Kycklingfond

Betyg (1-5):
3.71 (31 betyg)

Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 100 g delad morot
  • 100 g delad palsternacka
  • 100 g delad rotselleri
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 kg hel kyckling
  • 10 vita eller svarta pepparkorn
  • vatten
  • några kvistar persilja, timjan och/eller rosmarin

Gör så här

  1. Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
  2. Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
  3. Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
  4. Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.

Tips!

  1. Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kycklingcurry

(3)

Parmalindad kyckling med rotfrukter och balsamvinäger

(16)

Allt-i-ett rätt med kyckling, rödbetor och chèvresås

(9)

Kycklingkorv med palsternackspuré och picklad rödkål

(11)

Glacerade kycklingspett med krispig råkostsallad

(2)

Ugnsrostad kyckling med bakad sötpotatis och slaw

(5)

Majskyckling med rotfruktsrisotto

(14)

Rotfruktssallad med kalkon och pesto

(2)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 100 g delad morot
  • 100 g delad palsternacka
  • 100 g delad rotselleri
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 kg hel kyckling
  • 10 vita eller svarta pepparkorn
  • vatten
  • några kvistar persilja, timjan och/eller rosmarin

Kycklingfond

Betyg (1-5):
3.71 (31 betyg)

Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
  2. Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
  3. Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
  4. Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.

Tips!

  1. Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kycklingcurry

(3)

Parmalindad kyckling med rotfrukter och balsamvinäger

(16)

Allt-i-ett rätt med kyckling, rödbetor och chèvresås

(9)

Kycklingkorv med palsternackspuré och picklad rödkål

(11)

Glacerade kycklingspett med krispig råkostsallad

(2)

Ugnsrostad kyckling med bakad sötpotatis och slaw

(5)

Majskyckling med rotfruktsrisotto

(14)

Rotfruktssallad med kalkon och pesto

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies