Helstekt oxfilé med dragonsås

Betyg (1-5):
3 (8 betyg)

Det lyxiga köttet, den krämiga såsen och den vitlöksdoftande potatisen … Den här nyårsrätten har allt! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 800 g oxfilé i bit, gärna mittbiten
  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • smör att steka i
  • Ugnsrostad potatis med vitlök
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Dragonsås
  • 3 msk torkad dragon
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl crème fraiche
  • 1.5 msk konc kycklingfond

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Putsa köttet från ev senor. Strö ut peppar och salt på en skärbräda och rulla runt köttet i det. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klicka i smöret. Lägg ner köttet då smöret tystnat i pannan. Stek till fin stekyta runt om hela oxfilén. Lägg köttet i en ugnsform.

Ugnsrostad potatis:

  1. Skiva potatisen tunt. Lägg i en bunke med kallt vatten. Låt stå ca 10 min. Häll av vattnet och torka potatisen noga med en kökshandduk. Fördela på två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Vänd runt med olja och smör och sprid ut på plåtarna. Strö över salt och timjan. Krossa vitlöksklyftorna med skalen på och lägg dem på potatisen.
  2. Stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till 52°. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Låt gå upp till 55–57°. Höj ugnsvärmen till 250°. Ställ in potatisplåtarna. Sänk till 225° och rosta till fin färg och lätt krispiga, ca 25 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Dragonsås:

  1. Lägg dragon, lök, vinäger och senap i en kastrull och låt stå och dra ca 5 min. Häll i crème fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.
  2. Servera oxfilén med potatis, sås och en lyxig grönsallad. Smula flingsalt på köttet.

Tips

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min före tillagning. Hetta upp stekpannan ordentligt innan köttet läggs i.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2018-01-08

Potatisen sätts in i ugnen efter att köttet är färdigt och vilar i formen under aluminiumfolie. Lycka till!

Maria

2017-12-30

Till Torsten och Ulla: Jag läser receptet som att man inte sätter in köttet igen efter man tagit ut det och täckt med folie. Det är bara plåtarna med potatis som ska in i ugnen efter köttet.

Ulla

2017-12-29

Förstår inte riktigt, det står: (medan potatisen är i ugnen), sedan står det att man ska ställa in plåtarna. Ska potatisen vara inne hela tiden eller efter köttet?

Torsten

2017-12-19

Har jag fattat rätt att man ska sätta in köttet igen efter man täckt med aluminiumfolie, samtidigt som potatisen?

Coop webbredaktör

2017-12-18

Till Leif: Ugnsformen som köttet ligger i (steg 1). Lycka till och god jul!

Leif

2017-12-17

"Ta ut och täck formen med aluminiumfolie" Vilken form?

Liknande recept

Kryddiga honungsribs

(17)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)

Köttfärs och ris med gurkmeja och saffran

(20)

Dillkött

(18)

Yoghurtmarinerad lammrostbiff på spett

(13)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Köttgryta med ingefärssmak

(20)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 800 g oxfilé i bit, gärna mittbiten
  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • smör att steka i
  • Ugnsrostad potatis med vitlök
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Dragonsås
  • 3 msk torkad dragon
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl crème fraiche
  • 1.5 msk konc kycklingfond

Helstekt oxfilé med dragonsås

Betyg (1-5):
3 (8 betyg)

Det lyxiga köttet, den krämiga såsen och den vitlöksdoftande potatisen … Den här nyårsrätten har allt! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Putsa köttet från ev senor. Strö ut peppar och salt på en skärbräda och rulla runt köttet i det. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klicka i smöret. Lägg ner köttet då smöret tystnat i pannan. Stek till fin stekyta runt om hela oxfilén. Lägg köttet i en ugnsform.

Ugnsrostad potatis:

  1. Skiva potatisen tunt. Lägg i en bunke med kallt vatten. Låt stå ca 10 min. Häll av vattnet och torka potatisen noga med en kökshandduk. Fördela på två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Vänd runt med olja och smör och sprid ut på plåtarna. Strö över salt och timjan. Krossa vitlöksklyftorna med skalen på och lägg dem på potatisen.
  2. Stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till 52°. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Låt gå upp till 55–57°. Höj ugnsvärmen till 250°. Ställ in potatisplåtarna. Sänk till 225° och rosta till fin färg och lätt krispiga, ca 25 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Dragonsås:

  1. Lägg dragon, lök, vinäger och senap i en kastrull och låt stå och dra ca 5 min. Häll i crème fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.
  2. Servera oxfilén med potatis, sås och en lyxig grönsallad. Smula flingsalt på köttet.

Tips

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min före tillagning. Hetta upp stekpannan ordentligt innan köttet läggs i.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2018-01-08

Potatisen sätts in i ugnen efter att köttet är färdigt och vilar i formen under aluminiumfolie. Lycka till!

Maria

2017-12-30

Till Torsten och Ulla: Jag läser receptet som att man inte sätter in köttet igen efter man tagit ut det och täckt med folie. Det är bara plåtarna med potatis som ska in i ugnen efter köttet.

Ulla

2017-12-29

Förstår inte riktigt, det står: (medan potatisen är i ugnen), sedan står det att man ska ställa in plåtarna. Ska potatisen vara inne hela tiden eller efter köttet?

Torsten

2017-12-19

Har jag fattat rätt att man ska sätta in köttet igen efter man täckt med aluminiumfolie, samtidigt som potatisen?

Coop webbredaktör

2017-12-18

Till Leif: Ugnsformen som köttet ligger i (steg 1). Lycka till och god jul!

Leif

2017-12-17

"Ta ut och täck formen med aluminiumfolie" Vilken form?

Liknande recept

Kryddiga honungsribs

(17)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)

Köttfärs och ris med gurkmeja och saffran

(20)

Dillkött

(18)

Yoghurtmarinerad lammrostbiff på spett

(13)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Köttgryta med ingefärssmak

(20)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies