Kycklingfond

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.72 (32 betyg)

Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g delad morot
  • 100 g delad palsternacka
  • 100 g delad rotselleri
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 kg hel kyckling
  • 10 vita eller svarta pepparkorn
  • vatten
  • några kvistar persilja, timjan och/eller rosmarin

Gör så här

  1. Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
  2. Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
  3. Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
  4. Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.

Tips!

  1. Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Rotfruktssallad med kalkon och pesto

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Allt-i-ett rätt med kyckling, rödbetor och chèvresås

Betyg
Betyg
(55)
Spara recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Kycklingkorv med palsternackspuré och picklad rödkål

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Kycklingklubba med rostade rotgrönsaker

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Majskyckling med rotfruktsrisotto

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Kycklingbullar med gremoulatayoghurt

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Sallad med rostade rotfrukter och kalkon

Betyg
Betyg
(1)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 100 g delad morot
  • 100 g delad palsternacka
  • 100 g delad rotselleri
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 kg hel kyckling
  • 10 vita eller svarta pepparkorn
  • vatten
  • några kvistar persilja, timjan och/eller rosmarin

Kycklingfond

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.72 (32 betyg)

Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
  2. Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
  3. Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
  4. Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.

Tips!

  1. Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Rotfruktssallad med kalkon och pesto

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Allt-i-ett rätt med kyckling, rödbetor och chèvresås

Betyg
Betyg
(55)
Spara recept

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Kycklingkorv med palsternackspuré och picklad rödkål

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Kycklingklubba med rostade rotgrönsaker

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Majskyckling med rotfruktsrisotto

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Kycklingbullar med gremoulatayoghurt

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Sallad med rostade rotfrukter och kalkon

Betyg
Betyg
(1)