Lingonmousse med chokladfyllning på toscabotten

Betyg (1-5):
3 (24 betyg)

En fantastiks grand final på middagen är den här lingonmoussen med smak av choklad och mandel.

Tillagningstid: 50 minuter + minst 3 timmar i kyl
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Chokladfyllning:
  • 25 g mörk choklad 70 %
  • 2 msk grädde
  • 0.5 msk smör
  • Lingonmousse:
  • 2 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 1 äggvita
  • 0.5 tsk olja till pensling
  • Toscaflarn:
  • 50 g smör
  • 2 msk socker
  • 0.5 dl havregryn
  • 1 dl krossade mandelflarn
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk mjöl
  • 1 krm bakpulver
  • Garnering:
  • 50 g riven mörk choklad 70 %

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och smör och rör till en slät konsistens. Häll upp i ischokladformar eller dubbla knäckformar och låt stelna i frysen 20 minuter. <br>Värm lingon och socker i en kastrull tills sockret löst sig, cirka 5 minuter. Mixa blandningen med stavmixer. Häll över lingonen i en bunke och låt svalna i kylskåp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. <br>Vispa grädde och äggvita var för sig. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i skålen med lingon. Tillsätt grädden och vänd till sist ner äggvitan.
  2. Pensla 4 portionsskålar eller glas med lite olja och häll upp moussen i dem. Ta bort formarna från de frusna chokladbitarna och tryck ner dem i mitten av moussen. Låt moussen stå i kylskåp minst 3 timmar.

Toscaflarn

  1. Smält smöret och blanda samtliga ingredienser till flarnen. Klicka ut smeten till 8 kakor på bakplåtspapper.
  2. Grädda i ugnen tills flarnen är gyllenbruna, 5 minuter. Flarnen flyter ut under gräddningen. Forma dem när de fortfarande är varma, eller bryt isär dem när de svalnat och stelnat.
  3. Lägg ett flarn på serveringstallriken. Värm lingonmousseglaset under varmt vatten, så lossar den lätt när du vänder upp den på flarnet. Täck moussen med finriven choklad och toppa med valfri festlig garnering!

Tips

Alternativ servering: Lägg lingonmoussen i ett martiniglas. Riv över choklad och stick ner ett flarn.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/Webbredaktionen

2013-01-04

Vill du få ett lika blankt utseende som på bilden kan du antingen hälla en chokladsås över eller göra en sås på mörk choklad: smält choklad och smör i mikron, låt svalna och bred sedan på toppen. Snygga flarn att dekorera med: Smält 1 dl socker, 1 msk vatten, ev lite karamellfärg i stekpannan. Låt koka ordentligt i 3 min. Bred ut tunt på bakplåtspapper, kyl och bryt sedan till fina flarn.

Suz

2013-01-03

Tycker receptet är fel med tanke på bilden. Det kan inte vara finriven choklad som täckt den goda moussen. Ser ut som smält choklad runt moussen. Men hur i all världen åstadkommer jag detta????? Sedan tycker jag receptet på toscaflarnen är missvisande. Jag anser mandelflarn vara en kaka liknande toscaflarn. Tror att det ska vara mandelspån i receptet. Vill gärna ha respons på mitt inlägg. Suz

Ninna/webbredaktionen

2012-01-30

Ja det ska vara 3 dl så receptet stämmer.

ingrid

2012-01-29

ska det vara 3 dl vispad grädde till 4pers? det blev otroligt mycke

Annika/webbredaktionen

2012-01-02

@ Gabriella - En variant för garnityr är att göra några extra toscaflarn att sätta på toppen. Därför har vi 8 flarn i receptet istället för 4. @Cecilia - de rosa flarnen kan vara riktigt svåra att göra, därför utelämnade vi det i receptet från början. Temperatur och koktid spelar stor roll för resultatet, kanske hade du behövt lite längre koktid.

Cecilia

2011-12-31

Nu står jag här och ska göra dessa fina rosa flan av socker. Gjort precis enl förklaringen och får smuliga matta sockriga bitar som bara faller isär! Är detta recept verkligen gjort på detta sött som beskrivs??? Det är ju lite roligare om det verkligen går att genomföra det ni presenterar... Riktigt besviken är jag nu :(

Gabriella

2011-12-31

Varför göra 8 flarn när det är 4 portioner?? Å varför bryta isär dem när man ska lägga ett flarn på botten så att säga...? Otydligt recept tycker jag. Hoppas det inte blir pannkaka av allt

Maria

2011-12-31

Kanske kan man riva chokladen och lägga i formen innan man häller i moussen?

Annika/webbredaktionen

2011-12-30

Vill du få ett lika blankt utseende som på bilden kan du antingen hälla en chokladsås över eller göra en sås på mörk choklad: smält choklad och smör i mikron, låt svalna och bred sedan på toppen. Snygga flarn att dekorera med: Smält 1 dl socker, 1 msk vatten, ev lite karamellfärg i stekpannan. Låt koka ordentligt i 3 min. Bred ut tunt på bakplåtspapper, kyl och bryt sedan till fina flarn.

Maria

2011-12-30

Kanske kan man riva chokladen och lägga i formen innan man häller i moussen?

Cecilia

2011-12-29

Precis vad jag också skulle fråga!! Det ser ut som en gele' aktig yta och vad är de rosa sakerna som är nerstuckna i "lingonmoussen". Svara gärna snarast... Snart är det nyårsafton :)

katrin brändström

2011-12-29

vad är garneringen gjord av? ser ut som eldsflammor. Katrin 2011-12-29

Tobias

2011-12-27

Jag gjorde en provomgång men kunde inte få till det fina utseendet. Det ser ut på bilden som om det är gele utanpå. Hur får man till det? Mina är "bara" tråkig mousse.

Liknande recept

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Jordgubbskompott med topping

(8)

Lakritsstrut med färska hallon

(0)

Hallonmilkshake

(31)

Tortillachips med dipp och frukt

(1)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(5)

Kardemummapannacotta med havtornstopping

(25)
17 st
  • Chokladfyllning:
  • 25 g mörk choklad 70 %
  • 2 msk grädde
  • 0.5 msk smör
  • Lingonmousse:
  • 2 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 1 äggvita
  • 0.5 tsk olja till pensling
  • Toscaflarn:
  • 50 g smör
  • 2 msk socker
  • 0.5 dl havregryn
  • 1 dl krossade mandelflarn
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk mjöl
  • 1 krm bakpulver
  • Garnering:
  • 50 g riven mörk choklad 70 %

Lingonmousse med chokladfyllning på toscabotten

Betyg (1-5):
3 (24 betyg)

En fantastiks grand final på middagen är den här lingonmoussen med smak av choklad och mandel.

Tillagningstid: 50 minuter + minst 3 timmar i kyl
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och smör och rör till en slät konsistens. Häll upp i ischokladformar eller dubbla knäckformar och låt stelna i frysen 20 minuter. <br>Värm lingon och socker i en kastrull tills sockret löst sig, cirka 5 minuter. Mixa blandningen med stavmixer. Häll över lingonen i en bunke och låt svalna i kylskåp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. <br>Vispa grädde och äggvita var för sig. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i skålen med lingon. Tillsätt grädden och vänd till sist ner äggvitan.
  2. Pensla 4 portionsskålar eller glas med lite olja och häll upp moussen i dem. Ta bort formarna från de frusna chokladbitarna och tryck ner dem i mitten av moussen. Låt moussen stå i kylskåp minst 3 timmar.

Toscaflarn

  1. Smält smöret och blanda samtliga ingredienser till flarnen. Klicka ut smeten till 8 kakor på bakplåtspapper.
  2. Grädda i ugnen tills flarnen är gyllenbruna, 5 minuter. Flarnen flyter ut under gräddningen. Forma dem när de fortfarande är varma, eller bryt isär dem när de svalnat och stelnat.
  3. Lägg ett flarn på serveringstallriken. Värm lingonmousseglaset under varmt vatten, så lossar den lätt när du vänder upp den på flarnet. Täck moussen med finriven choklad och toppa med valfri festlig garnering!

