
Gravad lax
Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.
- 1 kg laxfilé, helst mellanbit
- 2 tsk grovstött vitpeppar
- 3.5 msk socker
- 3.5 dl grovhackad dill
Gör så här
- I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
- Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
- Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
- Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.
Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.
Liknande recept
Gravad lax
Denna rätt är ett stycke koncentrerad svensk mathistoria! Märkligt, underbart sötsalt är den en succé på högtidernas buffébord.
Gör så här
- I rå fisk kan det finnas parasiter som förstörs vid kokning, stekning, varmrökning, frysning men inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den gravas, för då förstörs parasiterna.
- Blanda vitpeppar, salt och socker. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
- Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt.
- Skrapa bort dill och peppar. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Servera med gravlaxsås.
Tips

Dillen kan ersättas med annan smaksättning, exempelvis 1 msk konjak, whisky eller Pernod eller 1½ msk gin + 10 enbär, krossade. Gravad lax kan förvaras i kylskåp cirka en vecka eller djupfrysas max tre månader.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-12-21
Saltmängden saknas i receptet. Tur att jag tittade i en gammal kokbok
2020-12-21
Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.
2020-04-04
Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.
2019-10-07
Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.
2012-12-20
Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...
2011-12-18
gravad lax
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Ann
2020-12-21
Saltmängden saknas i receptet. Tur att jag tittade i en gammal kokbok
Åsa
2020-12-21
Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.
Lennart
2020-04-04
Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.
Lina
2019-10-07
Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.
Martin K
2012-12-20
Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...
k
2011-12-18
gravad lax