Helstekt oxfilé med rödvinssås och sötpotatisgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.75 (4 betyg)

Helstekt oxfilé med rödvinssås passar perfekt att servera när man vill lyxa till det eller fira något. Denna har en sötpotatisgratäng till som kommer göra succé!

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:150º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.2 kg oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • smör, till stekning
  • 500 g grön sparris, till servering
  • Sötpotatisgratäng
  • 500 g sötpotatis
  • 500 g potatis, fast sort
  • 250 g rotselleri
  • 0.5 purjolök
  • 6 dl grädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl finriven parmesan
  • Rödvinssås
  • 0.5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • 500 ml rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 2 timjankvistar
  • 2 msk oxfond
  • 75 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis och rotsaker tunt, gärna med en mandolin. Skiva purjolöken tunt. Lägg allt i en kastrull och häll på grädden.
  2. Riv ner vitlöksklyftorna och krydda med salt och cayennepeppar. Koka upp och smaka av.
  3. Lyft potatisen från botten då och då under uppkoket så att inte potatisen bränns. Häll över i en gratängform och toppa med riven parmesan. Gratinera mitt i ugnen ca 40 min.

Rödvinssås

  1. Skala och tärna lök, morot och rotselleri. Fräs grönsakerna i smör med tomatpuré och socker tills de är lätt rostade.
  2. Tillsätt vin, vatten, lagerblad och timjan. Låt koka ner till hälften. Sila ner i en annan kastrull.
  3. Häll i oxfond och klicka i smör. Låt småputtra ytterligare 5 min och smaka av med salt.
  4. Putsa köttet från senor och salta och peppra rikligt runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör.
  5. Stick in en termometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°. Låt vila 15 min innan köttet skärs upp i skivor.
  6. Stek sparrisen i smör tills den fått lite färg. Salta sparrisen och servera till oxfilén, sötpotatisgratängen och rödvinssåsen.

Tips

Lägg folie på gratängen medan köttet är i ugnen så håller sig gratängen varm.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-11-16

Hej Christina! Det här är tyvärr inte ett köpklart recept. Mvh Maja, redaktör

Christina

2020-11-14

det går inte att trycka på en köp knapp

Checkbox Coop

2020-11-11

Hej Sabina! Kul att du gillar den. Det ska bara vara 500 g till serveringen :) Vi har ändrat i receptet nu. Mvh Maja, redaktör

Sabina

2020-11-05

Hej! Supergod rätt, fantastisk gratäng. Vad är 250 g grön sparris till för om 500 g är till servering?

Liknande recept

Spara recept

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Tunnbrödsrulle med viltskav och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Köttbullar i grönpepparsås

Betyg
Betyg
(67)
27 st
  • Ingredienser (27)
  • 1.2 kg oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • smör, till stekning
  • 500 g grön sparris, till servering
  • Sötpotatisgratäng
  • 500 g sötpotatis
  • 500 g potatis, fast sort
  • 250 g rotselleri
  • 0.5 purjolök
  • 6 dl grädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl finriven parmesan
  • Rödvinssås
  • 0.5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • 500 ml rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 2 timjankvistar
  • 2 msk oxfond
  • 75 g smör
  • salt

Helstekt oxfilé med rödvinssås och sötpotatisgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.75 (4 betyg)

Helstekt oxfilé med rödvinssås passar perfekt att servera när man vill lyxa till det eller fira något. Denna har en sötpotatisgratäng till som kommer göra succé!

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:150º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis och rotsaker tunt, gärna med en mandolin. Skiva purjolöken tunt. Lägg allt i en kastrull och häll på grädden.
  2. Riv ner vitlöksklyftorna och krydda med salt och cayennepeppar. Koka upp och smaka av.
  3. Lyft potatisen från botten då och då under uppkoket så att inte potatisen bränns. Häll över i en gratängform och toppa med riven parmesan. Gratinera mitt i ugnen ca 40 min.

Rödvinssås

  1. Skala och tärna lök, morot och rotselleri. Fräs grönsakerna i smör med tomatpuré och socker tills de är lätt rostade.
  2. Tillsätt vin, vatten, lagerblad och timjan. Låt koka ner till hälften. Sila ner i en annan kastrull.
  3. Häll i oxfond och klicka i smör. Låt småputtra ytterligare 5 min och smaka av med salt.
  4. Putsa köttet från senor och salta och peppra rikligt runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör.
  5. Stick in en termometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°. Låt vila 15 min innan köttet skärs upp i skivor.
  6. Stek sparrisen i smör tills den fått lite färg. Salta sparrisen och servera till oxfilén, sötpotatisgratängen och rödvinssåsen.

Tips

Lägg folie på gratängen medan köttet är i ugnen så håller sig gratängen varm.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-11-16

Hej Christina! Det här är tyvärr inte ett köpklart recept. Mvh Maja, redaktör

Christina

2020-11-14

det går inte att trycka på en köp knapp

Checkbox Coop

2020-11-11

Hej Sabina! Kul att du gillar den. Det ska bara vara 500 g till serveringen :) Vi har ändrat i receptet nu. Mvh Maja, redaktör

Sabina

2020-11-05

Hej! Supergod rätt, fantastisk gratäng. Vad är 250 g grön sparris till för om 500 g är till servering?

Liknande recept

Spara recept

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kassler med färskpotatismush

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Tunnbrödsrulle med viltskav och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Köttbullar i grönpepparsås

Betyg
Betyg
(67)