Tips

Alternativ servering: Lägg lingonmoussen i ett martiniglas. Riv över choklad och stick ner ett flarn.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/Webbredaktionen

2013-01-04

Vill du få ett lika blankt utseende som på bilden kan du antingen hälla en chokladsås över eller göra en sås på mörk choklad: smält choklad och smör i mikron, låt svalna och bred sedan på toppen. Snygga flarn att dekorera med: Smält 1 dl socker, 1 msk vatten, ev lite karamellfärg i stekpannan. Låt koka ordentligt i 3 min. Bred ut tunt på bakplåtspapper, kyl och bryt sedan till fina flarn.

Suz

2013-01-03

Tycker receptet är fel med tanke på bilden. Det kan inte vara finriven choklad som täckt den goda moussen. Ser ut som smält choklad runt moussen. Men hur i all världen åstadkommer jag detta????? Sedan tycker jag receptet på toscaflarnen är missvisande. Jag anser mandelflarn vara en kaka liknande toscaflarn. Tror att det ska vara mandelspån i receptet. Vill gärna ha respons på mitt inlägg. Suz

Ninna/webbredaktionen

2012-01-30

Ja det ska vara 3 dl så receptet stämmer.

ingrid

2012-01-29

ska det vara 3 dl vispad grädde till 4pers? det blev otroligt mycke

Annika/webbredaktionen

2012-01-02

@ Gabriella - En variant för garnityr är att göra några extra toscaflarn att sätta på toppen. Därför har vi 8 flarn i receptet istället för 4. @Cecilia - de rosa flarnen kan vara riktigt svåra att göra, därför utelämnade vi det i receptet från början. Temperatur och koktid spelar stor roll för resultatet, kanske hade du behövt lite längre koktid.

Cecilia

2011-12-31

Nu står jag här och ska göra dessa fina rosa flan av socker. Gjort precis enl förklaringen och får smuliga matta sockriga bitar som bara faller isär! Är detta recept verkligen gjort på detta sött som beskrivs??? Det är ju lite roligare om det verkligen går att genomföra det ni presenterar... Riktigt besviken är jag nu :(

Gabriella

2011-12-31

Varför göra 8 flarn när det är 4 portioner?? Å varför bryta isär dem när man ska lägga ett flarn på botten så att säga...? Otydligt recept tycker jag. Hoppas det inte blir pannkaka av allt

Maria

2011-12-31

Kanske kan man riva chokladen och lägga i formen innan man häller i moussen?

Annika/webbredaktionen

2011-12-30

Vill du få ett lika blankt utseende som på bilden kan du antingen hälla en chokladsås över eller göra en sås på mörk choklad: smält choklad och smör i mikron, låt svalna och bred sedan på toppen. Snygga flarn att dekorera med: Smält 1 dl socker, 1 msk vatten, ev lite karamellfärg i stekpannan. Låt koka ordentligt i 3 min. Bred ut tunt på bakplåtspapper, kyl och bryt sedan till fina flarn.

Maria

2011-12-30

Kanske kan man riva chokladen och lägga i formen innan man häller i moussen?

Cecilia

2011-12-29

Precis vad jag också skulle fråga!! Det ser ut som en gele' aktig yta och vad är de rosa sakerna som är nerstuckna i "lingonmoussen". Svara gärna snarast... Snart är det nyårsafton :)

katrin brändström

2011-12-29

vad är garneringen gjord av? ser ut som eldsflammor. Katrin 2011-12-29

Tobias

2011-12-27

Jag gjorde en provomgång men kunde inte få till det fina utseendet. Det ser ut på bilden som om det är gele utanpå. Hur får man till det? Mina är "bara" tråkig mousse.

Liknande recept

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Jordgubbskompott med topping

(8)

Lakritsstrut med färska hallon

(0)

Hallonmilkshake

(31)

Tortillachips med dipp och frukt

(1)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(5)

Kardemummapannacotta med havtornstopping

(25)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies