För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Lök-tarte tatin med getostkräm

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Lök kan också vara lyxigt, särskilt tillsammans med en välsmakande ostkräm, ihop blir dom fantastiska.

Tillagningstid: 3 timmar 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g bananschalottenlök
  • 4 msk råsocker
  • 3 dl kraftigt rött vin
  • 1 delad vaniljstång
  • 1 msk köttbuljong
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 275 g kavlad smördeg
  • Getostkräm:
  • 0.5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl matyoghurt
  • 80 g rumsvarm getost eller fetaost
  • 0.5 tsk honung
  • 1 krm nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala schalottenlökarna och skär dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Ta av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och tillsätt i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält.
  2. Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna , plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 centimeter i diameter, eller en stor, cirka 26 centimeter i diameter, som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ på ett galler, mitt i ugnen och baka i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt vila några minuter.
  3. Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.
  4. Lägg gelatinet i blöt i en kopp med kallt vatten. Koka upp grädden i en liten kastrull, tillsätt vitlök och låt småkoka 3 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och rör ner det. Vispa eller mixa ner yoghurt, getost och honung.
  5. Vispa tills blandningen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar. Sila smeten, häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar före serveringen.

Servering

Servera med getostkräm och några skivor lufttorkad skinka.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Grillad vitlöksmarinerad fänkål och portabello

(0)

Västerbottenspaj med rödlökschutney

(35)

Lök- och ostpaj

(30)

Päronpizza med karamelliserad lök och stilton

(22)

Miniburgare med gorgonzola och karamelliserad lök

(0)

Lökpaj med oliver och sardeller

(9)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 800 g bananschalottenlök
  • 4 msk råsocker
  • 3 dl kraftigt rött vin
  • 1 delad vaniljstång
  • 1 msk köttbuljong
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 275 g kavlad smördeg
  • Getostkräm:
  • 0.5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl matyoghurt
  • 80 g rumsvarm getost eller fetaost
  • 0.5 tsk honung
  • 1 krm nymalen vitpeppar

Lök-tarte tatin med getostkräm

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Lök kan också vara lyxigt, särskilt tillsammans med en välsmakande ostkräm, ihop blir dom fantastiska.

Tillagningstid: 3 timmar 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala schalottenlökarna och skär dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Ta av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och tillsätt i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält.
  2. Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna , plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 centimeter i diameter, eller en stor, cirka 26 centimeter i diameter, som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ på ett galler, mitt i ugnen och baka i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt vila några minuter.
  3. Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.
  4. Lägg gelatinet i blöt i en kopp med kallt vatten. Koka upp grädden i en liten kastrull, tillsätt vitlök och låt småkoka 3 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och rör ner det. Vispa eller mixa ner yoghurt, getost och honung.
  5. Vispa tills blandningen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar. Sila smeten, häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar före serveringen.

Servering

Servera med getostkräm och några skivor lufttorkad skinka.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Grillad vitlöksmarinerad fänkål och portabello

(0)

Västerbottenspaj med rödlökschutney

(35)

Lök- och ostpaj

(30)

Päronpizza med karamelliserad lök och stilton

(22)

Miniburgare med gorgonzola och karamelliserad lök

(0)

Lökpaj med oliver och sardeller

(9)