
Grillad hel fisk med piri-pirisås
Betyg (1-5):
Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.
Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
- 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
- 0.5 dl olivolja eller annan olja
- 1 dl grovhackad färsk koriander
- 3 msk flingsalt
- 1 skivad citron
- Piri-pirisås:
- 2 msk olivolja eller annan olja
- 1 finhackad morot
- 1 finhackad gul lök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 hela piri piri
- 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
- 1.5 msk riven ingefära
- 4 dl kokosmjölk
- 0.5 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
Gör så här
- Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
- Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.
Piri-pirisås
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
- Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.
Servering
Servera fisk och sås med ris.
Grillad hel fisk med piri-pirisås
Betyg (1-5):
Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.
Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Gör så här
- Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
- Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.
Piri-pirisås
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
- Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.
Servering
Servera fisk och sås med ris.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!