Grekisk lasagne med aubergine

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.92 (13 betyg)

Krämig och smakrik lasagne med aubergine och mycket ost. Perfekt vardagsmiddag.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 300 g lasagneplattor (ca 12 stycken)
  • 150 g riven ost
  • Auberginesås
  • 1 gul lök, hackad
  • 500 g aubergine, grovt riven
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond eller oxfond
  • 1 kanelstång
  • 0.5 msk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • Vit sås
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken ordentligt mjuk i olja. Tillsätt aubergine och vitlök, stek ytterligare under omrörning ca 5 min. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Häll i krossade tomater, vatten och fond. Lägg i kanelstången och tillsätt oregano och chiliflakes, låt småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Vit sås

  1. Smält smöret i en kastrull och pudra ner mjölet. Rör om och häll i mjölken under konstant omrörning. Häll i grädden och låt sjuda varsamt ca 5 min. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Plocka bort kanelstången och varva auberginesåsen med pastaplattorna i en ugnsform. Toppa med den vita såsen och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-09-17

Hej Göran! Den ska endast toppas med vit sås och är provlagad så. Men det blir såklart gott att även varva. Mvh/Maja, redaktör

Göran

2020-09-09

Ska jag inte varva vit sås, auberginesås och plattor? Ska all vit sås hällas över? Tar förstås längre tid än en timme.

Ulla

2020-08-31

Godare än så här kan en vegetarisk lasagne inte bli! För att göra den riktigt krämig gjorde jag 50% mer vitsås.

Maria

2020-08-23

Otroligt god. Körde på med mer chili flakes så den blev lite mer vuxen smak. Kan tänka mig att alla barnfamiljer kommer älska denna vegetariska lasagnen 👍🏻

Jennie

2020-08-22

Bra betyg av hela familjen (som vanligtvis inte vill äta vegetariskt)! Dock så tog det längre tid än en timme att göra för mig (ca 1 1/2). Serverade med tzatziki till, det var gott 👍

Liknande recept

Spara recept

Linsbolognese

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Fläskfilé med äppelsås

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Laxpasta med spenat i ugn

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Spaghetti med chili, vitlök, kapris och persilja

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Bästa köttfärssoppan

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Gnocchi carbonara

Betyg
Betyg
(2)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 300 g lasagneplattor (ca 12 stycken)
  • 150 g riven ost
  • Auberginesås
  • 1 gul lök, hackad
  • 500 g aubergine, grovt riven
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond eller oxfond
  • 1 kanelstång
  • 0.5 msk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar
  • Vit sås
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar

Grekisk lasagne med aubergine

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.92 (13 betyg)

Krämig och smakrik lasagne med aubergine och mycket ost. Perfekt vardagsmiddag.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Fräs löken ordentligt mjuk i olja. Tillsätt aubergine och vitlök, stek ytterligare under omrörning ca 5 min. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Häll i krossade tomater, vatten och fond. Lägg i kanelstången och tillsätt oregano och chiliflakes, låt småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Vit sås

  1. Smält smöret i en kastrull och pudra ner mjölet. Rör om och häll i mjölken under konstant omrörning. Häll i grädden och låt sjuda varsamt ca 5 min. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Plocka bort kanelstången och varva auberginesåsen med pastaplattorna i en ugnsform. Toppa med den vita såsen och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-09-17

Hej Göran! Den ska endast toppas med vit sås och är provlagad så. Men det blir såklart gott att även varva. Mvh/Maja, redaktör

Göran

2020-09-09

Ska jag inte varva vit sås, auberginesås och plattor? Ska all vit sås hällas över? Tar förstås längre tid än en timme.

Ulla

2020-08-31

Godare än så här kan en vegetarisk lasagne inte bli! För att göra den riktigt krämig gjorde jag 50% mer vitsås.

Maria

2020-08-23

Otroligt god. Körde på med mer chili flakes så den blev lite mer vuxen smak. Kan tänka mig att alla barnfamiljer kommer älska denna vegetariska lasagnen 👍🏻

Jennie

2020-08-22

Bra betyg av hela familjen (som vanligtvis inte vill äta vegetariskt)! Dock så tog det längre tid än en timme att göra för mig (ca 1 1/2). Serverade med tzatziki till, det var gott 👍

Liknande recept

Spara recept

Linsbolognese

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Fläskfilé med äppelsås

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Laxpasta med spenat i ugn

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Spaghetti med chili, vitlök, kapris och persilja

Betyg
Betyg
(32)
Spara recept

Viltköttbullar med lingon och senapssås

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Bästa köttfärssoppan

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Gnocchi carbonara

Betyg
Betyg
(2)