
Crema catalana med fikonkompott
Betyg (1-5):
Den spanska varianten på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugn. Vaniljdoftande med en aromrik kompott på färska fikon och konjak.
Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:250º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Crema catalana:
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- 2 kanelstänger
- 0.5 apelsin, rivet skal
- 4 ägg, endast gulor
- 1 dl socker
- Topping:
- 1.5 dl brunt farinsocker
- Fikonkompott:
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 4 msk konjak
- 6 färska fikon
Gör så här
Fikonkompott
- Koka upp vatten, socker och cognac. Dela fikonen i klyftor och lägg i dem. Sjud tills fikonen är mjuka och sockerlagen nästan kokat in och är tjock. Tag från värmen och låt kallna.
Crema Catalana
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Ta bort kanelstången och fördela krämen i 6 ugnssäkra portionsformar. Låt krämen kallna och ställ den i kylskåp så att den blir riktigt kall.
- Strö ett tunt lager farinsocker över varje form. Gratinera högst upp i ugnen med öppen ugnslucka tills sockret smält, se till att det inte blir bränt.
- Servera genast med fikonkompotten.
Liknande recept
Crema catalana med fikonkompott
Betyg (1-5):
Den spanska varianten på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugn. Vaniljdoftande med en aromrik kompott på färska fikon och konjak.
Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:250º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
Fikonkompott
- Koka upp vatten, socker och cognac. Dela fikonen i klyftor och lägg i dem. Sjud tills fikonen är mjuka och sockerlagen nästan kokat in och är tjock. Tag från värmen och låt kallna.
Crema Catalana
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Ta bort kanelstången och fördela krämen i 6 ugnssäkra portionsformar. Låt krämen kallna och ställ den i kylskåp så att den blir riktigt kall.
- Strö ett tunt lager farinsocker över varje form. Gratinera högst upp i ugnen med öppen ugnslucka tills sockret smält, se till att det inte blir bränt.
- Servera genast med fikonkompotten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!