Julbröd med frukt och kross

Betyg (1-5):
2.84 (25 betyg)

Ett bröd fyllt med russin, fikon och aprikoser och med smak av pomerans och kryddnejlika.

Tillagningstid: 9 timmar
Ugnstemperatur:225º-200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 3 dl rågkross eller vetekross
  • 2 dl vatten
  • 33 cl porter eller mörkt julöl
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap, gärna mörk
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 6 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 dl russin eller blandad frukt t ex aprikoser och fikon
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Häll krosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Rör ner porter eller öl och låt blandningen stå övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.
  2. Rör ut jästen i kallt vatten och blanda ner i bunken. Skär den större frukten i bitar och tillsätt den tillsammans med olja, sirap, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Knåda ordentligt tills degen är smidig och släpper bunkens kant, den ska vara ganska fast. Jäs övertäckt ca 1 timme 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den och forma runda limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk ca 1 timme.
  4. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 225º, sänk temperaturen till 200º och grädda ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2013-12-05

Det här brödet har jag bakat flera år i rad nu och det är lika gott varje gång. Ett utmärkt julbröd!

Liknande recept

Äppelcalzone

(11)

Ananas med citron och vanilj

(7)

Jordgubbssmoothie

(96)

Mango passion smoothie

(8)

Vattenmelonsoppa

(0)

Kalljästa hälsomuffins

(44)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 3 dl rågkross eller vetekross
  • 2 dl vatten
  • 33 cl porter eller mörkt julöl
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap, gärna mörk
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 6 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 dl russin eller blandad frukt t ex aprikoser och fikon
  • 2 tsk salt

Julbröd med frukt och kross

Betyg (1-5):
2.84 (25 betyg)

Ett bröd fyllt med russin, fikon och aprikoser och med smak av pomerans och kryddnejlika.

Tillagningstid: 9 timmar
Ugnstemperatur:225º-200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Häll krosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Rör ner porter eller öl och låt blandningen stå övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.
  2. Rör ut jästen i kallt vatten och blanda ner i bunken. Skär den större frukten i bitar och tillsätt den tillsammans med olja, sirap, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Knåda ordentligt tills degen är smidig och släpper bunkens kant, den ska vara ganska fast. Jäs övertäckt ca 1 timme 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den och forma runda limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk ca 1 timme.
  4. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 225º, sänk temperaturen till 200º och grädda ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2013-12-05

Det här brödet har jag bakat flera år i rad nu och det är lika gott varje gång. Ett utmärkt julbröd!

Liknande recept

Äppelcalzone

(11)

Ananas med citron och vanilj

(7)

Jordgubbssmoothie

(96)

Mango passion smoothie

(8)

Vattenmelonsoppa

(0)

Kalljästa hälsomuffins

(44)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies