Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon

Betyg (1-5):
3.35 (17 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:150º-250º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 800 g oxfilé i bit
  • 2 dl hackade färska örter t ex timjan och rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 400 g cocktailtomater
  • Rotsellerigratäng:
  • 500 g tunt skivad rotselleri
  • 500 g tunt skivad potatis
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Rödvinssås med fikon:
  • 1 strimlad rödlök
  • 1 dl strimlade torkade fikon
  • 1 liten morot
  • 1 dl hackad rotselleri
  • 2 msk smör
  • 75 cl rött vin, 1 flaska
  • 3 msk mörk oxfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk ketjap manis

Gör så här

  1. Börja med gratängen. Koka rotfrukter, grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar på svag värme ca 20 min tills allt är mjukt. Häll över i en ugnssäker form med hög kant, ca 25 cm i diameter, eller 4 portionsformar. Gratinera gratängen högt upp i ugnen på 250°, ca 5 min

Rödvinssås med fikon

  1. Bryn lök, fikon, morot och rotselleri i hälften av smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt vin och fond. Koka på hög värme så att vätskan kokar ner till 2 dl, 20–30 min. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädde och ketjap manis och låt koka ytterligare 15 min.
  2. Blanda örter, flingsalt och peppar. Rulla köttet i hälften av blandningen och bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och olja.
  3. Stek köttet mitt i ugnen på 150° till en innertemperatur på 58° för en rosa kärna, ca 30 min.
  4. Lägg tomaterna runt köttet i formen de sista 10–15 min. Rulla köttet i resten av örthacket och låt vila 10 min. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta

2014-08-30

Festmat som jag gjorde till mig själv en helt vanlig lördag. Många turer med såsen. Måste den verkligen koka så länge när grädden kommit i? Men smakade mycket gott!

anita palmgren

2014-01-08

Fin trettondagsbjudning gott alltihop .Tack

BMH

2014-01-07

Värd fyra stjärnor absolut

Helena

2014-01-03

Rotsellerigratängen var sagolikt god och smidig att förbereda så den kunde gratineras medan köttet svalnar. Köttet var lite väl rosa tyckte jag. Kommer att vänta tills innertemperaturen är över 60 grader nästa gång. Festligt och gott!

Anki

2014-01-01

En kanon fin Nyårsmiddag var jättegott! Tack för detta recept.

Eva Larsson

2013-12-31

Köttet måste stå längre i ugnen. Det blev knallrött!

Anne Westerlund

2013-12-31

Receptet som var i COOPannonsen stämde inte med receptet här,1 dl mjölk och moroten i såsen saknades! Nu får vi improvisera :)! Gott nytt år!

MB

2013-12-31

Kolla visa recept som inköpslista. Snett upp till vänster

Micke Bodell

2013-12-30

Jag skulle inte använda matlagningsvin till denna rätt, all alkohol kokar bort om det är den man är rädd för. Det finns ju skapliga röda alkoholfria viner också, allt har att göra med målet för det slutliga resultatet. Ett mustigt och fylligt rött vin ger en bättre sås än ett mindre smakrikt vin.

Micke Bodell

2013-12-30

Till en rödvinssås som skall räcka till 4 personer behövs den 75 cl rödvin och lagom mängd morot till såsen är 1 dl hackad.

Marie Andersson

2013-12-29

Kan man använda matlagningsvin

kerstin

2013-12-29

Hur mycket morötter ska det vara?

Tore Eriksson

2013-12-27

Nej , det kan väl knappast vara 7,5 cl. rödvin heller , det blir väl för lite ?

Tore Eriksson

2013-12-27

75 cl. rödvin ? Det måtte väl vara 7,5 cl.

Pälle

2013-12-27

Herj! Skall vara en flaska rödvin som man under lång tid reduceras..så gör man en läcker uppskattat rödvinsås

Marianne

2013-12-27

Och hur mycket mjölk ska det vara???

Birgitta

2013-12-27

Skall det verkligen vara 75 cl rödvin,vill ha ett svar från någon?

Inger Karlsson

2013-12-27

Hur många morötter skall det vara i såsen? Det står ingenstans. Skall det verkligen vara 75 cl vin??

Liknande recept

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Fläsksida med syrade polkabetor

(11)

Bourguignongryta med rotfruktskross

(6)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Pasta bolognese

(36)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

(6)

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

(14)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 800 g oxfilé i bit
  • 2 dl hackade färska örter t ex timjan och rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 400 g cocktailtomater
  • Rotsellerigratäng:
  • 500 g tunt skivad rotselleri
  • 500 g tunt skivad potatis
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Rödvinssås med fikon:
  • 1 strimlad rödlök
  • 1 dl strimlade torkade fikon
  • 1 liten morot
  • 1 dl hackad rotselleri
  • 2 msk smör
  • 75 cl rött vin, 1 flaska
  • 3 msk mörk oxfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk ketjap manis

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon

Betyg (1-5):
3.35 (17 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:150º-250º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Börja med gratängen. Koka rotfrukter, grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar på svag värme ca 20 min tills allt är mjukt. Häll över i en ugnssäker form med hög kant, ca 25 cm i diameter, eller 4 portionsformar. Gratinera gratängen högt upp i ugnen på 250°, ca 5 min

Rödvinssås med fikon

  1. Bryn lök, fikon, morot och rotselleri i hälften av smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt vin och fond. Koka på hög värme så att vätskan kokar ner till 2 dl, 20–30 min. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädde och ketjap manis och låt koka ytterligare 15 min.
  2. Blanda örter, flingsalt och peppar. Rulla köttet i hälften av blandningen och bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och olja.
  3. Stek köttet mitt i ugnen på 150° till en innertemperatur på 58° för en rosa kärna, ca 30 min.
  4. Lägg tomaterna runt köttet i formen de sista 10–15 min. Rulla köttet i resten av örthacket och låt vila 10 min. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgitta

2014-08-30

Festmat som jag gjorde till mig själv en helt vanlig lördag. Många turer med såsen. Måste den verkligen koka så länge när grädden kommit i? Men smakade mycket gott!

anita palmgren

2014-01-08

Fin trettondagsbjudning gott alltihop .Tack

BMH

2014-01-07

Värd fyra stjärnor absolut

Helena

2014-01-03

Rotsellerigratängen var sagolikt god och smidig att förbereda så den kunde gratineras medan köttet svalnar. Köttet var lite väl rosa tyckte jag. Kommer att vänta tills innertemperaturen är över 60 grader nästa gång. Festligt och gott!

Anki

2014-01-01

En kanon fin Nyårsmiddag var jättegott! Tack för detta recept.

Eva Larsson

2013-12-31

Köttet måste stå längre i ugnen. Det blev knallrött!

Anne Westerlund

2013-12-31

Receptet som var i COOPannonsen stämde inte med receptet här,1 dl mjölk och moroten i såsen saknades! Nu får vi improvisera :)! Gott nytt år!

MB

2013-12-31

Kolla visa recept som inköpslista. Snett upp till vänster

Micke Bodell

2013-12-30

Jag skulle inte använda matlagningsvin till denna rätt, all alkohol kokar bort om det är den man är rädd för. Det finns ju skapliga röda alkoholfria viner också, allt har att göra med målet för det slutliga resultatet. Ett mustigt och fylligt rött vin ger en bättre sås än ett mindre smakrikt vin.

Micke Bodell

2013-12-30

Till en rödvinssås som skall räcka till 4 personer behövs den 75 cl rödvin och lagom mängd morot till såsen är 1 dl hackad.

Marie Andersson

2013-12-29

Kan man använda matlagningsvin

kerstin

2013-12-29

Hur mycket morötter ska det vara?

Tore Eriksson

2013-12-27

Nej , det kan väl knappast vara 7,5 cl. rödvin heller , det blir väl för lite ?

Tore Eriksson

2013-12-27

75 cl. rödvin ? Det måtte väl vara 7,5 cl.

Pälle

2013-12-27

Herj! Skall vara en flaska rödvin som man under lång tid reduceras..så gör man en läcker uppskattat rödvinsås

Marianne

2013-12-27

Och hur mycket mjölk ska det vara???

Birgitta

2013-12-27

Skall det verkligen vara 75 cl rödvin,vill ha ett svar från någon?

Inger Karlsson

2013-12-27

Hur många morötter skall det vara i såsen? Det står ingenstans. Skall det verkligen vara 75 cl vin??

Liknande recept

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Fläsksida med syrade polkabetor

(11)

Bourguignongryta med rotfruktskross

(6)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Pasta bolognese

(36)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

(6)

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

(14)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies