Lammfilé med parmesanpotatis
  • Tid 1 tim
  • Ugn 150º

Lammfilé med parmesanpotatis

3.25 (4 betyg)

Underbart god parmesanpotatis som passar fantastiskt till en saftig lammfilé. Recept av Sandra Mastio och foto av David Back

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g lammytterfilé
  • 2 färska fikon, halverade
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 tsk finhackad rosmarin
  • 3 msk smör, till stekning
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl hasselnötter, torrostade finhackade
Parmesanpotatis
  • 800 g delikatesspotatis
  • 20 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl finriven parmesan
  • finstrimlad persilja, till servering
Kålsallad
  • 200 g grönkål (100 g utan stjälk)
  • 100 g rödkål
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 1 dl strimlad mynta
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 150°. Lägg lammfiléerna i rumstemperatur. Lägg fikonen i en ugnssäker form. Ringla över olja. Strö på rosmarin. Rosta i ugnen ca 20 min.

Parmesanpotatis:

  1. 1

    Höj ugnsvärmen till 225°. Koka potatisen i saltat vatten tills den är halvt klar, ca 10 min. Lägg den i en ugnsform och krossa potatisarna lätt, bara så de spricker. Hyvla över smöret och ringla på oljan. Strö över parmesanen och rosta i övre delen av ugnen tills de fått fin färg. Strö över persiljan vid servering.

Kålsallad:

  1. 1

    Riv kålbladen i mindre bitar och strimla rödkålen fint. Krama runt all kål med citronsaft, salt och olja så den mjuknar något. Blanda yoghurt och mynta och ev lite salt.

  2. 2

    Gnid in köttbitarna med salt och peppar. Hetta upp olja i en ugnstålig stekpanna och klicka i smöret. Lägg ner köttet när smöret börjar skumma. Bryn filéerna runt om till fin färg.

  3. 3

    Ställ stekpannan mitt i ugnen på 175°. Stek köttet till en innertemperatur på 60° (för rosa mitt). Låt vila 10 min. Skär upp i 1 cm tjocka skivor. Lägg köttskivorna på kålsalladen. Toppa med fikon (och rosmarinolja) och skeda över skyn från stekpannan. Strö över hasselnötter. Servera med potatis och myntayoghurt.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar