Gravad lax

Betyg (1-5):
2.71 (21 betyg)

Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 st
  • 1 kg laxfilé, helst mellanbit
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3.5 msk socker
  • 3.5 dl grovhackad dill

Gör så här

  1. I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
  2. Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
  3. Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
  4. Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.

Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...

k

2011-12-18

gravad lax

Liknande recept

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Rågmacka med tonfiskröra - Coop

(3)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra - Coop

(23)

Färskostpaj med nässlor - Coop

(3)

Bowl med sashimilax - Coop

(2)

Räksallad med japansk dressing - Coop

(79)

Mangobiffsallad med nudlar - Coop

(13)

Melonsallad med kallrökt lax - Coop

(2)
4 st
  • Ingredienser 4 st
  • 1 kg laxfilé, helst mellanbit
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3.5 msk socker
  • 3.5 dl grovhackad dill

Gravad lax

Betyg (1-5):
2.71 (21 betyg)

Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
  2. Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
  3. Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
  4. Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.

Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...

k

2011-12-18

gravad lax

Liknande recept

Krämig wasabisill - Coop

(6)

Rågmacka med tonfiskröra - Coop

(3)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra - Coop

(23)

Färskostpaj med nässlor - Coop

(3)

Bowl med sashimilax - Coop

(2)

Räksallad med japansk dressing - Coop

(79)

Mangobiffsallad med nudlar - Coop

(13)

Melonsallad med kallrökt lax - Coop

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies