Falafel och gurksalsa med limeyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.7 (10 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 dl sesamfrön
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl sesamolja
  • 1 hackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0.5 msk spiskummin
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 1.2 kg kikärtor, 3 burkar
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • Till fritering:
  • 3 dl neutral olja eller frityrolja
  • Salsa:
  • 2 tärnade avokado
  • 1 granatäpple, kärnorna
  • 0.5 skalad och tärnad gurka
  • 0.5 dl mango chutney
  • 0.5 dl hackad mynta
  • 0.5 lime, pressad saft
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Sås:
  • 4 dl matyoghurt 10%
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 0.25 tsk salt

Gör så här

  1. Mixa sesamfrön, solrosfrön och olja någon minut i en matberedare. Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa tills det är en slät massa. Lägg över massan i en bunke.
  2. Mixa sköljda och avrunna kikärtor grovt, en burk åt gången, lägg över i bunken. Blanda ner persilja och ägg och rör till en slät massa.
  3. Hetta upp en traktörpanna med oljan. Klicka ner smeten i oljan och fritera på båda sidorna, totalt 7 minuter. Ta upp och lägg på hushållspapper.

Salsa och sås:

  1. Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med limesaft och salt. Blanda alla ingredienser till såsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2015-09-25

Jättegod salsa men upplevde falafeln mycket torr och smulig, den ville inte riktigt hålla ihop under stekningen.

Britta

2013-09-13

Salsan är lite omständig - det tar tid att pilla ut granatäppelkärnorna - så den brukar vi hoppa över för att spara tid. Däremot är hela familjen stormförtjusta i falaflarna, även om vi inte brukar fritera dem utan bara steka dem i en något mindre mängd olja. Limeyoghurten är busenkel, men ack så god...!

Checkbox Coop

2013-09-03

@Glenn Vad tråkigt att det blev så misslyckat. Receptet är provlagat och dessutom har Coop Provkök använt det på matkurser med bra resultat. Det är svårt att säga varför det inte fungerade för dig.

Glenn

2013-09-02

Helt hopplöst recept som definitivt tar mer än angiven tid. Stekningen i olja blev en katastrof som sprätter fett då kikärtorna "exploderar" i pannan. Barnen blev så hungriga att de grät och det slutade med att vi beställde pizza. Har någon provat receptet innan det publicerades!?

Liknande recept

Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Krämig pastasallad med varmrökt lax och dill

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Vegetarisk stroganoff

Betyg
Betyg
(124)
Spara recept

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

Betyg
Betyg
(183)
Spara recept

Couscouspanna med fisk

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Falafel-bowl med tomat- och bulgursallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Ängssyrasoppa

Betyg
Betyg
(8)
22 st
  • Ingredienser (22)
  • 1 dl sesamfrön
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl sesamolja
  • 1 hackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0.5 msk spiskummin
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 1.2 kg kikärtor, 3 burkar
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • Till fritering:
  • 3 dl neutral olja eller frityrolja
  • Salsa:
  • 2 tärnade avokado
  • 1 granatäpple, kärnorna
  • 0.5 skalad och tärnad gurka
  • 0.5 dl mango chutney
  • 0.5 dl hackad mynta
  • 0.5 lime, pressad saft
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Sås:
  • 4 dl matyoghurt 10%
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 0.25 tsk salt

Falafel och gurksalsa med limeyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.7 (10 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mixa sesamfrön, solrosfrön och olja någon minut i en matberedare. Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa tills det är en slät massa. Lägg över massan i en bunke.
  2. Mixa sköljda och avrunna kikärtor grovt, en burk åt gången, lägg över i bunken. Blanda ner persilja och ägg och rör till en slät massa.
  3. Hetta upp en traktörpanna med oljan. Klicka ner smeten i oljan och fritera på båda sidorna, totalt 7 minuter. Ta upp och lägg på hushållspapper.

Salsa och sås:

  1. Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med limesaft och salt. Blanda alla ingredienser till såsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2015-09-25

Jättegod salsa men upplevde falafeln mycket torr och smulig, den ville inte riktigt hålla ihop under stekningen.

Britta

2013-09-13

Salsan är lite omständig - det tar tid att pilla ut granatäppelkärnorna - så den brukar vi hoppa över för att spara tid. Däremot är hela familjen stormförtjusta i falaflarna, även om vi inte brukar fritera dem utan bara steka dem i en något mindre mängd olja. Limeyoghurten är busenkel, men ack så god...!

Checkbox Coop

2013-09-03

@Glenn Vad tråkigt att det blev så misslyckat. Receptet är provlagat och dessutom har Coop Provkök använt det på matkurser med bra resultat. Det är svårt att säga varför det inte fungerade för dig.

Glenn

2013-09-02

Helt hopplöst recept som definitivt tar mer än angiven tid. Stekningen i olja blev en katastrof som sprätter fett då kikärtorna "exploderar" i pannan. Barnen blev så hungriga att de grät och det slutade med att vi beställde pizza. Har någon provat receptet innan det publicerades!?

Liknande recept

Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Krämig pastasallad med varmrökt lax och dill

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Vegetarisk stroganoff

Betyg
Betyg
(124)
Spara recept

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

Betyg
Betyg
(183)
Spara recept

Couscouspanna med fisk

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Falafel-bowl med tomat- och bulgursallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Ängssyrasoppa

Betyg
Betyg
(8)