
Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och glasyr
Saffransbulle på plåt med mandelmassa- och kardemummafyllning gör julbaket extra gott.
- 1.5 dl strösocker
- 8 dl glutenfritt mjöl från kungsörnen
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 100 g smör, rumsvarmt
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 100 g smör, rumsvarmt
- 200 g mandelmassa
- 1 tsk malen kardemumma
- Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1.5 msk vatten
- Till garnering
- mandelspån
- lingon
Gör så här
- Blanda strösocker, salt och mjöl. Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt saffran, de torra ingredienserna och smöret. Rör om tills allt blivit blandat. Degen blir kladdig. Låt jäsa under bakduk 1 tim.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och sätt på ugnen på 200°. Skeda upp degen i 12 högar i en smörjd ugnsform ca 24 x 34 cm. Tryck ett hål i mitten av varje ”hög” och klicka i mandelmassfyllningen.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 20–23 min. Låt svalna. Vispa ihop glasyren och ringla över bullen. Garnera med mandelspån och ev lingon. Skär bullen i 12 bitar.
Liknande recept
Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och glasyr
Saffransbulle på plåt med mandelmassa- och kardemummafyllning gör julbaket extra gott.
Gör så här
- Blanda strösocker, salt och mjöl. Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt saffran, de torra ingredienserna och smöret. Rör om tills allt blivit blandat. Degen blir kladdig. Låt jäsa under bakduk 1 tim.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och sätt på ugnen på 200°. Skeda upp degen i 12 högar i en smörjd ugnsform ca 24 x 34 cm. Tryck ett hål i mitten av varje ”hög” och klicka i mandelmassfyllningen.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 20–23 min. Låt svalna. Vispa ihop glasyren och ringla över bullen. Garnera med mandelspån och ev lingon. Skär bullen i 12 bitar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-12-11
Finax glutenfritt mjöl borde väl funka det med.
2020-12-06
WOW va god! Jag använde mig av 485 g Semper fin mix (siktade även mjölet), ca 490 g Mjölk, 133 g socker och hade den inne på 180 grader varmluft i 18 minuter. Blev inte alls så mörk som på bilden men god ändå!
2020-05-01
Vad gör man när det mjölet inte finns längre?
2019-12-13
Kan man använda vanligt vetemjöl?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Christer
2020-12-11
Finax glutenfritt mjöl borde väl funka det med.
Titti
2020-12-06
WOW va god! Jag använde mig av 485 g Semper fin mix (siktade även mjölet), ca 490 g Mjölk, 133 g socker och hade den inne på 180 grader varmluft i 18 minuter. Blev inte alls så mörk som på bilden men god ändå!
Monica
2020-05-01
Vad gör man när det mjölet inte finns längre?
Jana
2019-12-13
Kan man använda vanligt vetemjöl?