Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

Betyg (1-5):
3.1 (52 betyg)

Imponera på gästerna med flamberad oxfilé.

Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Potatiskaka:
  • 1 stor purjolök
  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Rödvinssås:
  • 75 g smör
  • 2 dl finhackad bananschalottenlök
  • 4 msk koncentrerad oxfond
  • 3 dl rött vin
  • 1.5 dl vispgrädde
  • Flamberad oxfilé med peppar:
  • 800 g oxfilé, 4 bitar
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1.5 msk hela svartpepparkorn
  • 2 msk flingsalt
  • 1 msk smör
  • 2 msk whisky, konjak eller calvados
  • Garnering:
  • vattenkrasse eller timjan

Gör så här

  1. Snitta purjolöken längs med och skölj mellan bladen. Ta bort de 5 yttersta bladen och koka dem 2 minuter i saltat vatten. Skölj bladen direkt i iskallt vatten och lägg åt sidan. Finstrimla resterande purjolök så att du har 2 deciliter. Skala potatisen. Riv 1/3 fint och resten grovt. Värm en stekpanna med smör och olja. Stek potatisen på medelvärme tills den blir limmig i konsistensen, cirka 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Vänd ner den strimlade purjolöken och örterna i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Fortsätts steka på låg värme tills potatisen är klar, cirka 5 minuter till. Lägg ut en bit plastfolie på bänken. Skär purjolöksbladen i 15 cm långa bitar. Lägg ut halva mängden purjo lodrätt på plastfolien med purjolökens utsida nedåt. Lägg dem omlott så du får en rektangel med måtten 15 x 25 cm. Lägg ut hälften av potatisen i en sträng i mitten på rektangeln. Rulla ihop med hjälp av plastfilmen till en hård och tight rulle. Gör ytterligare en rulle med resterande purjolök och potatis. Låt stå kallt tills de ska värmas i ugnen strax innan servering.

Rödvinsås

  1. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ner löken och stek tills den är gyllenbrun. Häll i fonden och rör om. Slå på vinet och låt puttra i 3 minuter. Slå på grädden och låt puttra tills såsen reducerats till hälften, cirka 7 minuter till.

Flamberad oxfilé med peppar

  1. Ta fram köttet 30 minuter innan stekning så att det hinner bli rumsvarmt, då är det lättare att få fin stekyta. Krossa pepparkornen till köttet grovt i en mortel. Salta biffarna och vänd dem ordentligt i pepparen. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret börjar bubbla och är ljusbrunt läggs köttet i. Stek köttet cirka 3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt det ska vara (använd gärna en stektermometer). Blodig 55, medium 60, välstekt 65 grader.

Vid servering

  1. Värm potatisrullarna i ugnen på 160 grader i 20–25 minuter. Skiva sedan rullarna i 2 cm tjocka skivor. Ta pannan med de nystekta oxfilébitarna från spisen och se till att du har fritt utrymme för eldflammor. Ha ett lock till hands om du skulle behöva släcka elden. Häll på alkoholen och tänd på. Lägg köttbitarna på varma tallrikar. Häll över såsen. Servera med potatiskakan och garnera med vattenkrasse eller timjan.

Tips

Gör gärna potatiskakan och såsen en dag i förväg.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annette

2013-01-01

Gjorde oxfilén och såsen igår. Vilken höjdare !!

Masshe

2012-12-16

Hej! Jag har tänkt göra alls tre rätter till nyår men jag tvekar på att göra oxfilén. Jag vill att köttet blir fylld med smak när det är klart men det blir det tyvärr aldrig när jag saltar och pepprar innan stekning. Så min fråga är om jag salta,peppra och olja in köttet "ca 1 msk olja"dagen innan??

