Citronmarängpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassisk paj med fluffig maräng och sötsyrlig fyllning av citron och agavesirap. En skönhet för både öga och mun!

Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • finrivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 0.5 dl agavesirap
  • 1 msk maizena
  • Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1.5 dl agavesirap

Gör så här

  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 175° Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.
  2. Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 min.

Fyllning:

  1. Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.
  2. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Tips

Det går lika bra att servera den läckra pajen utan att använda brännare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Portvins- och fikonmarmelad med valnötter

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Grillad trifle

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Passionsfrukt med mascarpone - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Fikonterrin med nötter och balsamicosirap

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ostbricka

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Picklade citronpäron

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Lyxig dessert i glas

Betyg
Betyg
(6)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • finrivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 0.5 dl agavesirap
  • 1 msk maizena
  • Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1.5 dl agavesirap

Citronmarängpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Klassisk paj med fluffig maräng och sötsyrlig fyllning av citron och agavesirap. En skönhet för både öga och mun!

Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 175° Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.
  2. Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 min.

Fyllning:

  1. Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.
  2. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Tips

Det går lika bra att servera den läckra pajen utan att använda brännare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Portvins- och fikonmarmelad med valnötter

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Grillad trifle

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Passionsfrukt med mascarpone - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Fikonterrin med nötter och balsamicosirap

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ostbricka

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Picklade citronpäron

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Lyxig dessert i glas

Betyg
Betyg
(6)