Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.46 (65 betyg)

Underbar fiskgryta med smak som på restaurang.

Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 300 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 stor morot, i sneda skivor
  • 0.5 fänkål, strimlad
  • 1 tsk neutral olja
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 msk finhackad timjan
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • 1.5 dl vispgrädde
  • aioli till servering
  • salt och cayennepeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg dem i kylen. Fräs räkskalen i smör i en kastrull 2 min. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 2 min.
  2. Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka ca 5 min. Skär fisken i kuber, 2 x 2 cm. Strö över salt.
  3. Fräs alla grönsaker inkl potatisen i olja, saffran och timjan i en stor kastrull. Häll ner räkfonden genom en sil ner i grytan. Häll i resten av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  4. Häll i grädden och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk. Lägg ner fiskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på ca 5 min. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över fiskgrytan. Servera med en klick aioli.

Tips

Servera gärna med ett gott vitlöksbröd.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



J

2021-01-01

Gjorde denna som huvudrätt på nyårsafton, blev väldigt lyckat, använde ett vin med sauvignon blanc, ersatte hälften av räkorna med kräftstjärtar.

Annika

2020-04-25

Riktigt gott! Grytan överraskar med twisten att använda sötpotatis i stället för vanliga "pärer".

Anders

2019-09-14

Väldigt gott, gillar egentligen inte sweet potatoes men här var det mycket bra. Tog creme fraiche istf grädde.

Lillemor

2019-06-01

Hej! Fastnade för denna soppa men jag ser bara Hur jag ska laga den...saknar Ingredienslistan..??

Karin

2018-02-17

Fantastiskt gott med små justeringar bland annat bytte jag ut Torsk till Kummel, och utan sötpotatis!

Liknande recept

Spara recept

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Lax i ugn med kräftsalsa

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Fiskfilé med räkor och primörer

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Peixe ao lumbo - lumbofisk

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Lax- och skaldjursgryta med saffran

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Asiatisk fiskgryta

Betyg
Betyg
(11)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 300 g sötpotatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, tärnad
  • 1 stor morot, i sneda skivor
  • 0.5 fänkål, strimlad
  • 1 tsk neutral olja
  • 0.5 g saffran
  • 0.5 msk finhackad timjan
  • 1.5 fiskbuljongtärning
  • 1.5 dl vispgrädde
  • aioli till servering
  • salt och cayennepeppar

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.46 (65 betyg)

Underbar fiskgryta med smak som på restaurang.

Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg dem i kylen. Fräs räkskalen i smör i en kastrull 2 min. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 2 min.
  2. Häll i vin och hälften av vattnet och låt koka ca 5 min. Skär fisken i kuber, 2 x 2 cm. Strö över salt.
  3. Fräs alla grönsaker inkl potatisen i olja, saffran och timjan i en stor kastrull. Häll ner räkfonden genom en sil ner i grytan. Häll i resten av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  4. Häll i grädden och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk. Lägg ner fiskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på ca 5 min. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över fiskgrytan. Servera med en klick aioli.

Tips

Servera gärna med ett gott vitlöksbröd.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



J

2021-01-01

Gjorde denna som huvudrätt på nyårsafton, blev väldigt lyckat, använde ett vin med sauvignon blanc, ersatte hälften av räkorna med kräftstjärtar.

Annika

2020-04-25

Riktigt gott! Grytan överraskar med twisten att använda sötpotatis i stället för vanliga "pärer".

Anders

2019-09-14

Väldigt gott, gillar egentligen inte sweet potatoes men här var det mycket bra. Tog creme fraiche istf grädde.

Lillemor

2019-06-01

Hej! Fastnade för denna soppa men jag ser bara Hur jag ska laga den...saknar Ingredienslistan..??

Karin

2018-02-17

Fantastiskt gott med små justeringar bland annat bytte jag ut Torsk till Kummel, och utan sötpotatis!

Liknande recept

Spara recept

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Lax i ugn med kräftsalsa

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Fiskfilé med räkor och primörer

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Peixe ao lumbo - lumbofisk

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Lax- och skaldjursgryta med saffran

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Asiatisk fiskgryta

Betyg
Betyg
(11)