
Kycklingfond
Betyg (1-5):
Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 100 g delad morot
- 100 g delad palsternacka
- 100 g delad rotselleri
- 1 klyftad gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1.5 kg hel kyckling
- 10 vita eller svarta pepparkorn
- vatten
- några kvistar persilja, timjan och/eller rosmarin
Gör så här
- Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
- Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
- Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
- Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.
Tips!
- Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.
Liknande recept
Kycklingfond
Betyg (1-5):
Den godaste kycklingfonden med smak av morot, palsternacka och rotselleri gör du själv.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:225º
6 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Rosta eventuellt rotsaker, lök och vitlök i ugnen i 10 minuter. (Det ger en fylligare smak.) Lägg under tiden kycklingen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
- Spola av kycklingen i kallt vatten för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig. Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och koka i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.
- Sila av buljongen, låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Köttet passar utmärkt i en soppa, pasta eller sallad. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Reducera (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för våldsamt, då kan fonden bli klistrig.
- Frys in fonden i 2 decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.
Tips!
- Du kan även koka fonden direkt på kycklingskrov samt hela vingar. Koktiden kan då ökas till 2 timmar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!