Fiskfilé à la Walewska

Betyg (1-5):
3.32 (31 betyg)

Gratinerad vinkokt fisk med spritsat potatismos. Garnerad med hummer och späda sparrisknoppar.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200-250º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (19)
  • 600 g fiskfilé, t ex tilapia, pangasius, lax
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl vitt torrt vin
  • Gratängmos:
  • 700 g medelstora potatisar av mjölig sort, skalade, i bitar
  • 5 msk mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 krm vitpeppar
  • Sås:
  • 1.5 dl silat spad från fisken
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl smakrik fiskbuljong av fond eller tärning
  • 1 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • Gratinering och garnering:
  • 1 dl finriven ost
  • 1 kg färsk eller fryst, tinad hummer
  • 8 st lättkokta sparrisknoppar

Gör så här

  1. Tina fisken om den är fryst. Koka potatisen mjuk i vatten. Hälla av vattnet och mosa potatisen med en elvisp. Vispa ner grädde och äggulor och smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform eller fyra portionsformar.
  2. Bred ut fisken i en ugnspanna så stor att filéerna får plats bredvid varandra. Salta, peppra, strö på löken och häll på vinet. Koka i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Ta upp fisken med en hålslev och fördela den i formen/formarna. Öka ugnsvärmen till 250º.

Sås

  1. Sila ner spadet från fisken i en kastrull. Häll i vin, buljong och hälften av grädden. Häll i mjölet och vispa tills det löst sig. Koka upp under omrörning och sjud sedan ca 3 minuter. Blanka av såsen med smöret. Rör ut äggulan i resten av grädden och häll i såsen under vispning. Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.

Garnering

  1. Garnera med klor eller halvor av stjärten från hummern och sparrisknoppar.

Servering

Servera med sockerärter och sallad.

Tips

Grönt alternativ: Ersätt fisken med skivor av kokt fänkål och använd grönsaksbuljong, följ i övrigt receptet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-11-11

@Anita Det ska vara 1 msk mjöl.

Anita Sjöberg

2013-11-10

Vilket mjöl skall användas till såsen och hur mycket av detta. Något mjöl finns ej angivet i receptet. Hälsningar Anita i Katrineholm

Liknande recept

Camillas bouillabaisse

(14)

Fiskgryta med saffran och räkor

(49)

Bouillabaisse med örtaioli

(35)

Asiatisk fiskgryta

(8)

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

(2)

Fiskfilé med räkor och primörer

(4)

Fisksoppa med saffrans-aioli

(34)

Festfiskgryta

(10)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 600 g fiskfilé, t ex tilapia, pangasius, lax
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl vitt torrt vin
  • Gratängmos:
  • 700 g medelstora potatisar av mjölig sort, skalade, i bitar
  • 5 msk mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 ägg, endast gulan
  • 1 krm vitpeppar
  • Sås:
  • 1.5 dl silat spad från fisken
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl smakrik fiskbuljong av fond eller tärning
  • 1 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • Gratinering och garnering:
  • 1 dl finriven ost
  • 1 kg färsk eller fryst, tinad hummer
  • 8 st lättkokta sparrisknoppar

Fiskfilé à la Walewska

Betyg (1-5):
3.32 (31 betyg)

Gratinerad vinkokt fisk med spritsat potatismos. Garnerad med hummer och späda sparrisknoppar.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200-250º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tina fisken om den är fryst. Koka potatisen mjuk i vatten. Hälla av vattnet och mosa potatisen med en elvisp. Vispa ner grädde och äggulor och smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform eller fyra portionsformar.
  2. Bred ut fisken i en ugnspanna så stor att filéerna får plats bredvid varandra. Salta, peppra, strö på löken och häll på vinet. Koka i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Ta upp fisken med en hålslev och fördela den i formen/formarna. Öka ugnsvärmen till 250º.

Sås

  1. Sila ner spadet från fisken i en kastrull. Häll i vin, buljong och hälften av grädden. Häll i mjölet och vispa tills det löst sig. Koka upp under omrörning och sjud sedan ca 3 minuter. Blanka av såsen med smöret. Rör ut äggulan i resten av grädden och häll i såsen under vispning. Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.

Garnering

  1. Garnera med klor eller halvor av stjärten från hummern och sparrisknoppar.

Servering

Servera med sockerärter och sallad.

Tips

Grönt alternativ: Ersätt fisken med skivor av kokt fänkål och använd grönsaksbuljong, följ i övrigt receptet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-11-11

@Anita Det ska vara 1 msk mjöl.

Anita Sjöberg

2013-11-10

Vilket mjöl skall användas till såsen och hur mycket av detta. Något mjöl finns ej angivet i receptet. Hälsningar Anita i Katrineholm

Liknande recept

Camillas bouillabaisse

(14)

Fiskgryta med saffran och räkor

(49)

Bouillabaisse med örtaioli

(35)

Asiatisk fiskgryta

(8)

Torsk på grönsaksbädd med rosa sås

(2)

Fiskfilé med räkor och primörer

(4)

Fisksoppa med saffrans-aioli

(34)

Festfiskgryta

(10)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies