
Fruktbröd
Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.
- 50 g jäst
- 5 dl vatten (37º) eller öl
- 2 tsk honung, socker eller sirap
- 3 dl rågsikt
- 10 dl vetemjöl special
- 0.5 dl linfrö
- 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
- 1 dl russin
- 1 tsk salt
Gör så här
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, smör, salt, linfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl.
- Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.
- Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
- Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (ca 1,5 liter) . Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
- Sänk temperaturen till 200° och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Tips

Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak."
Liknande recept
Fruktbröd
Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.
Gör så här
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, smör, salt, linfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl.
- Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.
- Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
- Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (ca 1,5 liter) . Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
- Sänk temperaturen till 200° och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Tips

Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak."
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-30
Hej Björn! Tack för att du såg det. Vi har nu lagt till salt. Mvh Maja, redaktör
2020-10-28
Skriv gärna salt bland ingredienser.
2020-04-06
Hej Lillie! Tiden varierar beroende på hur stora portionsbröd du gör. Så det bästa är att då hålla koll och använda termometer.
2020-04-02
Kan man dela till portionsbröd o grädda Hur länge?
2019-06-29
Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.
2012-09-20
Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.
2012-09-19
Hur mycket fett skall det vara?
2012-03-08
Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-10-30
Hej Björn! Tack för att du såg det. Vi har nu lagt till salt. Mvh Maja, redaktör
Björn
2020-10-28
Skriv gärna salt bland ingredienser.
2020-04-06
Hej Lillie! Tiden varierar beroende på hur stora portionsbröd du gör. Så det bästa är att då hålla koll och använda termometer.
Lillie
2020-04-02
Kan man dela till portionsbröd o grädda Hur länge?
Anne-Lie
2019-06-29
Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.
2012-09-20
Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.
Stig
2012-09-19
Hur mycket fett skall det vara?
Kajsa
2012-03-08
Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!