Grillad hel fisk med piri-pirisås

Grillad hel fisk med piri-pirisås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
  • 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
  • 0.5 dl olivolja eller annan olja
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 3 msk flingsalt
  • 1 skivad citron
  • Piri-pirisås:
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 hela piri piri
  • 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
  2. Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.

Piri-pirisås

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
  2. Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.

Servering

Servera fisk och sås med ris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Grillad hel fisk med piri-pirisås
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1 kg rensad färsk fisk, t ex gös eller aborre
  • 0.5 dl olivolja eller annan olja
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 3 msk flingsalt
  • 1 skivad citron
  • Piri-pirisås:
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 hela piri piri
  • 1 citrongräs eller dubbla mängden limeblad
  • 1.5 msk riven ingefära
  • 4 dl kokosmjölk
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt

Grillad hel fisk med piri-pirisås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Som ett semesterminne från Asien ? hel grillad fisk fylld med färska koriander och citron där dofterna sprider sig i takt med grillningen. Serveras med en kokosdoftande het sås.

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner

Gör så här

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka den. Blanda ¼ deciliter olja, koriander, 1 matsked flingsalt och fördela blandningen i fisken. Lägg några citronskivor inuti fisken. Pensla fisken med resten av oljan och klappa in resten av saltet.
  2. Grilla fisken på båda sidorna på utegrill, gärna i halster, eller i en grillpanna på spisen. Beräkna grilltiden till cirka 15 minuter.

Piri-pirisås

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs morot och lök några minuter under omrörning. Skär bort stjälkarna på piri-pirin. Krossa den grova delen på citrongräset och skär gräset i fyra delar.
  2. Tillsätt piri-piri, citrongräs eller limeblad, ingefära, kokosmjölk, salt och paprikapulver. Koka såsen minst 20 minuter tills den tjocknat. Ta upp piri-pirin ur såsen.

Servering

Servera fisk och sås med ris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!