Kavring

Betyg (1-5):
2.17 (6 betyg)

Ugnstemperatur:225-175º
3 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Skållad deg:
  • 8 dl vatten
  • 1 msk kummin, anis eller fänkål
  • 8 dl grovt eller fint rågmjöl
  • Efter skållningen:
  • 50 g smör
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 dl sirap
  • 12 dl grovt eller fint rågmjöl
  • 1 liter vetemjöl special

Gör så här

Skållning

  1. Koka upp vatten och eventuellt kryddor i en rymlig gryta, 3-4 liter. Rör ner mjölet. Lägg på lock. Låt grytan stå i rumstemperatur cirka 12 timmar för att få full arom.

Efter skållningen

  1. Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till cirka 50°. Blanda den skållade degen med degspadet, t.ex. med elvispens degkrokar. Tillsätt smulad, delad jäst, salt, ättiksprit och sirap och blanda till en jämn smet. Arbeta först i rågmjölet. Knåda sedan in vetemjölet till en fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  2. Jäs degen under bakduk minst 1 timme, gärna 2-2 timmar och 30 minuter. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Dela degen i 3 delar och forma dem till släta längder. Lägg längderna i smorda avlånga brödformar à 1,5 liter. Jäs under bakduk 25?30 minuter.
  3. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen. Lägg en smord plåt, med den smorda sidan mot bröden, över formarna och ställ en stekpanna som tål ugnsvärme ovanpå som tyngd. Minska samtidigt värmen till 175°. Grädda cirka 1 timme. Stjälp bröden ur formarna. Grädda dem eventuellt några minuter med botten upp så att ytan torkar till och får lite färg. Låt bröden kallna inlindade i bakdukar. Låt dem sedan ligga i plastpåsar cirka 1 dygn. Brödet mognar då i smak och blir lättare att skära.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



10 st
  • Skållad deg:
  • 8 dl vatten
  • 1 msk kummin, anis eller fänkål
  • 8 dl grovt eller fint rågmjöl
  • Efter skållningen:
  • 50 g smör
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 dl sirap
  • 12 dl grovt eller fint rågmjöl
  • 1 liter vetemjöl special

Kavring

Betyg (1-5):
2.17 (6 betyg)

Ugnstemperatur:225-175º
3 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Skållning

  1. Koka upp vatten och eventuellt kryddor i en rymlig gryta, 3-4 liter. Rör ner mjölet. Lägg på lock. Låt grytan stå i rumstemperatur cirka 12 timmar för att få full arom.

Efter skållningen

  1. Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till cirka 50°. Blanda den skållade degen med degspadet, t.ex. med elvispens degkrokar. Tillsätt smulad, delad jäst, salt, ättiksprit och sirap och blanda till en jämn smet. Arbeta först i rågmjölet. Knåda sedan in vetemjölet till en fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  2. Jäs degen under bakduk minst 1 timme, gärna 2-2 timmar och 30 minuter. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Dela degen i 3 delar och forma dem till släta längder. Lägg längderna i smorda avlånga brödformar à 1,5 liter. Jäs under bakduk 25?30 minuter.
  3. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen. Lägg en smord plåt, med den smorda sidan mot bröden, över formarna och ställ en stekpanna som tål ugnsvärme ovanpå som tyngd. Minska samtidigt värmen till 175°. Grädda cirka 1 timme. Stjälp bröden ur formarna. Grädda dem eventuellt några minuter med botten upp så att ytan torkar till och får lite färg. Låt bröden kallna inlindade i bakdukar. Låt dem sedan ligga i plastpåsar cirka 1 dygn. Brödet mognar då i smak och blir lättare att skära.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies