flera gånger och även bjudit på den. Gästerna tyckte också den var toppen!

Janne A

2013-01-22

Jazzigt värre!!

Elin

2012-11-29

Supergott! Lätt godaste vegetariska jag ätit. Bara potatisen blir genommjuk. Skippade piripri och tog extra oregano istället, mildare och godare tycker jag :)

Annika

2012-04-23

Underbart gott! Jag gjorde den utan potatis, och tog mer aubergine istället. Och så hade jag grädde, riven goudaost och fetaost i ostsåsen. =) Denna blir en ofta återkommande rätt här hemma!

Sonja

2012-04-23

Ikväll blir det dethär, men istället för oregano hade jag i basilika.

Liknande recept

Klassisk lasagne

(66)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(8)

Bowl med sashimilax

(3)

Vegopizza på kikärtsbotten

(17)

Fish tacos deluxe

(32)

Sliders med halloumi och BBQ-sås

(7)

Räksallad med japansk dressing

(86)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies