Jordgubbstårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.4 (10 betyg)

Tårta med fluffig botten och fyllning av jordgubbar, rabarber och grädde. Toppa tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar som penslas med gelé. Det här är sommartårtan som har allt!

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning och topping
  • 600 g rabarber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl konc rabarbersaft eller jordgubbssaft
  • blommor och blad
  • Fyllning och topping2
  • 2 dl syltsocker

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna med bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.
  2. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Skär rabarbern i ca 1 cm bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och vaniljpulver.
  3. Låt koka ihop till sylt, ca 10 min på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev lite vatten i början om det behövs. Låt sylten kallna. Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fluffig. Bre ett lager rabarbersylt och ett lager grädde på den understa bottnen.
  4. Lägg på tunt skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på sista bottnen. Bre grädde på och runt hela tårtan, spara lite till garnering.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min, tills de är mjuka. Smält bladen i saft på medelvärme under omrörning. Låt svalna tills gelén är något tjockare i konsistensen. Garnera tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar. Pensla jordgubbarna med gelén. Låt stelna till i kylen ca 10 min. Garnera ev tårtan med blommor och blad.

Tips

Skulle det bli rabarbersylt över är den jättegod till morgongröten eller plättarna.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Andreas

2019-06-29

40 min? Min var klar efter 25.

Liknande recept

Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(130)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Kladdkaka med inbakade godisägg

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Vit chokladtryffel

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Kokosbollar med vit choklad och lime

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smarriga havrekorgar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning och topping
  • 600 g rabarber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl konc rabarbersaft eller jordgubbssaft
  • blommor och blad
  • Fyllning och topping2
  • 2 dl syltsocker

Jordgubbstårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.4 (10 betyg)

Tårta med fluffig botten och fyllning av jordgubbar, rabarber och grädde. Toppa tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar som penslas med gelé. Det här är sommartårtan som har allt!

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna med bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.
  2. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Skär rabarbern i ca 1 cm bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och vaniljpulver.
  3. Låt koka ihop till sylt, ca 10 min på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev lite vatten i början om det behövs. Låt sylten kallna. Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fluffig. Bre ett lager rabarbersylt och ett lager grädde på den understa bottnen.
  4. Lägg på tunt skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på sista bottnen. Bre grädde på och runt hela tårtan, spara lite till garnering.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min, tills de är mjuka. Smält bladen i saft på medelvärme under omrörning. Låt svalna tills gelén är något tjockare i konsistensen. Garnera tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar. Pensla jordgubbarna med gelén. Låt stelna till i kylen ca 10 min. Garnera ev tårtan med blommor och blad.

Tips

Skulle det bli rabarbersylt över är den jättegod till morgongröten eller plättarna.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Andreas

2019-06-29

40 min? Min var klar efter 25.

Liknande recept

Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(130)
Spara recept

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg
Betyg
(60)
Spara recept

Kladdkaka med inbakade godisägg

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Vit chokladtryffel

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Kokosbollar med vit choklad och lime

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smarriga havrekorgar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)