För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Indiskt kryddris

Betyg (1-5):
4.06 (18 betyg)

Ris smaksatt med ingefära, röd chili, gurkmeja och kardemumma.

Tillagningstid: 25 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 6 kryddnejlikor
  • 25 g smör
  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 200 g körsbärstomater, delade
  • 70 g babyspenat
  • 1 dl salta cashewnötter
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Fräs lök, ingefära, chili och de torra kryddorna i smör. Tillsätt riset och rör om ordentligt.
  2. Häll i vatten och salt. Låt sjuda under lock ca 20 min. Lägg tomater, spenat och nötter på riset och låt vila under lock ca 5 min.

Servering

Komplettera med tex: färdigköpta kycklingspett, köttbullar eller vegobiffar.

Tips

Tillsätt gärna 2 dl kokta kidneybönor för mer protein.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lindha

2020-06-17

Basmatiris ska sköljas i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt utan helt klart. Så gör åtminstone det innan ni steker det okokta riset med ev kryddor. Och ni som får ett kladdigt basmatiris har förmodligen både köpt ett dåligt märke & dessutom överkokat riset. Det är enda gången jag får ett kladdigt ris, när det har kokat för hårt & länge. Dessutom tror jag det hjälper att sköja riset, för det är väl stärkelsen som sköljs bort, men om man inte gör det så blir riset klibbigare? Sedan är det bästa att blötlägga det i kallt vatten. Ju fler timmar desto kortare koktid. Eller egentligen ska riset knappt koka, mer sjuda. Senast gjorde jag det i 6 min, på låg värme, mest för att kunna lösa upp buljongtärningarna, som jag helst smaksätter ris med. Sedan fick det stå & dra på en en annan, kall spisplatta med locket på i ca 10-15 min. Då hade riset absorberat allt vatten (ungefär dubbelt så mycket som dl ris) & var perfekt kokt, inte för hårt & inte överkokt & kladdigt. Det behövdes bara fluffas upp lite med en gaffel. Jag får alltid ett jättegott basmatiris som är lätt att koka utan att det blir mosigt & kladdigt eftersom jag bara köper basmatiris i en 5-kgs säck & väljer ett märke som har en specifik symbol tryckt på framsidan som "bevis" på att det är ett "premiumris". Det är bara att googla & sedan besöka närmsta "invandrarbutik". Om du är osäker så fråga i affären vilket ris de själva äter! Inte dyrare än dessa små paket med basmatiris som ALLTID smakar så illa, unket & mögelsmak i alla affärer som ICA, Coop, Axfood osv. Sämst är deras EVM men inte ens Uncle Ben's ris är lika bra.

Hilda

2020-05-25

Riset blev alldeles för kladdigt. Kryddningen för tam och för lite sälta. Kommer inte att göra den igen

Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(99)

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

(8)

Fyllda auberginer

(24)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(99)

Pumpapaj

(14)

Risnudelsallad med broccoli

(10)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(16)

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

(5)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 6 kryddnejlikor
  • 25 g smör
  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 200 g körsbärstomater, delade
  • 70 g babyspenat
  • 1 dl salta cashewnötter
  • 1 tsk salt

Indiskt kryddris

Betyg (1-5):
4.06 (18 betyg)

Ris smaksatt med ingefära, röd chili, gurkmeja och kardemumma.

Tillagningstid: 25 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Fräs lök, ingefära, chili och de torra kryddorna i smör. Tillsätt riset och rör om ordentligt.
  2. Häll i vatten och salt. Låt sjuda under lock ca 20 min. Lägg tomater, spenat och nötter på riset och låt vila under lock ca 5 min.

Servering

Komplettera med tex: färdigköpta kycklingspett, köttbullar eller vegobiffar.

Tips

Tillsätt gärna 2 dl kokta kidneybönor för mer protein.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lindha

2020-06-17

Basmatiris ska sköljas i kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt utan helt klart. Så gör åtminstone det innan ni steker det okokta riset med ev kryddor. Och ni som får ett kladdigt basmatiris har förmodligen både köpt ett dåligt märke & dessutom överkokat riset. Det är enda gången jag får ett kladdigt ris, när det har kokat för hårt & länge. Dessutom tror jag det hjälper att sköja riset, för det är väl stärkelsen som sköljs bort, men om man inte gör det så blir riset klibbigare? Sedan är det bästa att blötlägga det i kallt vatten. Ju fler timmar desto kortare koktid. Eller egentligen ska riset knappt koka, mer sjuda. Senast gjorde jag det i 6 min, på låg värme, mest för att kunna lösa upp buljongtärningarna, som jag helst smaksätter ris med. Sedan fick det stå & dra på en en annan, kall spisplatta med locket på i ca 10-15 min. Då hade riset absorberat allt vatten (ungefär dubbelt så mycket som dl ris) & var perfekt kokt, inte för hårt & inte överkokt & kladdigt. Det behövdes bara fluffas upp lite med en gaffel. Jag får alltid ett jättegott basmatiris som är lätt att koka utan att det blir mosigt & kladdigt eftersom jag bara köper basmatiris i en 5-kgs säck & väljer ett märke som har en specifik symbol tryckt på framsidan som "bevis" på att det är ett "premiumris". Det är bara att googla & sedan besöka närmsta "invandrarbutik". Om du är osäker så fråga i affären vilket ris de själva äter! Inte dyrare än dessa små paket med basmatiris som ALLTID smakar så illa, unket & mögelsmak i alla affärer som ICA, Coop, Axfood osv. Sämst är deras EVM men inte ens Uncle Ben's ris är lika bra.

Hilda

2020-05-25

Riset blev alldeles för kladdigt. Kryddningen för tam och för lite sälta. Kommer inte att göra den igen

Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(99)

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

(8)

Fyllda auberginer

(24)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(99)

Pumpapaj

(14)

Risnudelsallad med broccoli

(10)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(16)

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

(5)