
Kyckling satay
Denna thailändska favorit, så smakrik och barnvänlig. Kyckling satay med krämig jordnötssås. Recept av Zeina Mourtada
- 600 g kycklinginnerfilé
- 1 tsk finhackad färsk ingefära
- 3 vitlöksklyftor, rivna
- 1 citrongräs, finhackat
- 2 msk japansk soja
- 2 msk fisksås
- 2 msk neutral olja
- 3 msk valfritt socker eller flytande honung
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- Jordnötssås
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk finhackad ingefära
- 1 röd chili
- 1 msk olja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 dl jordnötssmör, gärna chunky
- 200 ml kokosmjölk
- 2 msk socker
- 1 msk japansk soja
- salt
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom kycklingen. Vänd ner dom små kycklinginnerfileérna i marinaden. Låt stå minst 30 min men gärna över natten. Sätt ugnen på 225° grilleffekt. Tillaga kycklingen mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 6 min. Servera med jordnötssås.
Jordnötssås
- Finhacka lök, vitlök, ingefära och chili. Fräs i olja tills mjukt. Tillsätt sambal och fräs lite till. Sänk värmen och rör ner jordnötssmöret. Häll i kokosmjölk, socker och soja. Låt småputtra 3–5 min. Mixa såsen lätt. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt.
Liknande recept
Kyckling satay
Denna thailändska favorit, så smakrik och barnvänlig. Kyckling satay med krämig jordnötssås. Recept av Zeina Mourtada
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom kycklingen. Vänd ner dom små kycklinginnerfileérna i marinaden. Låt stå minst 30 min men gärna över natten. Sätt ugnen på 225° grilleffekt. Tillaga kycklingen mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 6 min. Servera med jordnötssås.
Jordnötssås
- Finhacka lök, vitlök, ingefära och chili. Fräs i olja tills mjukt. Tillsätt sambal och fräs lite till. Sänk värmen och rör ner jordnötssmöret. Häll i kokosmjölk, socker och soja. Låt småputtra 3–5 min. Mixa såsen lätt. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-25
Hej Gunilla! Zeina har gjort två liknande recept som varierar lite. Detta recept har hon lämnat in till oss och båda recepten smakar gott :) /Maja, redaktör
2020-11-16
Det skiljer sig åt en hel del när man jämför receptet med det som Zeina har själv på sin hemsida Zeinas kitchen . Lite olika ingredienser i marinaden, tillagningstiden är 15 min inte 6 min, kycklingen ska marineras minst 1 timme inte 30 min. Hon har även en utförligare beskrivning på hur man gör. Rekommenderar att man tittar där i stället
2020-10-25
Såå gott! Hoppade dock över chilin i jordnötssåsen, använde bara sambal oelek.
2020-05-20
Väldigt gott!
2020-05-15
Gott! Även utan citrongräs som jag inte hittade- droppade i lite citron istället. Undrar bara om ni tänkt filéerna hela eller bitar vid marinad och tillagning? Jag gissade på bitar, med tanke på tillagningatiden. Om det är så, vore det kanske bra om det skrivs ut i receptet.
2020-05-13
Hej Hans! Du kan testa att göra såsen med solroskärnor. Det är dock något som vi inte har provlagat, så du vet :) /Maja (redaktör)
2020-05-11
Om man inte vill ha jordnötssås...vad kan man blanda i istället ?
2020-05-05
Hej Marie! Den ska tas upp ur marinaden. Kycklingen kan även träs på spett om du vill. Mvh Maja (redaktör)
2020-04-29
Ska kycklingen tillagas i ugnen med marinaden eller ska den tas upp ur marinaden?
2020-04-28
Hej Malin och Emilia. Det ska vara 1 dl jordnötssmör i. Tack för era skarpa ögon. Mvh Maja (redaktör)
2020-04-26
Undrar också över jordnötssmöret?
2020-04-22
Hur mycket jordnötssmör ska det vara i?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-25
Hej Gunilla! Zeina har gjort två liknande recept som varierar lite. Detta recept har hon lämnat in till oss och båda recepten smakar gott :) /Maja, redaktör
Gunilla
2020-11-16
Det skiljer sig åt en hel del när man jämför receptet med det som Zeina har själv på sin hemsida Zeinas kitchen . Lite olika ingredienser i marinaden, tillagningstiden är 15 min inte 6 min, kycklingen ska marineras minst 1 timme inte 30 min. Hon har även en utförligare beskrivning på hur man gör. Rekommenderar att man tittar där i stället
Yvonne
2020-10-25
Såå gott! Hoppade dock över chilin i jordnötssåsen, använde bara sambal oelek.
Cajsa
2020-05-20
Väldigt gott!
Anna
2020-05-15
Gott! Även utan citrongräs som jag inte hittade- droppade i lite citron istället. Undrar bara om ni tänkt filéerna hela eller bitar vid marinad och tillagning? Jag gissade på bitar, med tanke på tillagningatiden. Om det är så, vore det kanske bra om det skrivs ut i receptet.
2020-05-13
Hej Hans! Du kan testa att göra såsen med solroskärnor. Det är dock något som vi inte har provlagat, så du vet :) /Maja (redaktör)
Hans
2020-05-11
Om man inte vill ha jordnötssås...vad kan man blanda i istället ?
2020-05-05
Hej Marie! Den ska tas upp ur marinaden. Kycklingen kan även träs på spett om du vill. Mvh Maja (redaktör)
Marie
2020-04-29
Ska kycklingen tillagas i ugnen med marinaden eller ska den tas upp ur marinaden?
2020-04-28
Hej Malin och Emilia. Det ska vara 1 dl jordnötssmör i. Tack för era skarpa ögon. Mvh Maja (redaktör)
Malin
2020-04-26
Undrar också över jordnötssmöret?
Emilia
2020-04-22
Hur mycket jordnötssmör ska det vara i?