Gotlandslimpa

Betyg (1-5):
3.26 (31 betyg)

Ett halvsött bröd smaksatt med skalet från den utmärkta lilla citrusen pomerans. Kryddigt, syrligt och gott.

Ugnstemperatur:200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Första dagen:
  • 1 liter vatten
  • 15 dl rågsikt
  • 1.5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 dl vatten
  • 7.5 g pomeransskal
  • 0.5 msk salt
  • Andra dagen:
  • 35 g jäst
  • 0.75 dl sirap
  • 1 tsk socker
  • 13 dl vetemjöl
  • Sirapsvatten:
  • 2 msk vatten
  • 0.5 tsk sirap

Gör så här

Första dagen

  1. Koka upp vattnet, låt det svalna lite och häll det över mjölet, saltet och ättikspriten. Kör degen i hushållsmaskinen 15 minuter. Mjöla degen ovanpå. Täck med bakduk och svep in i allt så att degen håller sig varm. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Koka upp vatten och pomeransskal och låt det stå till nästa dag.

Andra dagen

  1. Skär de förvällda pomeransskalen i mindre skivor. Spara spadet. Blanda jäst, sirap, socker, skal och spad. Slå det över gårdagens deg. Blanda i vetemjöl och knåda tills degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
  2. Strö rikligt med mjöl på bakbordet, för degen är kladdig. Slå upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Forma till två runda bröd och lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Pensla bröden med lite vatten blandat med sirap. Grädda ca 1 timme. Låt bröden svalna under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kerstin (sommargotlänning med stor gotländsk släkt sedan 1967)

2018-04-03

Gotlandslimpa skall bakas på rågsikt, inte på vetemjöl! Skippa sockret, det räcker med sirapen. Och vad gäller pomeransskalen, skär bort det vita från skalens undersida, innan Du strimlar dem tunt.

Liknande recept

Fruktbröd

(22)

Surdegsbröd grundrecept

(25)

Lingonmarmelad

(2)

Frukostbröd

(13)

Brytbröd med frön

(20)

Kalljästa hälsomuffins

(44)

Thainudlar med kycklingfärssås

(39)

"Cheesecake" med morotsmarmelad och knäckecrunch

(1)
12 st
  • Första dagen:
  • 1 liter vatten
  • 15 dl rågsikt
  • 1.5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 dl vatten
  • 7.5 g pomeransskal
  • 0.5 msk salt
  • Andra dagen:
  • 35 g jäst
  • 0.75 dl sirap
  • 1 tsk socker
  • 13 dl vetemjöl
  • Sirapsvatten:
  • 2 msk vatten
  • 0.5 tsk sirap

Gotlandslimpa

Betyg (1-5):
3.26 (31 betyg)

Ett halvsött bröd smaksatt med skalet från den utmärkta lilla citrusen pomerans. Kryddigt, syrligt och gott.

Ugnstemperatur:200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Första dagen

  1. Koka upp vattnet, låt det svalna lite och häll det över mjölet, saltet och ättikspriten. Kör degen i hushållsmaskinen 15 minuter. Mjöla degen ovanpå. Täck med bakduk och svep in i allt så att degen håller sig varm. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Koka upp vatten och pomeransskal och låt det stå till nästa dag.

Andra dagen

  1. Skär de förvällda pomeransskalen i mindre skivor. Spara spadet. Blanda jäst, sirap, socker, skal och spad. Slå det över gårdagens deg. Blanda i vetemjöl och knåda tills degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
  2. Strö rikligt med mjöl på bakbordet, för degen är kladdig. Slå upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Forma till två runda bröd och lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Pensla bröden med lite vatten blandat med sirap. Grädda ca 1 timme. Låt bröden svalna under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kerstin (sommargotlänning med stor gotländsk släkt sedan 1967)

2018-04-03

Gotlandslimpa skall bakas på rågsikt, inte på vetemjöl! Skippa sockret, det räcker med sirapen. Och vad gäller pomeransskalen, skär bort det vita från skalens undersida, innan Du strimlar dem tunt.

Liknande recept

Fruktbröd

(22)

Surdegsbröd grundrecept

(25)

Lingonmarmelad

(2)

Frukostbröd

(13)

Brytbröd med frön

(20)

Kalljästa hälsomuffins

(44)

Thainudlar med kycklingfärssås

(39)

"Cheesecake" med morotsmarmelad och knäckecrunch

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies