Fiskfilé med räkor och primörer

Betyg (1-5):
3 (4 betyg)

Plocka fram ångkokaren och vänd ihop sommarens bästa smaker i en skön primörrätt.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 200 g tunt skivad kallrökt lax
  • 100 g färsk babyspenat
  • 600 g fiskfilé av rödspätta, rödtunga eller sjötunga
  • 750 g primörer, t ex morötter, lök, potatis, sparris
  • 100 g skalade räkor
  • 0.5 dl finhackad färsk dill
  • Sås:
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1.5 msk koncentrerad fiskfond
  • 1.5 msk senap
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Fördela lax och spenat över fiskfiléerna. Rulla ihop och bind ihop med steksnöre. Ansa primörerna och dela dem eventuellt i mindre bitar. Ångkoka fisk och primörer enligt anvisning nedan cirka 10 minuter.
  2. Låt vila 5 minuter före servering. Koka ihop en sås av vin, fond, senap och grädde tills ungefär hälften återstår. Vispa ner smöret. Blanda primörerna med räkor, dill och lite sås. Dela fiskrulladerna på mitten och servera med primörerna och resten av såsen.

Ångkokning

  1. Det är viktigt att respektive råvara håller jämn storlek. Ingredienser med längre koktid skärs i mindre bitar än de med kortare koktid. Lägg gärna bakplåtspapper i botten på insatserna så fastnar inte maten. Klipp papperet så att ångan kan passera på sidorna.
  2. Det ska vara cirka 3 centimeter mellan vattnet och maten. Koka upp vattnet, sänk värmen så att det sjuder. Tillsätt kokande vatten om nivån blir för låg. Ångkokning kräver oftast något längre koktid än kokning i vatten. Kontrollera med provsticka, men öppna inte locket för ofta eftersom koktiden då förlängs.
  3. Ångkokning är ett mycket bra sätt att tillaga grönsaker och rotfrukter. Avbryt kokningen genom att hastigt spola grönsakerna under kallt vatten. Smaksätt med salt, örter, olivolja eller smör. Ångkokad fisk blir fast och saftig och behåller sin naturliga färg. Fisken är färdig när köttet inte är genomskinligt längre. Låt vila några minuter före servering.

Tips

I kokare med flera insatser ska råvaror som avger vätska placeras längst ner, exempelvis fisk, fågelfilé och rätter med färs. Ångan svalnar högre upp i kokaren, placera därför råvaror med kortare koktid högre än råvaror med längre koktid. Eller koka ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Citronkokt torsk med räkor och dill

(13)

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

(2)

Lax- och skaldjursgryta med saffran

(13)

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

(29)

Fiskgryta med saffran och räkor

(49)

Peixe ao lumbo - lumbofisk

(3)

Camillas bouillabaisse

(14)

Fiskfilé à la Walewska

(31)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 200 g tunt skivad kallrökt lax
  • 100 g färsk babyspenat
  • 600 g fiskfilé av rödspätta, rödtunga eller sjötunga
  • 750 g primörer, t ex morötter, lök, potatis, sparris
  • 100 g skalade räkor
  • 0.5 dl finhackad färsk dill
  • Sås:
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1.5 msk koncentrerad fiskfond
  • 1.5 msk senap
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 100 g smör

Fiskfilé med räkor och primörer

Betyg (1-5):
3 (4 betyg)

Plocka fram ångkokaren och vänd ihop sommarens bästa smaker i en skön primörrätt.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Fördela lax och spenat över fiskfiléerna. Rulla ihop och bind ihop med steksnöre. Ansa primörerna och dela dem eventuellt i mindre bitar. Ångkoka fisk och primörer enligt anvisning nedan cirka 10 minuter.
  2. Låt vila 5 minuter före servering. Koka ihop en sås av vin, fond, senap och grädde tills ungefär hälften återstår. Vispa ner smöret. Blanda primörerna med räkor, dill och lite sås. Dela fiskrulladerna på mitten och servera med primörerna och resten av såsen.

Ångkokning

  1. Det är viktigt att respektive råvara håller jämn storlek. Ingredienser med längre koktid skärs i mindre bitar än de med kortare koktid. Lägg gärna bakplåtspapper i botten på insatserna så fastnar inte maten. Klipp papperet så att ångan kan passera på sidorna.
  2. Det ska vara cirka 3 centimeter mellan vattnet och maten. Koka upp vattnet, sänk värmen så att det sjuder. Tillsätt kokande vatten om nivån blir för låg. Ångkokning kräver oftast något längre koktid än kokning i vatten. Kontrollera med provsticka, men öppna inte locket för ofta eftersom koktiden då förlängs.
  3. Ångkokning är ett mycket bra sätt att tillaga grönsaker och rotfrukter. Avbryt kokningen genom att hastigt spola grönsakerna under kallt vatten. Smaksätt med salt, örter, olivolja eller smör. Ångkokad fisk blir fast och saftig och behåller sin naturliga färg. Fisken är färdig när köttet inte är genomskinligt längre. Låt vila några minuter före servering.

Tips

I kokare med flera insatser ska råvaror som avger vätska placeras längst ner, exempelvis fisk, fågelfilé och rätter med färs. Ångan svalnar högre upp i kokaren, placera därför råvaror med kortare koktid högre än råvaror med längre koktid. Eller koka ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Citronkokt torsk med räkor och dill

(13)

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

(2)

Lax- och skaldjursgryta med saffran

(13)

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

(29)

Fiskgryta med saffran och räkor

(49)

Peixe ao lumbo - lumbofisk

(3)

Camillas bouillabaisse

(14)

Fiskfilé à la Walewska

(31)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies