Fruktbröd

Betyg (1-5):
3.5 (22 betyg)

Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (8)
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37º) eller öl
  • 2 tsk honung, socker eller sirap
  • 3 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
  • 1 dl russin

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, saltlinfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
  2. Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (à ca 1,5 liter). Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
  3. Sänk temperaturen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Tips

  1. Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak".

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anne-Lie

2019-06-29

Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.

Britta/Webbredaktionen

2012-09-20

Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.

Stig

2012-09-19

Hur mycket fett skall det vara?

Kajsa

2012-03-08

Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Vattenmelonsoppa

(0)

Örtfrittata

(2)

Bananpannkakor

(33)

Hallonsmoothie

(8)

Frasvåfflor

(123)

Pizza med blomkålsbotten, ägg och mozzarella

(44)

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

(22)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37º) eller öl
  • 2 tsk honung, socker eller sirap
  • 3 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
  • 1 dl russin

Fruktbröd

Betyg (1-5):
3.5 (22 betyg)

Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, saltlinfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
  2. Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (à ca 1,5 liter). Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
  3. Sänk temperaturen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Tips

  1. Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak".

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anne-Lie

2019-06-29

Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.

Britta/Webbredaktionen

2012-09-20

Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.

Stig

2012-09-19

Hur mycket fett skall det vara?

Kajsa

2012-03-08

Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Vattenmelonsoppa

(0)

Örtfrittata

(2)

Bananpannkakor

(33)

Hallonsmoothie

(8)

Frasvåfflor

(123)

Pizza med blomkålsbotten, ägg och mozzarella

(44)

Morotssoppa med kokosmjölk och kyckling

(22)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies