Moussaka - Mannerströms recept

Betyg (1-5):
3.45 (64 betyg)

Mannerströms moussaka med aubergine och potatis. Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk moussaka.

Tillagningstid: 40 min + ca 30 min ugn
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 2 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 8 kokta potatisar (ca 500 g)
  • 1 tsk salt
  • Köttfärssås:
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och peppar
  • Ostsås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Köttfärssås:

  1. Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:

  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

Servering

Servera med en härlig tomatsallad och kalamataoliver.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Stefan

2019-03-31

Jag gjorde en vegetarisk variation som blev riktig bra, med veganfärs, vegansk margarin och Oatly i kaffe i såsen. Om man dessutom ersätter osten blir det då vegansk. Super gott och klimatsmart!

Emil

2019-03-28

Oj så gott! Tog 3 tsk av samtliga kryddor (utom chiliflaksen) och kunde ändå nästan varit mer kryddor. Ös på med oregano och timjan är mitt tips! Jag gjorde på vegofärs istället för nötfärs. Funkade perfekt!

Fotograf Martin Öberg

2019-01-02

Riktigt bra recept! Rekommenderar lite extra kryddor. Krämig och god.

Jenny

2018-08-03

Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...

Joakim

2018-05-27

Bästa moussakan vi käkat. Var generös med kryddorna. Mums!

Liknande recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Japanskt långkok med nudlar

(40)

Köttfärssås med hetta och sötma

(18)

Medelhavsgratäng

(21)

Moussakagratäng

(36)

Kåldolmar med savoykål

(2)

Kött- och grönsakssoppa

(32)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 2 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 8 kokta potatisar (ca 500 g)
  • 1 tsk salt
  • Köttfärssås:
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk chiliflakes
  • salt och peppar
  • Ostsås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
  • salt och peppar

Moussaka - Mannerströms recept

Betyg (1-5):
3.45 (64 betyg)

Mannerströms moussaka med aubergine och potatis. Byt ut nötfärsen mot vegofärs för en vegetarisk moussaka.

Tillagningstid: 40 min + ca 30 min ugn
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20–30 min så att vätskan dras ut.

Köttfärssås:

  1. Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås:

  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då. Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 170°. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja. Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev mer riven ost. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.

Servering

Servera med en härlig tomatsallad och kalamataoliver.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Stefan

2019-03-31

Jag gjorde en vegetarisk variation som blev riktig bra, med veganfärs, vegansk margarin och Oatly i kaffe i såsen. Om man dessutom ersätter osten blir det då vegansk. Super gott och klimatsmart!

Emil

2019-03-28

Oj så gott! Tog 3 tsk av samtliga kryddor (utom chiliflaksen) och kunde ändå nästan varit mer kryddor. Ös på med oregano och timjan är mitt tips! Jag gjorde på vegofärs istället för nötfärs. Funkade perfekt!

Fotograf Martin Öberg

2019-01-02

Riktigt bra recept! Rekommenderar lite extra kryddor. Krämig och god.

Jenny

2018-08-03

Ta hälften av chiliflakesen, så slipper ni liksom jag förstöra en dubbel sats...

Joakim

2018-05-27

Bästa moussakan vi käkat. Var generös med kryddorna. Mums!

Liknande recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Japanskt långkok med nudlar

(40)

Köttfärssås med hetta och sötma

(18)

Medelhavsgratäng

(21)

Moussakagratäng

(36)

Kåldolmar med savoykål

(2)

Kött- och grönsakssoppa

(32)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies