Kantarellpaj med västerbottensost

Betyg (1-5):
3.01 (92 betyg)

Ett utmärkt tillbehör på kräftskivan, eller ett alternativ till den som inte är så förtjust i kräftor.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º-175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 1.5 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 msk kallt vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 400 g färsk bladspenat
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 3 skalade hackade knipplökar, gärna röda
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 5 dl trattkantareller eller gula kantareller
  • smör
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 250 g riven västerbottensost
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg mjöl, salt, smör och timjan i en matberedare och kör i 6-7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vattnet och starta maskinen igen. Stanna så fort degsmulorna börjar bli en klump. Eller blanda snabbt samman allt för hand.
  2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ in i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader, i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka den någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska.
  2. Fräs spenaten i smör med löken. Krydda med liten riven muskot, salt och peppar. Lägg spenat- och lökblandningen åt sidan. Stek svampen i smör och lägg åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite salt och peppar. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen 30-40 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ninni Heden

2012-08-21

500 gr färska kantareller blir ungefär 330 gr förvällda enligt min våg

Helena Steen

2012-08-20

Hur mycket i vikt motsvarar 5 dl kantareller. Mina är redan hackade och förvällda. Tacksam för svar före fredag om möjligt. Spännande recept!

Liknande recept

Portabelloburgare med emmenthaler och chilicrème

(13)

Västerbottenspaj med kantarellcréme

(24)
19 st
  • Pajdeg:
  • 1.5 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 msk kallt vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 400 g färsk bladspenat
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 3 skalade hackade knipplökar, gärna röda
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 5 dl trattkantareller eller gula kantareller
  • smör
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 250 g riven västerbottensost
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Kantarellpaj med västerbottensost

Betyg (1-5):
3.01 (92 betyg)

Ett utmärkt tillbehör på kräftskivan, eller ett alternativ till den som inte är så förtjust i kräftor.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º-175º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Lägg mjöl, salt, smör och timjan i en matberedare och kör i 6-7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vattnet och starta maskinen igen. Stanna så fort degsmulorna börjar bli en klump. Eller blanda snabbt samman allt för hand.
  2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ in i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader, i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka den någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska.
  2. Fräs spenaten i smör med löken. Krydda med liten riven muskot, salt och peppar. Lägg spenat- och lökblandningen åt sidan. Stek svampen i smör och lägg åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite salt och peppar. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen 30-40 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ninni Heden

2012-08-21

500 gr färska kantareller blir ungefär 330 gr förvällda enligt min våg

Helena Steen

2012-08-20

Hur mycket i vikt motsvarar 5 dl kantareller. Mina är redan hackade och förvällda. Tacksam för svar före fredag om möjligt. Spännande recept!

Liknande recept

Portabelloburgare med emmenthaler och chilicrème

(13)

Västerbottenspaj med kantarellcréme

(24)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies