Julvört

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.5 (2 betyg)

Ett måste på julbordet är det söta vörtbrödet med russin i. Supergott med en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:250º-200º
4 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g smör eller margarin
  • 6.5 dl porter
  • 3.5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin, om så önskas
  • 3 liter rågsikt
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust. Värm till 37° (fingervarmt). Om du använder flytande margarin värmer du bara vätskan.
  2. Smula sönder jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, eventuellt russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 45-60 minuter.
  3. Tag upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar och forma till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord ugnslångpanna. Pensla eventuellt limpsidorna med smält fett så blir de lättare att skilja från varandra. Jäs igen under bakduk 20-30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och minska samtidigt till 200°. Grädda ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2011-11-29

Det ska vara 3 liter rågsikt.

Maria

2011-11-29

Hur mycket mjöl?

Liknande recept

Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Snabba jullimpan med frukt och nötter

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Fullkornsvåfflor

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Grov dinkellimpa

Betyg
Betyg
(124)
Spara recept

Julknäcke med vallmofrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Tunnbröd

Betyg
Betyg
(4)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g smör eller margarin
  • 6.5 dl porter
  • 3.5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin, om så önskas
  • 3 liter rågsikt
  • 1 msk salt

Julvört

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.5 (2 betyg)

Ett måste på julbordet är det söta vörtbrödet med russin i. Supergott med en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:250º-200º
4 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust. Värm till 37° (fingervarmt). Om du använder flytande margarin värmer du bara vätskan.
  2. Smula sönder jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, eventuellt russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 45-60 minuter.
  3. Tag upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar och forma till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord ugnslångpanna. Pensla eventuellt limpsidorna med smält fett så blir de lättare att skilja från varandra. Jäs igen under bakduk 20-30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och minska samtidigt till 200°. Grädda ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2011-11-29

Det ska vara 3 liter rågsikt.

Maria

2011-11-29

Hur mycket mjöl?

Liknande recept

Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Snabba jullimpan med frukt och nötter

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Fullkornsvåfflor

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Grov dinkellimpa

Betyg
Betyg
(124)
Spara recept

Julknäcke med vallmofrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Tunnbröd

Betyg
Betyg
(4)