Fiskgryta med saffransaioli och krutonger

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.57 (7 betyg)

Den här fiskgrytan är en riktig festgryta med den gyllene aiolin och vitt vin och hummerfond i soppbasen. Recept av Sigrid Bárány

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torsk eller annan vit fisk
  • 300 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morötter
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liten purjolök, skivad
  • 1 liten fänkål, tärnad
  • 3 tsk mald koriander
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hummerfond
  • 0.5 apelsin, finrivet skal (endast det orangea)
  • 0.5 dl hackad dill
  • 1 nät färska blåmusslor
  • Saffransaioli
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 dl olivolja
  • 2.5 dl neutral olja
  • salt

Gör så här

  1. Skär lax och torsk i fyra portionsbitar vardera. Salta fisken och låt stå tills den ska in i ugnen. Skala och tärna potatis, rotselleri och morot i lika stora bitar.
  2. Fräs lök, purjolök, fänkål och mortlade kryddor i olja tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vin, vatten, passerade tomater och fond. Sätt på lock och låt sjuda 10 min.
  3. Lägg i potatis, rotselleri och morot och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, 10–15 min. Tillsätt apelsinskal och dill och smaka av med salt och peppar.
  4. Skrubba rent musslorna och lägg i grytan. Sätt på locket och låt koka ca 3 min. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Saffransaioli

  1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en bunke. Vispa med elvisp eller mixerstav. Häll i oljan lite i taget under tiden maskinen är igång. Det blir tjockare ju mer olja som tillsätts. Smaka av aiolin med salt.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg fiskbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48°, 10–15 min. Servera grytan med den ugnsbakade fisken, saffransaioli och krutonger. Garnera med dill, timjan eller liknande.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV-märkt fisk (och skaldjur), så vet du att den är hållbar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Färskostgratinerad lax

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Sashimi nudelsallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Knaprig lax med grönsaksgryta

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Parmaklädd lax

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)
28 st
  • Ingredienser (28)
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torsk eller annan vit fisk
  • 300 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morötter
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liten purjolök, skivad
  • 1 liten fänkål, tärnad
  • 3 tsk mald koriander
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hummerfond
  • 0.5 apelsin, finrivet skal (endast det orangea)
  • 0.5 dl hackad dill
  • 1 nät färska blåmusslor
  • Saffransaioli
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 dl olivolja
  • 2.5 dl neutral olja
  • salt

Fiskgryta med saffransaioli och krutonger

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.57 (7 betyg)

Den här fiskgrytan är en riktig festgryta med den gyllene aiolin och vitt vin och hummerfond i soppbasen. Recept av Sigrid Bárány

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär lax och torsk i fyra portionsbitar vardera. Salta fisken och låt stå tills den ska in i ugnen. Skala och tärna potatis, rotselleri och morot i lika stora bitar.
  2. Fräs lök, purjolök, fänkål och mortlade kryddor i olja tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vin, vatten, passerade tomater och fond. Sätt på lock och låt sjuda 10 min.
  3. Lägg i potatis, rotselleri och morot och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, 10–15 min. Tillsätt apelsinskal och dill och smaka av med salt och peppar.
  4. Skrubba rent musslorna och lägg i grytan. Sätt på locket och låt koka ca 3 min. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Saffransaioli

  1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en bunke. Vispa med elvisp eller mixerstav. Häll i oljan lite i taget under tiden maskinen är igång. Det blir tjockare ju mer olja som tillsätts. Smaka av aiolin med salt.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg fiskbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48°, 10–15 min. Servera grytan med den ugnsbakade fisken, saffransaioli och krutonger. Garnera med dill, timjan eller liknande.

Tips

Välj MSC-, ASC- eller KRAV-märkt fisk (och skaldjur), så vet du att den är hållbar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Färskostgratinerad lax

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Sashimi nudelsallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Knaprig lax med grönsaksgryta

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Parmaklädd lax

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)