Fransk löksoppa med ostgratinerat bröd

Fransk löksoppa med ostgratinerat bröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassiskt recept på fransk löksoppa med smak av timjan och vitt vin. Toppas självklart med bröd och lagrad ost.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
  • 700 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0.5 kruka färsk timjan, hackad
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor bröd
  • 1 dl lagrad ost, t ex gruyere el parmesan
  • 0.5 kruka timjan

Gör så här

  1. Skiva löken och stek i en stor kastrull med smör och olivolja några min på medelhög värme.
  2. Sänk värmen och låt sjuda ca 5 min under lock. Tillsätt socker och vinäger. Rör om då och då, låt löken brynas ca 15 min utan lock på svag värme.
  3. Strö över mjölet, rör om och häll på vinet. Låt koka upp och häll på vatten och buljongtärningar. Tillsätt svartpeppar, lagerblad och timjan och sjud ca 30 min. Smaka av med salt. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär bröden i mindre bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera ca 5 min i ugn. Häll soppan i koppar och lägg på brödet. Toppa med timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Fransk löksoppa med ostgratinerat bröd
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 700 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0.5 kruka färsk timjan, hackad
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor bröd
  • 1 dl lagrad ost, t ex gruyere el parmesan
  • 0.5 kruka timjan

Fransk löksoppa med ostgratinerat bröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassiskt recept på fransk löksoppa med smak av timjan och vitt vin. Toppas självklart med bröd och lagrad ost.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner

Gör så här

  1. Skiva löken och stek i en stor kastrull med smör och olivolja några min på medelhög värme.
  2. Sänk värmen och låt sjuda ca 5 min under lock. Tillsätt socker och vinäger. Rör om då och då, låt löken brynas ca 15 min utan lock på svag värme.
  3. Strö över mjölet, rör om och häll på vinet. Låt koka upp och häll på vatten och buljongtärningar. Tillsätt svartpeppar, lagerblad och timjan och sjud ca 30 min. Smaka av med salt. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär bröden i mindre bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera ca 5 min i ugn. Häll soppan i koppar och lägg på brödet. Toppa med timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!