Gravad lax

Betyg (1-5):
2.71 (21 betyg)

Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (4)
  • 1 kg laxfilé, helst mellanbit
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3.5 msk socker
  • 3.5 dl grovhackad dill

Gör så här

  1. I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
  2. Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
  3. Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
  4. Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.

Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2019-10-07

Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.

Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...

k

2011-12-18

gravad lax

Liknande recept

Lax- och prosciuttosallad

(4)

Tonfiskspett

(10)

Senapssill och lingonsill

(17)

Jordgubbssallad med varmrökt lax

(83)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Fiskpaté

(21)

Inkokt lax

(8)

Gravad röding

(22)
4 st
  • Ingredienser (4)
  • 1 kg laxfilé, helst mellanbit
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3.5 msk socker
  • 3.5 dl grovhackad dill

Gravad lax

Betyg (1-5):
2.71 (21 betyg)

Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
  2. Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
  3. Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
  4. Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.

Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2019-10-07

Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.

Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...

k

2011-12-18

gravad lax

Liknande recept

Lax- och prosciuttosallad

(4)

Tonfiskspett

(10)

Senapssill och lingonsill

(17)

Jordgubbssallad med varmrökt lax

(83)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Fiskpaté

(21)

Inkokt lax

(8)

Gravad röding

(22)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies