För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Fiskgratäng med dill- och citronsås

Betyg (1-5):
3.65 (144 betyg)

Klassisk fiskgratäng smaksatt med dill och citron, toppad med fluffigt potatismos är en utmärkt middag! Enkel att laga och med smaker som hela familjen tycker om.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 400 g torskfilé, tinad (el kolja eller sej)
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 50 g sockerärter, strimlade
  • 1 dl fint skuren purjolök
  • 0.5 tsk salt
  • Dill- och citronsås
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1 dl finhackad dill
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Potatismos:

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med en kross eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och salt. Rör kraftigt till ett fluffigt mos.
  2. Koka upp crème fraiche, vatten och buljongtärning. Smaka av med citron och rör ner dillen. Lägg fisken i mitten av en ugnsform. Salta, peppra och skeda moset runt fisken.
  3. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Toppa med krispiga sockerärter och purjolök vid servering.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anne

2020-01-02

Håller med föregående talare. Har gjort den ett par gånger och efter första så tar jag halva saften men hela zesten. Smarrigt värre denna rätten.

Sanne

2019-12-18

Otroligt god middag, men skulle göra som nedanstående kommentar och gjort såsen en aning tjockare. Kryddade fisken med Svartpeppar, vitpeppar och salt, innan jag slevade upp mos och sås. Blev utmärkt!

Anneli

2019-10-07

Fräsch och lätt smak, men skulle ta lite mindre citron (prova dig fram innan du häller i allt) då den blev lite väl syrlig. Nästa gång kommer jag nog också att ha i något som reder såsen lite så att den inte blir för tunn och rinnig, utan mer krämig. Annars en god och bra vardagsrätt.

Paulina

2019-02-20

Jättegod!

Arne

2018-12-15

Mycket smaskig gratäng med fin citronsås.

Lena A

2018-10-23

Barnens fiskfavorit!

Emelie

2018-10-11

Denna var så god! Rekommenderar

Lena

2018-05-26

Visste inte att det finns gluten i citron!

Emil

2018-04-01

Håkan, mycke gluten i citron..

Tom

2018-03-19

Det var jätte gott

Josephine

2018-03-08

Gjorde denna i veckan och den var väldigt omtyckt! Lätt att göra var den med :)

Martina

2017-11-14

Väldigt god fiskgratäng som gillades av hela familjen.

Håkan

2017-10-21

Använde receptet för att göra en klassisk fiskgratäng för min far som är glutenintolerant så citronen togs bort samt att sockerärtor och purjolök byttes mot räkor. Det blev även det mycket gott.

Frida

2017-09-29

Otroligt god och lättlagad rätt som även gick hem hos barnen.

Liknande recept

Laxbiffar med kryddörtsyoghurt och rödbetor

(0)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)

Ugnsfisk med saffran och vitlök

(26)

Peixe frito com batata doce

(4)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Fiskgryta med saffran och räkor

(54)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Fisk med frasigt täcke

(74)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 400 g torskfilé, tinad (el kolja eller sej)
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 50 g sockerärter, strimlade
  • 1 dl fint skuren purjolök
  • 0.5 tsk salt
  • Dill- och citronsås
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1 dl finhackad dill
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Fiskgratäng med dill- och citronsås

Betyg (1-5):
3.65 (144 betyg)

Klassisk fiskgratäng smaksatt med dill och citron, toppad med fluffigt potatismos är en utmärkt middag! Enkel att laga och med smaker som hela familjen tycker om.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Potatismos:

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med en kross eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och salt. Rör kraftigt till ett fluffigt mos.
  2. Koka upp crème fraiche, vatten och buljongtärning. Smaka av med citron och rör ner dillen. Lägg fisken i mitten av en ugnsform. Salta, peppra och skeda moset runt fisken.
  3. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Toppa med krispiga sockerärter och purjolök vid servering.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anne

2020-01-02

Håller med föregående talare. Har gjort den ett par gånger och efter första så tar jag halva saften men hela zesten. Smarrigt värre denna rätten.

Sanne

2019-12-18

Otroligt god middag, men skulle göra som nedanstående kommentar och gjort såsen en aning tjockare. Kryddade fisken med Svartpeppar, vitpeppar och salt, innan jag slevade upp mos och sås. Blev utmärkt!

Anneli

2019-10-07

Fräsch och lätt smak, men skulle ta lite mindre citron (prova dig fram innan du häller i allt) då den blev lite väl syrlig. Nästa gång kommer jag nog också att ha i något som reder såsen lite så att den inte blir för tunn och rinnig, utan mer krämig. Annars en god och bra vardagsrätt.

Paulina

2019-02-20

Jättegod!

Arne

2018-12-15

Mycket smaskig gratäng med fin citronsås.

Lena A

2018-10-23

Barnens fiskfavorit!

Emelie

2018-10-11

Denna var så god! Rekommenderar

Lena

2018-05-26

Visste inte att det finns gluten i citron!

Emil

2018-04-01

Håkan, mycke gluten i citron..

Tom

2018-03-19

Det var jätte gott

Josephine

2018-03-08

Gjorde denna i veckan och den var väldigt omtyckt! Lätt att göra var den med :)

Martina

2017-11-14

Väldigt god fiskgratäng som gillades av hela familjen.

Håkan

2017-10-21

Använde receptet för att göra en klassisk fiskgratäng för min far som är glutenintolerant så citronen togs bort samt att sockerärtor och purjolök byttes mot räkor. Det blev även det mycket gott.

Frida

2017-09-29

Otroligt god och lättlagad rätt som även gick hem hos barnen.

Liknande recept

Laxbiffar med kryddörtsyoghurt och rödbetor

(0)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)

Ugnsfisk med saffran och vitlök

(26)

Peixe frito com batata doce

(4)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Fiskgryta med saffran och räkor

(54)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Fisk med frasigt täcke

(74)