Dinkelbröd med pumpakärnor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
5 (1 betyg)

Det är spännande att upptäcka hur olika smaker man kan få bara av att variera mjölsorter. Prova dinkel så får du se!

Tillagningstid: 10 timmar
Ugnstemperatur:275º-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Steg 1:
  • 1.5 dl ljummet vatten
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • Steg 2:
  • 20 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 9 dl vetemjöl special
  • 3.5 dl dinkelsikt
  • 1 dl hackade och rostade pumpakärnor
  • 0.75 dl sesamfrön
  • 25 g havssalt
  • 5 isbitar
  • Garnering:
  • 0.25 dl pumpakärnor

Gör så här

Steg 1

  1. Rör ihop ingredienserna i en bunke. Låt stå 6-8 timmar.

Steg 2

  1. Blanda degen från steg 1 med jäst, vatten, sirap, vetemjöl special och dinkelsikt. Kör degblandningen 8 minuter på låg hastighet i en degblandare. Låt vila 5 minuter. Häll i pumpakärnor, sesamfrön och salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila cirka 1 timma. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och knåda försiktigt. Forma till runda bröd.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite mjöl. Lägg bröden på det mjölade pappret. Lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden och strö pumpakärnor (ej rostade eller mixade) i snittet.
  3. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten. Lägg snabbt in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Efter cirka 20 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-11-14

Riktigt gott bröd!

Liknande recept

Spara recept

Knaprigt knäcke

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Lättbakade baguetter

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(93)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • Steg 1:
  • 1.5 dl ljummet vatten
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • Steg 2:
  • 20 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 9 dl vetemjöl special
  • 3.5 dl dinkelsikt
  • 1 dl hackade och rostade pumpakärnor
  • 0.75 dl sesamfrön
  • 25 g havssalt
  • 5 isbitar
  • Garnering:
  • 0.25 dl pumpakärnor

Dinkelbröd med pumpakärnor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
5 (1 betyg)

Det är spännande att upptäcka hur olika smaker man kan få bara av att variera mjölsorter. Prova dinkel så får du se!

Tillagningstid: 10 timmar
Ugnstemperatur:275º-225º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Steg 1

  1. Rör ihop ingredienserna i en bunke. Låt stå 6-8 timmar.

Steg 2

  1. Blanda degen från steg 1 med jäst, vatten, sirap, vetemjöl special och dinkelsikt. Kör degblandningen 8 minuter på låg hastighet i en degblandare. Låt vila 5 minuter. Häll i pumpakärnor, sesamfrön och salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila cirka 1 timma. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och knåda försiktigt. Forma till runda bröd.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite mjöl. Lägg bröden på det mjölade pappret. Lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden och strö pumpakärnor (ej rostade eller mixade) i snittet.
  3. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten. Lägg snabbt in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Efter cirka 20 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2020-11-14

Riktigt gott bröd!

Liknande recept

Spara recept

Knaprigt knäcke

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Lättbakade baguetter

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kuvertbröd med fänkålsfrön

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(93)