Liknande recept

Ugnspannkaka med morot och bacon - Coop

(2)

Burgare i pitabröd med ajvar och vitlökssås - Coop

(10)

Viltwallenbergare med gräddsås - Coop

(5)

Indisk lammgryta med yoghurt - Coop

(41)

Nacho de lux med pulled pork - Coop

(5)

Ugnspannkaka med wokade äpplen - Coop

(7)

Wallenbergare på lammfärs - Coop

(3)

Taco med röda linser - Coop

(13)
19 st
  • Potatiskaka:
  • 1 stor purjolök
  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Rödvinssås:
  • 75 g smör
  • 2 dl finhackad bananschalottenlök
  • 4 msk koncentrerad oxfond
  • 3 dl rött vin
  • 1.5 dl vispgrädde
  • Flamberad oxfilé med peppar:
  • 800 g oxfilé, 4 bitar
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1.5 msk hela svartpepparkorn
  • 2 msk flingsalt
  • 1 msk smör
  • 2 msk whisky, konjak eller calvados
  • Garnering:
  • vattenkrasse eller timjan

Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

Betyg (1-5):
3.1 (52 betyg)

Imponera på gästerna med flamberad oxfilé.

Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Snitta purjolöken längs med och skölj mellan bladen. Ta bort de 5 yttersta bladen och koka dem 2 minuter i saltat vatten. Skölj bladen direkt i iskallt vatten och lägg åt sidan. Finstrimla resterande purjolök så att du har 2 deciliter. Skala potatisen. Riv 1/3 fint och resten grovt. Värm en stekpanna med smör och olja. Stek potatisen på medelvärme tills den blir limmig i konsistensen, cirka 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Vänd ner den strimlade purjolöken och örterna i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Fortsätts steka på låg värme tills potatisen är klar, cirka 5 minuter till. Lägg ut en bit plastfolie på bänken. Skär purjolöksbladen i 15 cm långa bitar. Lägg ut halva mängden purjo lodrätt på plastfolien med purjolökens utsida nedåt. Lägg dem omlott så du får en rektangel med måtten 15 x 25 cm. Lägg ut hälften av potatisen i en sträng i mitten på rektangeln. Rulla ihop med hjälp av plastfilmen till en hård och tight rulle. Gör ytterligare en rulle med resterande purjolök och potatis. Låt stå kallt tills de ska värmas i ugnen strax innan servering.

Rödvinsås

  1. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ner löken och stek tills den är gyllenbrun. Häll i fonden och rör om. Slå på vinet och låt puttra i 3 minuter. Slå på grädden och låt puttra tills såsen reducerats till hälften, cirka 7 minuter till.

Flamberad oxfilé med peppar

  1. Ta fram köttet 30 minuter innan stekning så att det hinner bli rumsvarmt, då är det lättare att få fin stekyta. Krossa pepparkornen till köttet grovt i en mortel. Salta biffarna och vänd dem ordentligt i pepparen. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret börjar bubbla och är ljusbrunt läggs köttet i. Stek köttet cirka 3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt det ska vara (använd gärna en stektermometer). Blodig 55, medium 60, välstekt 65 grader.

Vid servering

  1. Värm potatisrullarna i ugnen på 160 grader i 20–25 minuter. Skiva sedan rullarna i 2 cm tjocka skivor. Ta pannan med de nystekta oxfilébitarna från spisen och se till att du har fritt utrymme för eldflammor. Ha ett lock till hands om du skulle behöva släcka elden. Häll på alkoholen och tänd på. Lägg köttbitarna på varma tallrikar. Häll över såsen. Servera med potatiskakan och garnera med vattenkrasse eller timjan.

Tips

Gör gärna potatiskakan och såsen en dag i förväg.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annette

2013-01-01

Gjorde oxfilén och såsen igår. Vilken höjdare !!

Masshe

2012-12-16

Hej! Jag har tänkt göra alls tre rätter till nyår men jag tvekar på att göra oxfilén. Jag vill att köttet blir fylld med smak när det är klart men det blir det tyvärr aldrig när jag saltar och pepprar innan stekning. Så min fråga är om jag salta,peppra och olja in köttet "ca 1 msk olja"dagen innan??

Liknande recept

Ugnspannkaka med morot och bacon - Coop

(2)

Burgare i pitabröd med ajvar och vitlökssås - Coop

(10)

Viltwallenbergare med gräddsås - Coop

(5)

Indisk lammgryta med yoghurt - Coop

(41)

Nacho de lux med pulled pork - Coop

(5)

Ugnspannkaka med wokade äpplen - Coop

(7)

Wallenbergare på lammfärs - Coop

(3)

Taco med röda linser - Coop

(13)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies