För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Matjessilltårta

Betyg (1-5):
3.24 (152 betyg)

Klassisk och lika god varje gång.

Tillagningstid: 20 min + ca 4 tim i kylen
14 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g finhackade matjesfiléer, spara spad från burk
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 finhackad rödlök
  • Garnering:
  • 0.5 finhackad rödlök
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 10 blommor från gräslök

Gör så här

  1. Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund form. Låt stå i kylen ca 15 min.
  2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 min. Blanda den hackade matjessillen, lite spad från burken, gräddfil, crème fraiche och löke i en bunke. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt.
  3. Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen, det tar ca 4 tim för tårtan att stelna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ernesto

2014-06-19

Gjorde den för 3 timmar sedan och börjar bli riktigt orolig för att den inte ska stelna men jag ger det till imorgon... väntar nervöst, första matjessilltårtan jag gör...

Yvonne

2012-06-21

Tack för svaret:! Vi ser fram emot en god tårta :-)

Checkbox Coop

2012-06-21

Du behöver en form som är 24 cm i diameter.

Yvonne

2012-06-20

Undrar bara hur stor form man bör använda?

Helén

2012-06-20

Blev en favorit i fjol hos oss. Behövs dock hackad dill i smeten också tycker jag, så blir den extra god.

Checkbox Coop

2012-06-19

Johanna - det går bra att göra den 2 dagar före.

Checkbox Coop

2012-06-19

Mairon - de går att byta ut sillen mot kaviar, men jag föreslår kallrökt lax.

mairon

2012-06-18

kan man byta ut sillen mot kaviar. En som inte gillar sill?

Johanna

2012-06-18

Kan man t.o.m. göra den 2 dagar före?

David

2012-06-18

Elsa, den blir bättre om du gör den dagen före. Ska helst stå 24 tmmar innan servering

Elsa

2012-06-18

Kan man göra den dagen före?

Minna

2012-02-14

Ska baka den till svärfar imorgon :).

Helena

2011-12-21

Till jul

Liknande recept

Krämig citrongrässill

(1)

Senaps- och gräslökssill

(4)

Laxbakelse

(69)

Sesamsill

(0)

Matjestårta

(50)

Senapssill med krämig kaprissås

(11)

Laxsashimi

(3)

Matjessillröra

(30)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g finhackade matjesfiléer, spara spad från burk
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 finhackad rödlök
  • Garnering:
  • 0.5 finhackad rödlök
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 10 blommor från gräslök

Matjessilltårta

Betyg (1-5):
3.24 (152 betyg)

Klassisk och lika god varje gång.

Tillagningstid: 20 min + ca 4 tim i kylen
14 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret och mixa kavringen i en matberedare eller mixer. Blanda det smälta smöret med kavringsmixet och tryck ut smeten i en rund form. Låt stå i kylen ca 15 min.
  2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 min. Blanda den hackade matjessillen, lite spad från burken, gräddfil, crème fraiche och löke i en bunke. Krama ur gelatinbladen, smält dem i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör i lite av matjes- och gräddfilsblandningen, häll sedan tillbaka allt i bunken och rör om ordentligt.
  3. Fördela blandningen i formen. Ställ i kylen, det tar ca 4 tim för tårtan att stelna.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ernesto

2014-06-19

Gjorde den för 3 timmar sedan och börjar bli riktigt orolig för att den inte ska stelna men jag ger det till imorgon... väntar nervöst, första matjessilltårtan jag gör...

Yvonne

2012-06-21

Tack för svaret:! Vi ser fram emot en god tårta :-)

Checkbox Coop

2012-06-21

Du behöver en form som är 24 cm i diameter.

Yvonne

2012-06-20

Undrar bara hur stor form man bör använda?

Helén

2012-06-20

Blev en favorit i fjol hos oss. Behövs dock hackad dill i smeten också tycker jag, så blir den extra god.

Checkbox Coop

2012-06-19

Johanna - det går bra att göra den 2 dagar före.

Checkbox Coop

2012-06-19

Mairon - de går att byta ut sillen mot kaviar, men jag föreslår kallrökt lax.

mairon

2012-06-18

kan man byta ut sillen mot kaviar. En som inte gillar sill?

Johanna

2012-06-18

Kan man t.o.m. göra den 2 dagar före?

David

2012-06-18

Elsa, den blir bättre om du gör den dagen före. Ska helst stå 24 tmmar innan servering

Elsa

2012-06-18

Kan man göra den dagen före?

Minna

2012-02-14

Ska baka den till svärfar imorgon :).

Helena

2011-12-21

Till jul

Liknande recept

Krämig citrongrässill

(1)

Senaps- och gräslökssill

(4)

Laxbakelse

(69)

Sesamsill

(0)

Matjestårta

(50)

Senapssill med krämig kaprissås

(11)

Laxsashimi

(3)

Matjessillröra

(30)