Lotta Lundgren - Färskpotatispaj med ricotta och pesto
  • Tid 45 min + 40 min i ugnen
  • Ugn 175º

Lotta Lundgren - Färskpotatispaj med ricotta och pesto

3.87 (38 betyg)

Somrig paj med färskpotatis, crème fraiche och pesto. Recept av Lotta Lundgren.

  • Tillagningstid 45 min + 40 min i ugnen
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 0.5 kg potatis, gärna färsk
  • 2 ägg
  • 250 g ricotta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1.5 dl finriven Grana padano
  • 3 msk grön pesto
  • 30 g bladpersilja, finhackad
Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 2.5 msk kallt vatten
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skrubba och koka potatisen i saltat vatten. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. 2

    Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt stå i frysen 10 min. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min.

  3. 3

    Låt potatisen ånga av i ett durkslag. Krossa sedan grovt med stomp eller ballongvisp. Vispa lätt ihop ägg, ricotta, crème fraiche, riven ost, pesto och persilja. Fördela potatisen i pajskalet, salta och häll över äggsmeten.

  4. 4

    Peta runt lite med en sked så äggsmeten rinner ner ordentligt i potatisen. Grädda pajen mitt i ugnen till fin färg, ca 40 min.

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Arja

    Perfekt, jätte gott, något att laga en och annan gång till

  • Marianne

    Gott till sillen!

  • Anki

    Hade inte så stora förväntningar på den här pajen, potatis i paj liksom... Men vilken överraskning! Jättegod. Lade till en matsked pesto och dessutom en knapp tsk salt (saknas inte det i receptet ovan?) i min. Helt klart en ny favorit som jag också kommer att göra många gånger.

  • Carola

    Tack Lotta för en jättegod potatispaj, den kommer jag att göra många ggr.