
Lök-tarte tatin med getostkräm
Betyg (1-5):
Lök kan också vara lyxigt, särskilt tillsammans med en välsmakande ostkräm, ihop blir dom fantastiska.
Tillagningstid: 3 timmar 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 800 g bananschalottenlök
- 4 msk råsocker
- 3 dl kraftigt rött vin
- 1 delad vaniljstång
- 1 msk köttbuljong
- 3 msk rödvinsvinäger
- 1 lagerblad
- 1 krm nymald svartpeppar
- 1 msk färsk timjan
- 1 msk smör
- 275 g kavlad smördeg
- Getostkräm:
- 0.5 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 dl matyoghurt
- 80 g rumsvarm getost eller fetaost
- 0.5 tsk honung
- 1 krm nymalen vitpeppar
Gör så här
- Skala schalottenlökarna och skär dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Ta av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och tillsätt i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält.
- Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna , plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 centimeter i diameter, eller en stor, cirka 26 centimeter i diameter, som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ på ett galler, mitt i ugnen och baka i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt vila några minuter.
- Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.
- Lägg gelatinet i blöt i en kopp med kallt vatten. Koka upp grädden i en liten kastrull, tillsätt vitlök och låt småkoka 3 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och rör ner det. Vispa eller mixa ner yoghurt, getost och honung.
- Vispa tills blandningen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar. Sila smeten, häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar före serveringen.
Servering
Servera med getostkräm och några skivor lufttorkad skinka.
Liknande recept
Lök-tarte tatin med getostkräm
Betyg (1-5):
Lök kan också vara lyxigt, särskilt tillsammans med en välsmakande ostkräm, ihop blir dom fantastiska.
Tillagningstid: 3 timmar 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Skala schalottenlökarna och skär dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull. Ta av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och tillsätt i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka tills sockret har smält.
- Lägg ner löken i kastrullen, täck med timjankvistar och några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna , plocka bort timjan, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande. Smörj fyra små stekpannor, cirka 13 centimeter i diameter, eller en stor, cirka 26 centimeter i diameter, som tål ugnsvärme. Lägg i löken snyggt. Täck med utkavlad smördeg och gör några små hål med en gaffel. Ställ på ett galler, mitt i ugnen och baka i 12-15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt vila några minuter.
- Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtorna. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med några varv på pepparkvarnen.
- Lägg gelatinet i blöt i en kopp med kallt vatten. Koka upp grädden i en liten kastrull, tillsätt vitlök och låt småkoka 3 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladet och rör ner det. Vispa eller mixa ner yoghurt, getost och honung.
- Vispa tills blandningen blir helt slät. Smaka av med salt och peppar. Sila smeten, häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar före serveringen.
Servering
Servera med getostkräm och några skivor lufttorkad skinka.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!