Crêpes med apelsinlikör och chokladsås
Crêpes med apelsinlikör och chokladsås

Crêpes med apelsinlikör och chokladsås

3 (3 betyg)

Låt glasskulan smälta lätt i ett nystekt crêpekuvert. Fransoserns klassisk pärla.

  • Ingredienser 17

Tillagningstid: 1 timma

Ingredienser

24 st
Crêpessmet:
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
Fyllning:
  • 25 g smör
  • 1 dl apelsinlikör, t ex Grand Marnier
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 dl socker
  • 2 apelsiner, rivet skal + filéade klyftor utan hinnor
Chokladsås:
  • 2 dl grädde
  • 200 mörk choklad, 70%, i bitar
  • 1 dl vatten
  • 1 dl florsocker
  • 0.5 krm salt
Servering:
  • 1 liter vaniljglass
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Crêpes

  1. 1

    Blanda mjöl, vaniljsocker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och äggen, blanda med en visp och tillsätt sedan resten av mjölken långsamt. Blanda allt till en slät smet och tillsätt det smälta smöret. Låt smeten vila i kylen i cirka 30 minuter.

  2. 2

    Smält smör i en het panna. Stek tunna crêpes gyllenbruna.

Fyllning

  1. 1

    Smält smöret till fyllningen i en stekpanna, tillsätt likör, juice och socker under omrörning. Koka upp och tillsätt apelsinfiléer och skal.

Chokladsås

  1. 1

    Koka upp grädden i en kastrull. Ta av från plattan, lägg i chokladen och låt den smälta. Tillsätt vatten, florsocker och salt. Lägg en kula vaniljglass på varje crêpe, vik in kanterna och skeda över lite av apelsinsåsen och några apelsinklyftor. Ringla till sist lite chokladsås över crêpen.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar