Klassisk boeuf bourguignon

Betyg (1-5):
2.96 (82 betyg)

Klassiskt franskt långkok som gärna äts dagen efter.

Tillagningstid: 2 timmar
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 1 kg benfritt nötkött, t ex bog, högrev
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 4 dl rödvin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 g små champinjoner
  • 15 steklökar
  • 1 msk smör, till stekning av lök
  • 0.5 dl hackad, färsk persilja eller timjan

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 × 3 cm. Låt lite fett bli ljusbrunt i en rymlig gryta. Bryn köttbitarna i omgångar på stark värme, salta och peppra.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i löken, blanda med köttet och fräs allt någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin så att det täcker köttet, buljongtärning, salt, peppar, timjan och lagerblad. Låt puttra utan lock och fyll på med vatten och vin när vätskenivån sjunkit under köttet.
  4. Borsta eller skölj champinjonerna och stek dem och skalade steklökar i smör eller margarin i en stekpanna så de får färg. Lägg svamp och lök i grytan när köttet börjar bli klart, efter 1 tim-1,5 tim.
  5. Om grytan känns tunn, vispa ihop 2 msk vetemjöl eller majsena med lite vatten. Häll i lite redning i taget och rör om tills konsistensen känns bra. Koka 5 min till. Garnera gärna med hackad persilja eller timjan.

Servering

Servera med ris, kamutvete eller kokt potatis, en klick gräddfil, saltgurka och ev en sallad.

Tips

Rätten bör inte lagas i oemaljerad järngryta eftersom vinet kan utlösa järn som missfärgar rätten. Det ser oaptitligt ut men är ofarligt. Burgundisk köttgryta smakar mer dagen efter tillagning. Stek gärna 50−100 g bacon eller sidfläsk i str...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats Magnusson

2012-10-10

Vart tog det rökta fläsket vägen ? Det är en fantastisk smaksättare!!

Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Fläskytterfilégryta med svamp och bacon

(177)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Matkassens caesarsallad

(31)

Krämig köttfärssås med champinjoner

(78)

Dumplings med räkor, fläskkött och svamp

(46)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(58)

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

(0)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg benfritt nötkött, t ex bog, högrev
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 4 dl rödvin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 g små champinjoner
  • 15 steklökar
  • 1 msk smör, till stekning av lök
  • 0.5 dl hackad, färsk persilja eller timjan

Klassisk boeuf bourguignon

Betyg (1-5):
2.96 (82 betyg)

Klassiskt franskt långkok som gärna äts dagen efter.

Tillagningstid: 2 timmar
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 × 3 cm. Låt lite fett bli ljusbrunt i en rymlig gryta. Bryn köttbitarna i omgångar på stark värme, salta och peppra.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i löken, blanda med köttet och fräs allt någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin så att det täcker köttet, buljongtärning, salt, peppar, timjan och lagerblad. Låt puttra utan lock och fyll på med vatten och vin när vätskenivån sjunkit under köttet.
  4. Borsta eller skölj champinjonerna och stek dem och skalade steklökar i smör eller margarin i en stekpanna så de får färg. Lägg svamp och lök i grytan när köttet börjar bli klart, efter 1 tim-1,5 tim.
  5. Om grytan känns tunn, vispa ihop 2 msk vetemjöl eller majsena med lite vatten. Häll i lite redning i taget och rör om tills konsistensen känns bra. Koka 5 min till. Garnera gärna med hackad persilja eller timjan.

Servering

Servera med ris, kamutvete eller kokt potatis, en klick gräddfil, saltgurka och ev en sallad.

Tips

Rätten bör inte lagas i oemaljerad järngryta eftersom vinet kan utlösa järn som missfärgar rätten. Det ser oaptitligt ut men är ofarligt. Burgundisk köttgryta smakar mer dagen efter tillagning. Stek gärna 50−100 g bacon eller sidfläsk i str...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats Magnusson

2012-10-10

Vart tog det rökta fläsket vägen ? Det är en fantastisk smaksättare!!

Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(22)

Fläskytterfilégryta med svamp och bacon

(177)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Matkassens caesarsallad

(31)

Krämig köttfärssås med champinjoner

(78)

Dumplings med räkor, fläskkött och svamp

(46)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(58)

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies