Grillad hel fisk med piri-pirisås
  • Tid 1 tim

Grillad hel fisk med piri-pirisås

3.26 (23 betyg)

Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
  • 0.5 dl olivolja eller annan olja
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 3 msk flingsalt
  • 1 skivad citron
Piri-pirisås:
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 hela piri piri
  • 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk paprikapulver
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.

  2. 2

    Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.

Piri-pirisås

  1. 1

    Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.

  2. 2

    Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.

Servering

Servera fisk och sås med ris.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar