Julvört

Betyg (1-5):
2.5 (2 betyg)

Ett måste på julbordet är det söta vörtbrödet med russin i. Supergott med en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
4 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 100 g smör eller margarin
  • 6.5 dl porter
  • 3.5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin, om så önskas
  • 3 liter rågsikt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust. Värm till 37° (fingervarmt). Om du använder flytande margarin värmer du bara vätskan.
  2. Smula sönder jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, eventuellt russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 45-60 minuter.
  3. Tag upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar och forma till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord ugnslångpanna. Pensla eventuellt limpsidorna med smält fett så blir de lättare att skilja från varandra. Jäs igen under bakduk 20-30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och minska samtidigt till 200°. Grädda ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika webbredaktionen

2011-11-29

Det ska vara 3 liter rågsikt.

Maria

2011-11-29

Hur mycket mjöl?

Liknande recept

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)

Porterbröd med frukt

(0)

Baguette med yoghurt

(25)

Lättbakade baguetter

(7)

Vörtlimpor

(9)

Kuvertbröd med fänkålsfrön

(1)

Julknäcke med vallmofrön

(0)

Frukostbröd

(13)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 100 g smör eller margarin
  • 6.5 dl porter
  • 3.5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin, om så önskas
  • 3 liter rågsikt

Julvört

Betyg (1-5):
2.5 (2 betyg)

Ett måste på julbordet är det söta vörtbrödet med russin i. Supergott med en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
4 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust. Värm till 37° (fingervarmt). Om du använder flytande margarin värmer du bara vätskan.
  2. Smula sönder jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, eventuellt russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 45-60 minuter.
  3. Tag upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar och forma till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord ugnslångpanna. Pensla eventuellt limpsidorna med smält fett så blir de lättare att skilja från varandra. Jäs igen under bakduk 20-30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och minska samtidigt till 200°. Grädda ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika webbredaktionen

2011-11-29

Det ska vara 3 liter rågsikt.

Maria

2011-11-29

Hur mycket mjöl?

Liknande recept

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)

Porterbröd med frukt

(0)

Baguette med yoghurt

(25)

Lättbakade baguetter

(7)

Vörtlimpor

(9)

Kuvertbröd med fänkålsfrön

(1)

Julknäcke med vallmofrön

(0)

Frukostbröd

(13)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies